Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Νέα Υόρκη: Πρωτοβουλία Ομογενών για δημιουργία νέου τύπου οργάνωσης

Νέα Υόρκη: Πρωτοβουλία Ομογενών για δημιουργία νέου τύπου οργάνωσης

Με στόχο την δημιουργία μίας παγκόσμιας ομογενειακής οργάνωσης με διαφορετική δομή, σχήμα και μορφή, περίπου 30 Ελληνοαμερικανοί από διάφορες πολιτείες συγκεντρώθηκαν σε ξενοδοχείο του Κουίνς.

Η πρωτοβουλία ανήκε στον πρώην πρόεδρο της Ενωσης Ευρυτάνων Αμερικής «Το Βελούχι» και παράγοντα της οργάνωσης εστιατόρων Πανγκρεγκόριαν στη Βόρειο Καρολίνα, Νίκο Αποστολόπουλο, ο οποίος ανέλαβε την επικοινωνία με διάφορους παράγοντες σε όλη την Αμερική και τον Καναδά.

Μετά από συζήτηση και προβληματισμό, αποφασίστηκε η δημιουργία μιας προσωρινής συντονιστικής επιτροπής, η οποία θα μελετήσει σκοπούς και στόχους της οργάνωσης, το καταστατικό της και τους πόρους της. Παρότι εγκρίθηκε ως όνομα το «Ενωση Αποδήμων Ελλήνων», τελικά και η απόφαση ανακλήθηκε, αφήνοντας και αυτό για περαιτέρω συζήτηση.

Στους παριστάμενους που ήλθαν με προσωπική ιδιότητα) συμπεριλαμβάνονταν, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Πέτρος Γαλάτουλας (που ανέπτυξε αρκετές επιφυλάξεις γιατί μία τέτοια οργάνωση θα πρέπει να εκπροσωπεί οργανισμούς κι όχι άτομα), ο τέως πρόεδρος Ηλίας Τσεκερίδης, ο πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης Κρις Σπύρου, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Στερεάς Ελλάδας Κώστας Κατσάνος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βόρειας Καλιφόρνιας Θεόδωρος Λαλιώτης (μέσω Skype), ο πρόεδρος του Pan Gregorian Γιώργος Σιαμπούλης, o Νίκος Μπάρδης της Ιόνιας Πολιτιστικής Ομοσπονδίας, οι πρώην πρόεδροι της Παναρκαδικής Χρήστος Βουρνάς και Δημήτρης Φίλιος, ο πρόεδρος των Δασκάλων Δημοσθένης Τριανταφύλλου κ.α.

Στην προσωρινή συντονιστική επιτροπή συμμετέχουν οι: Νίκος Αποστολόπουλος, Τεντ Λαλιώτης, Βασίλης Σφυρόερας, Χρήστος Βουρνάς, Δημήτρης Φίλιος, Γιώργος Μελικώκης, Δημοσθένης Τριανταφύλλου, Τάκης Αντωνίου και Γεωργία Παπαδοπούλου.

Μιλώντας στη Greek News, o Νίκος Αποστολόπουλος δήλωσε ικανοποιημένος από τη συγκέντρωση. «Μπορούσαμε να έχουμε και καλύτερα αποτελέσματα, όμως κι αυτά ήταν ικανοποιητικά. Εγινε η πρώτη κίνηση και το ψήφισμα για τη δημιουργία της οργάνωσης. Δημιουργήθηκε η επιτροπή που ανέλαβε το συντονισμό και την οργανωτική πλευρά της οργάνωσης κι απ’ τη δουλειά της θα εξαρτηθούν πάρα πολλά πράγματα».

Σε ερώτησή μας διευκρίνισε ότι η νέα οργάνωση αποτελεί νέο μοντέλο για τον Απόδημο Ελληνισμό.

«Εχουμε πάρα πολλές οργανώσεις, όμως αυτή που δημιουργούμε δεν έχει να κάνει τίποτε με τις υφιστάμενες. Θα είναι σε συνεργασία και επικοινωνία με όλες τις οργανώσεις, όμως το μοντέλο της θα είναι τελείως διαφορετικό. Δεν πρόκειται για μία οργάνωση που την απαρτίζουν ομοσπονδίες. Όλοι όσοι συμμετείχαν ήταν φυσικά πρόσωπα και δεν αντιπροσώπευαν κάποια ομοσπονδία».

Ο κ. Αποστολόπουλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι στους επόμενους τρεις μήνες θα δούμε περισσότερες εξελίξεις γύρω από το χαρακτήρα και τη δομή της νέας οργάνωσης.

Σε επιστολή που είχε απευθύνει το Δεκέμβριο σε ομογενείς, καλώντας τους να στηρίξουν την προσπάθεια ο κ. Αποστολόπουλος σημείωνε μεταξύ άλλων:

“Η Ομογένεια πρέπει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Να οργανωθεί και να δράσει εδώ και τώρα, πρωτοπορώντας και πάλι. Να δώσουμε σχήμα – μορφή σε μία εκλεγμένη ενιαία αντιπροσώπευση της Ομογένειας διεθνώς.

Οι λόγοι που μας αναγκάζουν να πάρουμε την πρωτοβουλία αυτή, έχουν να κάνουν με τις επιταγές των καιρών και τις ανάγκες του ελληνισμού, τόσο στο εξωτερικό όσο και στη γενέτειρα.

Από το ένα μέρος η γενέτειρα επιχειρεί και πάλι να ελέγξει και να κατευθύνει την ομογένεια (δες Αυγή 29 Οκτωβρίου 2015, «Φωνή της Ελλάδος»). Από το άλλο μέρος, η ομογένεια σε ηγετικό επίπεδο, παρά τις φιλότιμες σημαντικές προσπάθειες των προέδρων όλων των ομογενειακών οργανώσεων, βρίσκεται σε κενό ηγετικής κορυφαίας εκπροσώπησης, γεγονός απαράδεκτο μεν πλην όμως ορατό στους πάντες.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων, όμως, το στελεχιακό δυναμικό τους σήμερα είτε διακατέχεται από κόπωση, ασκώντας χρόνια πολλά διοίκηση και εργασία, είτε είναι ανεπαρκές για τις απαιτήσεις της σημερινής ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, εκτός ορισμένων περιπτώσεων.

Μολονότι, παραμένει γεγονός πως διαχρονικά οι οργανώσεις έχουν προσφέρει αξιόλογο έργο στην ομογένεια και στη γενέτειρα, έργο που το αναγνωρίζουμε και το τιμούμε όλοι μας, πρέπει να συνεχίσουν και στο μέλλον αδιατάρακτα τη σημαντική τους προσφορά, ανανεούμενες και ανεπηρέαστες από την δημιουργία της νέας οργάνωσης την οποία προτείνουμε..

Η πρότασή μας, πρόθεση και επιδίωξη έχει, επομένως, όχι να μειώσει τις υφιστάμενες οργανώσεις, αλλά να συνεργαστούμε εποικοδομητικά με αυτές, για να κερδίσουμε τη συσπείρωση των ελλήνων ανά τον κόσμο και αυτά που χάσαμε».

Γράφει ακόμη πως αυτή η οργάνωση θα ασχοληθεί και θα πράξει αυτά που δεν έχουν γίνει μέχρι σήμερα.

«Θα πλαισιωθεί παράλληλα με την εμπειρία των νυν στελεχών και παραγόντων και με νέους ανθρώπους, επιστήμονες, τεχνοκράτες και επιχειρηματίες που θα φέρουν νέες ιδέες και νέα οράματα για την Ομογένεια και τον Ελληνισμό».

Αναφέρει ότι θα συγκληθεί εν καιρώ ανοικτή συγκέντρωση ομογενειακών παραγόντων όπου θα ληφθούν οι βασικές ιδρυτικές αποφάσεις, θα προκύψει η σχετική νομιμοποίηση, η ονομασία αυτής της οργάνωσης και θα διαμορφωθεί το Καταστατικό της.

«Ακολούθως μέσω του Διαδικτύου θα ζητήσουμε τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσοτέρων ομογενών από κάθε Ήπειρο οι οποίοι θα ενδιαφέρονται να πλαισιώσουν την προσπάθειά μας και να συμβάλουν στη δημιουργία αυτού του Παν-ομογενειακού Οργανισμού. Αυτός είναι ο ρόλος που θα παίξει η νέα παγκόσμια οργάνωση της ελληνικής ομογένειας, που οραματιζόμαστε και την οποία προτείνουμε. Θα παρουσιάσουμε πλήρες οργανωτικό σχέδιο, λειτουργίας και δράσης για συζήτηση και έγκριση, στην πρώτη ιδρυτική συγκέντρωση.

Κεντρικός πυρήνας η αναβίωση του ελληνισμού, των αξιών και των αρχών του. Η δημιουργία «δεξαμενής σκέψης» της ομογένειας. Η εκλαΐκευση και η προβολή της Ιστορίας της Ομογένειας.

Να σημειώσουμε ότι η ηγεσία της κορυφαίας αυτής δομής θα εκλέγεται απευθείας από την ομογένεια, θα έχει την εξουσία και εντολή να εκπροσωπεί την ομογένεια και συνάμα θα λογοδοτεί στην ομογένεια. Θα πρέπει να είναι αυτοχρηματοδοτούμενη, μη κερδοσκοπική, σύννομη με το φορολογικό σύστημα της κάθε χώρας, και με ελάχιστα δυνατά λειτουργικά έξοδα, όλα στη διαφάνεια, με συστηματικό έλεγχο και απόλυτη αξιοπιστία.

Η πρότασή μας απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες Απόδημους και ομογενείς, και ζητάμε να μετατρέψουμε την αποστασιοποίηση και την απάθεια σε συμμετοχή και δράση.

Θεμέλιος λίθος της οργάνωσης, θα είναι η θυσία του ΕΓΩ στο ΕΜΕΙΣ. θα πρέπει επομένως να επικεντρώσει την δράση της στο γενικό συμφέρον και όχι στο προσωπικό. Αυτό σημαίνει πλήρη και πιστή εφαρμογή του Καταστατικού και των Κανονισμών.

Η νέα παγκόσμια οργανωτική δομή θα συνιστά μία καινοτόμο δημιουργία σε διαφορετικό μοντέλο διοίκησης από ό,τι μέχρι σήμερα γνωρίσαμε. Θα είναι σύγχρονων προδιαγραφών και υψηλών στόχων, με συλλογική συνεργασία».

Σχετικές ειδήσεις