Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Λαμπροί εορτασμοί για την 75η επέτειο της Μάχης της Κρήτης στην Αυστραλία (pics)

Λαμπροί εορτασμοί για την 75η επέτειο της Μάχης της Κρήτης στην Αυστραλία (pics)

Με λαμπρότητα και επισημότητα εορτάστηκε το Σαββατοκύριακο η 75η επέτειος της Μάχης της Κρήτης στη Μελβούρνη. Φέτος οι εορταστικές εκδηλώσεις έγιναν νωρίτερα, καθώς τον άλλο μήνα πολλοί ομογενείς, αλλά και Αυστραλοί θα πάνε στην Κρήτη για τις κεντρικές εκδηλώσεις.

Στη Μελβούρνη, πάντως, οι εκδηλώσεις για την ιστορική επέτειο θα συνεχιστούν έως τον... Δεκέμβριο!

Στο Σίδνεϊ η μεγάλη εκδήλωση θα γίνει το ερχόμενο Σάββατο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην χθεσινή παρέλαση και κατάθεση στεφάνων στο Shrine of Remembrance παρευρέθηκε και ο γενικός κυβερνήτης της Αυστραλίας Peter Cosgrove, κάτι που σπάνια συμβαίνει σε ομογενειακές εκδηλώσεις.

Τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις εκπροσώπησε ο αντιστράτηγος και επιτελάρχης ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Γκατζογιάννης ενώ, μεταξύ των πολλών επισήμων ήταν και ο δήμαρχος Χανίων, Αναστάσιος Βάμβουκας.

Το εορταστικό πρόγραμμα περιελάμβανε το παραδοσιακό Κρητικό Γλέντι στο Κρητικό Χωριό, όπου δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο.

Το μουσικό συγκρότημα του Γιώργου Μαγγελάκη, από την Κρήτη, αλλά και τα χορευτικά συγκροτήματα των κρητικών σωματείων, αποθεώθηκαν.

Κρήτες κάθε ηλικίας συμμετείχαν στις εκδηλώσεις. Φώτο: Κώστας Ντεβές

Την Κυριακή έγινε δοξολογία στον καθεδρικό ναό Αγίου Ευσταθίου και ακολούθησε η παρέλαση και η κατάθεση στεφάνων στο Shrine of Remembrance.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν μαζική η συμμετοχή της πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς Κρητικόπουλων όπου έδωσαν ιδιαίτερο κρητικό χρώμα σε όλο το πρόγραμμα, ανεβάζοντας το Κρητικό Στοιχειό της Μελβούρνης στα ύψη.

Σε δηλώσεις του, ο γραμματέας του Συντονιστικού Συμβουλίου για τη Μάχη της Κρήτης, Αντώνης Τσουρδαλάκης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχία των φετινών εκδηλώσεων.

Φώτο: Κώστας Ντεβές

Σχετικές ειδήσεις