Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Νικολόπουλος: «Νέο "φέσι" άνω του 1 δισ. στις φαρμακευτικές εταιρείες από το Δημόσιο το 2015»

Νικολόπουλος: «Νέο "φέσι" άνω του 1 δισ. στις φαρμακευτικές εταιρείες από το Δημόσιο το 2015»

Το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα Ελλάδος, εδώ και πάρα πολύ καιρό έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση σχετικά με τον τρόπο που αντιμετωπίζει τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Του Νίκου Ι. Νικολόπουλου *

Η απροθυμία τόσο του αρμόδιου υπουργού αλλά και εν γένει της κυβέρνησης, να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι με τους εκπρόσωπους των φαρμακευτικών εταιρειών, κινδυνεύει να οδηγήσει τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες στο κλείσιμο και οι 20.000 οικογένειες που τρέφει σήμερα ο κλάδος να μείνουν στο δρόμο.

Οι συνολικές οφειλές τόσο προς τους προμηθευτές, όσο και προς τις επιχειρήσεις - παρόχους που εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους του Οργανισμού, όπως παραδέχεται και ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός, έχουν πλέον εκτοξευτεί στα 3 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, μόνο τα νοσοκομεία χρωστούν προς τους προμηθευτές υγειονομικού υλικού και τις φαρμακευτικές εταιρείες 1,3 δισ. ευρώ, ενώ από την άλλη τα χρέη του ΕΟΠΥΥ, παλιά και νέα, προς τις επιχειρήσεις με τις οποίες είναι συμβεβλημένος, έχουν εκτοξευτεί στα 1,8 δισ. ευρώ. Υπολογίζεται πως το «φέσι» προς τις φαρμακευτικές εταιρείες ξεπερνά το 1,3 δισ. ευρώ, με τις οφειλές να έχουν σχεδόν διπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο, αφού τα οφειλόμενα το 2014 προς τις επιχειρήσεις του φαρμάκου ανέρχονταν σε 790 εκατ. ευρώ.

Η κυβέρνηση οφείλει να ξεκαθαρίσει άμεσα αν είναι αλήθεια ότι το νέο «φέσι» έφτασε πάνω από ένα 1 δισ. ευρώ από το Δημόσιο στις φαρμακευτικές εταιρείες μέσα στο 2015.

Με βάση αυτές τις εξελίξεις, στο Μαξίμου στρέφεται η φαρμακοβιομηχανία προκειμένου να ξεκινήσει ουσιαστικό διάλογο με την Πολιτεία ενόψει της εφαρμογής των νέων μέτρων, αλλά και της δραματικής διόγκωσης των οφειλών μέσα στο 2015.

Η κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει ήδη ξεκινήσει με την φαρμακοβιομηχανία ουσιαστικό διάλογο ενόψει της εφαρμογής των νέων μέτρων, αλλά και της δραματικής διόγκωσης των οφειλών μέσα στο 2015.

Ο Πρωθυπουργός οφείλει να συναντήσει άμεσα τους εκπρόσωπους των φαρμακευτικών εταιρειών, ειδικά μετά τις κλειστές πόρτες του Υπουργείου Υγείας, έτσι ώστε να ξεκαθαριστούν βασικά ζητήματα όπως τα νέα μέτρα και ειδικά το clawback στα νοσοκομειακά φάρμακα αλλά και τα διογκωμένα χρέη.

(*) Νίκος Ι. Νικολόπουλος - Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

Σχετικές ειδήσεις