Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Οι Καλύμνιοι του Τάρπον Σπρινγκς θα μεταφέρουν εκεί ακόμα και πέτρες...από το νησί τους!

Οι Καλύμνιοι του Τάρπον Σπρινγκς θα μεταφέρουν εκεί ακόμα και πέτρες...από το νησί τους!

Ενας από τους δρόμους του πασίγνωστου «Ελληνικού Χωριού», Τάρπον Σπρινγκς της Φλόριδας, θα πλακοστρωθεί με τις φημισμένες πέτρες της Καλύμνου.

Ο δήμαρχος του νησιού των σφουγγαράδων, Ιωάννης Γαλουζής, μιλώντας αυτή την εβδομάδα στην ετήσια σύσκεψη του οργανισμού Αδελφοποιήσεων της πόλης, υποσχέθηκε παρουσία στελεχών του δήμου του, ότι θα ζητήσει από το Συμβούλιό του να δωρηθεί ποσότητα από τις διακοσμητικές αυτές πέτρες στην πόλη του Τάρπον Σπρινγκς, στην οποία ζουν πάρα πολλοί Καλύμνιοι, ενώ και ο δήμαρχος Χρυσόστομος (Κρις) Αλαχούζος, είναι γεννημένος στην Κάλυμνο.

Κατά την ίδια εκδήλωση, ο κ. Γαλουζής, καθώς και ο δήμαρχος της Χάλκης, Μιχάλης Πατρός, που είχαν έλθει στη Φλόριδα για την τελετή των Θεοφανείων, υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας με το παράρτημα Τάρπον Σπρινγκς, του Σεντ Πίτερσμπουργκ Κόλετζ. Η Κάλυμνος και η Χάλκη είναι εδώ και χρόνια αδελφοποιημένες με το Τάρπον Σπρινγκς.

Παράλληλα, ο πρόβοστ του Κολεγίου από το Τάρπον Σπρινγκς, Δρ. Μάρβιν Μπράιτ, έκανε γνωστό ότι θα δοθούν φέτος πέντε υποτροφίες των 1.000 δολαρίων σε ισάριθμους φοιτητές οι οποίοι, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, θα κάνουν εκπαιδευτικές επισκέψεις στα πιο πάνω νησιά, καθώς και σε άλλες περιοχές της Ελλάδος.

Με την ευκαιρία αυτή, ο Δρ. Μπράιτ είπε ότι στις εγκαταστάσεις του Κολεγίου στο Τάρπον Σπρινγκς θα φιλοξενηθεί και φέτος το ετήσιο συνέδριο για την ελληνική γλώσσα, που οργανώνει το Αμερικανικό Ιδρυμα για την Ελληνική Γλώσσα και Πολιτισμό (AFGLC). Και ακόμα, ότι το καλοκαίρι θα αρχίσει πρόγραμμα για την βιοϊατρική τεχνολογία.

Μετά την προσευχή, στην αρχή της εκδήλωσης τραγούδησε η Ελληνική Χορωδία της Ακαδημίας Πλάτωνος, υπό τη διεύθυνση του υπεύθυνου του Ελληνικού Προγράμματος, Κώστα Αρετή, η οποία ενθουσίασε τους παραβρεθέντες.

Ο δήμαρχος του Τάρπον Σπρινγκς και πρόεδρος του οργανισμού Αδελφοποιήσεων, κ. Αλαχούζος, απηύθυνε χαιρετισμό και καλωσόρισε τους επίσημους από την Ελλάδα, τους οποίους και παρουσίασε, καθώς και τον πρόβοστ του Κολεγίου, Δρ. Μπράιτ. Ο κ. Αλαχούζος αναφέρθηκε στους στόχους του οργανισμού, καθώς και στην επιτυχία του έργου του το οποίο έχει κερδίσει την εκτίμηση στο χώρο της Ομογένειας και της Ελλάδος.

Η γενική πρόξενος της Ελλάδος στην Τάμπα, Αδαμαντία Κλώτσα, επαίνεσε το έργο του Οργανισμού Αδελφοποιήσεων και προσωπικά του κ. Αλαχούζου, τονίζοντας ότι «κάνει σπουδαία πράγματα». Εξέφρασε, επίσης, τη χαρά της για την παρουσία των δημάρχων της Καλύμνου και της Χάλκης στους εορτασμούς των Θεοφανείων στο Τάρπον Σπρινγκς.

Ο δήμαρχος της Καλύμνου κ. Γαλουζής, αφού ευχαρίστησε για την θερμή υποδοχή, τόνισε: «Πήραμε άφθονα διδάγματα από την πορεία σας, που θα μας καθοδηγούν και θα μας εμπνέουν». Τόνισε, επίσης, ότι είναι ιδιαίτερα ισχυροί οι δεσμοί μεταξύ του Τάρπον Σπρινγκς και της Καλύμνου και ότι ο θεσμός των αδελφοποιήσεων, ενισχύει τους τουριστικούς, πολιτιστικούς, εμπορικούς και άλλους δεσμούς, καθώς και την αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των δύο πλευρών. Είπε, επίσης, ότι οι ομογενείς βρήκαν εδώ φιλόξενη πατρίδα, χωρίς να ξεχνούν τη γενέτειρα. «Θεωρούμε το Τάρπον Σπρινγκς, δική μας πόλη», κατέληξε.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η ομιλία του δημάρχου Χάλκης, κ. Πατρού. «Επτά μέρες φιλοξενίας το Τάρπον Σπρινγκς, διδάχτηκα πολλά, που θα τα χρησιμοποιήσω στην Ελλάδα», τόνισε, προσθέτοντας ότι το ταξίδι αυτό τον έκανε πιο δυνατό. «Το Τάρπον Σπρινγκς είναι Ελλάδα και περάσαμε επτά μέρες γεμάτες εκπλήξεις. Εδώ είναι Ελληνάρες και μακάρι να διδαχτούμε κι εμείς». Βούρκωσαν τα μάτια του κ. Πατρού, όταν καταλήγοντας την ομιλία του αναφέρθηκε στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου. «Εσείς μας δίνετε τη δύναμη να μένουμε εκεί», τόνισε.

Η ετήσια σύσκεψη του οργανισμού Αδελφοποιήσεων του Τάρπον Σπρινγκς, πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που βρίσκεται στο Γκρέιγκ Παρκ, απέναντι από το χώρο, όπου κάθε χρόνο γίνεται η τελετή της Κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, στο Σπρινγκ Μπάγιου.

Κατά την εκδήλωση αυτή, εγκρίθηκαν, εξάλλου, τα πρακτικά της προηγούμενης συγκέντρωσης και έγινε σύντομος απολογισμός των δραστηριοτήτων της χρονιάς που πέρασε. Σύμφωνα με τον οικονομικό απολογισμό, τα έξοδα κατά το 2016 ανήλθαν σε 4.965.62 δολ και τα έσοδα σε 3.375.00 δολ. Κατόπιν αυτού το ταμείο του οργανισμού είχε στις 31 Δεκεμβρίου 2016, 1.590,62 δολ.

ΠΗΓΗ ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ

Σχετικές ειδήσεις