Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Συγκινητικό! Συνάντηση Αρχηγού ΓΕΝ με τον τελευταίο επιζώντα του Αντιτορπιλικού Αδριας

Συγκινητικό! Συνάντηση Αρχηγού ΓΕΝ με τον τελευταίο επιζώντα του Αντιτορπιλικού Αδριας

O Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Γεώργιος Γιακουμάκης ΠΝ, συναντήθηκε στις 13/1 στο γραφείο του με τον τελευταίο επιζώντα του Αντιτορπιλικού ΑΔΡΙΑΣ, Γεώργιο Τασσά.

Ο Γεώργιος Τασσάς κατατάχθηκε, το 1942, ως Ναύτης Μηχανικός, σε ηλικία 16 ετών. Εκπαιδεύτηκε στο Θωρακισμένο Καταδρομικό ΑΒΕΡΩΦ. Για τις άριστες επιδόσεις του βραβεύτηκε με χρυσό κύπελλο και τοποθετήθηκε στο Πλωτό Συνεργείο ΗΦΑΙΣΤΟΣ, ως εκπαιδευτής. Στη συνέχεια τοποθετήθηκε στο Αντιτορπιλικό ΑΔΡΙΑΣ, τον Ιούλιο του 1942.

Κατά την πρόσκρουση του Αντιτορπιλικού ΑΔΡΙΑΣ σε νάρκη, την 22 Οκτωβρίου 1943, ο Γεώργιος Τασσάς επέβαινε στο πλοίο και συμμετείχε ενεργά τόσο στις ηρωικές προσπάθειες του πληρώματος για την υποστύλωση και την προσωρινή στεγανοποίηση του πλοίου όσο και κατά τον επικό πλου του πλοίου από τα νησιά του Αιγαίου προς την Αλεξάνδρεια, διανύοντας 730 ναυτικά μίλια χωρίς πλώρη.

Το Αντιτορπιλικό ΑΔΡΙΑΣ έγινε διάσημο για το κατόρθωμά του το οποίο είναι από τα επιφανέστερα παραδείγματα επιτυχούς ελέγχου βλαβών σε πολεμικές επιχειρήσεις, παγκοσμίως.

Σχετικές ειδήσεις