Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Ο Μητσοτάκης, το αφορολόγητο και η «τρύπα» των 3,6 δισεκατομμυρίων από το πρόγραμμα της ΝΔ

Ο Μητσοτάκης, το αφορολόγητο και η «τρύπα» των 3,6 δισεκατομμυρίων από το πρόγραμμα της ΝΔ
Ο αρχηγός της ΝΔ σέρνεται πίσω από τις προεκλογικές εξαγγελίες Τσίπρα

Σε προεκλογικό διακύβευμα μετατρέπεται πλέον και επίσημα το αφορολόγητο, με τη ρελάνς που επιχείρησε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προαναγγέλλοντας τροπολογία για την ακύρωση της περικοπής του.

Ο Μητσοτάκης σπεύδει να προλάβει τις εξελίξεις, φοβούμενος ότι οι δανειστές θα δώσουν στον Τσίπρα την μη μείωση του αφορολόγητου.

Ήδη από τις 15 Απριλίου και τη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 ο Αλέξης Τσίπρας είχε δεσμευθεί ότι όσο είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μειωθεί το αφορολόγητο, ενώ συγχρόνως δεσμεύθηκε για νέα μέτρα ελάφρυνσης από το υπερπλεόνασμα:

«Το αφορολόγητο δεν πρόκειται να μειωθεί όσο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κυβέρνηση. Όπως είχα πει ότι οι συντάξεις δεν θα μειωθούν και με αμφισβητούσατε. Από εδώ και πέρα μπαίνουμε σε λογικής ελάφρυνσης των βαρών» είχε σημειώσει χαρακτηριστικά.

Δύο εβδομάδες μετά, ο κ. Μητσοτάκης επιχειρώντας μία ρελάνς μετά την προαναγγελία νέου πακέτου μόνιμων θετικών μέτρων ελάφρυνσης, έσπευσε να προαναγγείλει τροπολογία για την κατάργηση του μέτρου για τη μείωση του αφορολογήτου.

Με τον τρόπο αυτό, επί της ουσίας ακύρωσε αυτό που είχε πει στη ΔΕΘ τον περασμένο Σεπτέμβρη, όταν είχε ομολογήσει πως η ΝΔ έχει συνυπολογίσει στο πρόγραμμά της την περικοπή του αφορολογήτου, όπως ακριβώς είχε κάνει και με τις συντάξεις, όπερ είχε παραδεχθεί ο Αντιπρόεδρός της, Κωστής Χατζηδάκης στη Βουλή ενώπιον του Πιερ Μοσκοβισί, τονίζοντας ότι «το πρόγραμμά μας το έχουμε διαμορφώσει ανάλογα με τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας», άρα και τις συντάξεις.

Μπέρδεμα...

Η τρύπα των 3,6 δισ. από το πρόγραμμα της ΝΔ

Διότι ο κ. Μητσοτάκης έχοντας απολέσει δύο βασικές πηγές χρηματοδότησης για το πρόγραμμά του, δηλαδή τη μείωση των συντάξεων που ακυρώθηκε και τη μείωση του αφορολογήτου, που όπως έχει δεσμευθεί ο Πρωθυπουργός θα ακυρωθεί, βρίσκεται αντιμέτωπος με μία δημοσιονομική τρύπα 3,6 δισ. ευρώ.

Η «τρύπα» αυτή, δηλαδή 1,8 δισ. ευρώ από τις συντάξεις και άλλο 1,8 από το αφορολόγητο, από πού θα καλυφθεί για να μπορέσει να προωθήσει το πρόγραμμα της ΝΔ για μειώσεις φορολογίας – σε επιχειρηματίες και όχι στους απλούς πολίτες φορολογούμενους;

Το ερώτημα είναι καίριο και ήδη απασχολεί το οικονομικό επιτελείο της Νέας Δημοκρατίας, δεδομένου ότι όλο το πρόγραμμά της είχε βασιστεί στην περικοπή στις συντάξεις και στο αφορολόγητο και πλέον βρίσκεται στον αέρα.