BOMBER

Οι τίτλοι τέλους του Γιώργου Παπανδρέου

Γιώργος Παπανδρέου
Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν έχασε και δεν χάνει ευκαιρία να υπενθυμίζει προς πάσα κατεύθυνση ότι το «κοστούμι» που φοράει του πέφτει τουλάχιστον τρία νούμερα μεγαλύτερο
InTime / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Κατ’ αρχάς ο άνθρωπος έχει δίκιο όταν λέει ότι «ο κόσμος ξέρει ποιος είναι ο Γιώργος Παπανδρέου. Τι έχει κάνει». Επομένως θα ήταν μικρόψυχο να μην αναγνωρίσουμε στον πρώην πρωθυπουργό το γεγονός ότι είχε μια σπάνια στιγμή έκλαμψης. Αν μάλιστα δεν έσπευδε να προσθέσει ότι ο ίδιος είναι «έμπειρος πολιτικός» και «μπορεί να μεγαλώσει την παράταξη» θα είμασταν έτοιμοι να χειροκροτήσουμε, κιόλας, το πρώτο του βήμα προς την αυτογνωσία.

Λοιπόν, για να σοβαρευτούμε, ο κόσμος σίγουρα ξέρει «ποιος είναι ο Γιώργος»! Το απέδειξε άλλωστε με απόλυτη σαφήνεια με την ετυμηγορία του στην πρώτη κάλπη του ΚΙΝΑΛ, όπως απέδειξε επίσης ότι διαθέτει και μνήμη και κρίση.

Αλλά ακόμη και εάν ο κόσμος ήταν κάπως μπερδεμένος ή έστω θαμπωμένος από τη λάμψη ενός ιστορικού ονόματος – ξεχνώντας, προς στιγμήν, ότι «το ράσο δεν κάνει τον παππά» - ο Γιώργος Παπανδρέου δεν έχασε και δεν χάνει ευκαιρία να υπενθυμίζει προς πάσα κατεύθυνση ότι το «κοστούμι» που φοράει του πέφτει τουλάχιστον τρία νούμερα μεγαλύτερο. Μπορεί και παραπάνω!

Πως αλλιώς να εξηγήσει, ακόμη και ο πλέον καλοπροαίρετος την ως συνήθως καθυστερημένη αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού ως προς το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου; Αφού άφησε αρχικά να αιωρείται στην ατμόσφαιρα η καταγγελία περί νοθείας – εις βάρος του εννοείται -, μετά το καθολικό «κράξιμο» υποστήριξε ότι στόχος του ήταν να διασφαλίσει όρους διαφάνειας στον δεύτερο γύρο! Ακούσατε κάποιον να του το ζητήσει επισταμένως; Μάλλον θα είχε γίνει γνωστό.

Είναι επίσης απορίας άξιον το γεγονός ότι ο πρώην πρωθυπουργός φαντασιώνεται πως έχει στόφα μεγάλου ρήτορα, και επομένως θα συντρίψει Μητσοτάκη και Τσίπρα μαζί με συνοπτικές διαδικασίες. Ωπα! Μπορεί τα πολιτικά παρασκήνια να μην είναι ευρέως γνωστά, αλλά είναι γεγονός ότι επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή (Γιώργος – τότε – αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης), ο κ. Καραμανλής αστειευόμενος με τους συνεργάτες του πριν από κάθε προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή, αναρωτιόταν αν θα «τσαλακώσει» τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ πολύ ή λίγο – δίλημμα που δεν είχε πολιτικό αλλά αμιγώς ανθρωπιστικό υπόβαθρο.

Όλα αυτά, βέβαια, ανήκουν στο πεδίο της γραφικότητας, οπότε θα μπορούσαν να θεωρηθούν ακόμη και διασκεδαστικά. Ως εδώ όμως. Γιατί όταν από την (φτωχή μεν, χολερική δε) φαρέτρα του κ. Παπανδρέου βγαίνει ως έσχατο όπλο η επιχείρηση «λάσπη στον ανεμιστήρα», τότε αυτόνομα εγείρεται θέμα ήθους. Είναι το σημείο που η «τρικυμία εν κρανίω» παντρεύεται με την ηθική κατρακύλα.

Κάποιοι ζήτησαν από τον πρώην πρωθυπουργό να αποσυρθεί, κατά βάση για να τον προστατέψουν από τον απόλυτο εξευτελισμό. Ο ίδιος όχι μόνον εκώφευσε αλλά στην λογική «η παλιά μου τέχνη κόσκινο» ακολούθησε και ακολουθεί συνειδητά πολιτική «καμένης γης» λες και είναι ιδιοκτήτης του ΚΙΝΑΛ και επομένως «το κάνει ό,τι γουστάρει» με απεχθές κριτήριο ότι η «πάρτη του» είναι απείρως σημαντικότερη από το μέλλον και την προοπτική της παράταξης.

Κάποιοι άλλοι πάλι ανησυχούσαν και ανησυχούν μήπως τραυματιστεί το Κίνημα Αλλαγής και μάλιστα την στιγμή που βρίσκεται απέναντι στην μεγάλη ευκαιρία να επανέλθει «τιμή και δόξα» στο πολιτικό προσκήνιο. Πλανώνται και οι μεν και οι δε.

Ο κ. Παπανδρέου πρέπει να παραμείνει και θα παραμείνει απ’ ό,τι φαίνεται στην κούρσα μέχρις εσχάτων. Με αυτόν τον τρόπο θα επιβεβαιώσει για μια ακόμη φορά ότι έχει πλήρη «άγνοια κινδύνου» - πράγμα που στο πρόσφατο παρελθόν λίγο έλειψε να ρίξει την χώρα στα βράχια. Και θυμηθείτε το, θα αποδεχθεί τελικά ο πιο φανατικός υποστηρικτής του Νίκου Ανδρουλάκη, καθώς με τον τρόπο που πολιτεύεται κάνει όλο και περισσότερο διακριτή την διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, ανάμεσα στον παλαιοκομματισμό και τον εκσυχγρονισμό, ανάμεσα στην ιλαρότητα και τη σοβαρότητα, ανάμεσα σε σκοτεινές μεθόδους του παρελθόντος και στην ηθική στάση, την καθαρότητα.

Ετσι, λοιπόν, στους τίτλους τέλους ο κ. Παπανδρέου θα αποχωρήσει όχι με χειροκροτήματα, αλλά συνοδευόμενος από χάχανα και φάσκελα. Δικαίως και κρίμα ταυτοχρόνως. Αλλα κατά την λαϊκή ρήση «όπως στρώνεις κοιμάσαι».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αρνιακός στο Newsbomb.gr για την κακοκαιρία: Τα φαινόμενα θα «χτυπήσουν» και την Αττική

F-35: «Κλειδώνει» η συμφωνία! Ραγδαίες εξελίξεις από Γενάρη – Πότε εκτιμάται ότι θα έρθουν Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα: 5.087 νέα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ - 103 θάνατοι σε 24 ώρες, στους 702 οι διασωληνωμένοι