ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣ

Βουλή: Το Βατερλό Σαμαρά, ο εκνευρισμός Βενιζέλου, η ηγετική εμφάνιση Τσίπρα

Βουλή: Το Βατερλό Σαμαρά, ο εκνευρισμός Βενιζέλου, η ηγετική εμφάνιση Τσίπρα

Η αντιπολίτευση χθες, Παρασκευή (05/06/2015) παρουσίασε μία εικόνα μικροψυχίας στη Βουλή, καθώς αντί να προτάξει την εθνική συνεννόηση για άλλη μία φορά επιδόθηκε σε νέα σενάρια τρομολαγνείας.

«Ήταν ανούσια εκνευρισμένος, με ανερμάτιστο πολιτικό λόγο, αφελώς εριστικός, χωρίς γραμμή και στίγμα, προφανέστατα αγχωμένος για το προσωπικό του μέλλον».

Η παραπάνω εκτίμηση για την εμφάνιση του Αντ. Σαμαρά στη Βουλή, στη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, ανήκει σε ιστορικό και… πολύ υψηλά ιστάμενο στο παρελθόν στέλεχος της Ν.Δ. και στην ουσία αντικατοπτρίζει και το γενικότερο κλίμα που επικρατεί στις τάξεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά τη συζήτηση.

Πράγματι εκνευρισμένος κι ανούσια εριστικός, «έτσι, χωρίς πρόγραμμα», όπως χαρακτηριστικά τονίζονταν ο αρχηγός της Ν.Δ. έχασε τις εντυπώσεις κι απέμειναν να τον… μπιζάρουν ο –γνωστός- Άδωνης, η Βούλτεψη, ο Βρούτσης και λίγοι ακόμα βουλευτές του.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι εκτός της Ντόρας, η οποία φυσικά δεν τον χειροκρότησε καν, ούτε ο Κ. Καραμανλής σηκώθηκε για να τον χειροκροτήσει όταν επιχειρήθηκε να δοθεί… κλίμα, στο κλείσιμο της ομιλίας του, ενώ η κατήφεια κυριαρχούσε μεταξύ των γαλάζιων βουλευτών, όταν ολοκληρώθηκε η διαδικασία στη Βουλή.

Πρώην υπουργός της Ν.Δ. έκανε την εκτίμηση, ότι «προφανώς ο Αντώνης γνώριζε τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που φέρνει τη Ν.Δ. γύρω στις 23 μονάδες πίσω απ’ το ΣΥΡΙΖΑ, αυτή τη δημοσκόπηση και όχι τις… μουσαντένιες που παρουσιάζονται κατ’ εντολή»!

Μέσα σε αυτό το κλίμα κάποιοι έχοντας προφανώς χάσει την ψυχραιμία τους είχαν τη φαεινή ιδέα να… κάνει και δήλωση ο Σαμαράς αμέσως μετά τη συζήτηση στη Βουλή, λες και δεν είπε εκεί ό,τι είχε να πει!

Κι ο αμήχανος Σαμαράς έκανε μια δήλωση όπου… ελάχιστοι κατάλαβαν τι ήθελε νε πει!

Απ’ τη μεριά του απερχόμενου Β. Βενιζέλου τώρα, ήταν εμφανής η έλλειψη ψυχραιμίας και στην πρωτολογία και στη δευτερολογία του.

Ίσως αυτό να οφείλεται στο ότι ήταν η τελευταία ομιλία του σαν αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, εκτός φυσικά του –διαχρονικού – του άγχους για… προσωπική δικαίωση, άγχους που τον οδηγεί σε ανούσια πόλωση και τον δείχνει να χάνει και το δίκιο του, όταν (λέμε…) έχει!

Φυσικά δεν αποτελεί είδηση, ότι δεν τον χειροκρότησε η Φώφη Γεννηματά, ενώ ο Αλ. Τσίπρας –κατά πάγια τακτική του- σχεδόν τον αγνόησε, κάτι που μεγάλωσε τον εκνευρισμό του…

Ο πρωθυπουργός ήταν αυτή τη φορά σε κλίμα και πλαίσια αποφασισμένου, σοβαρού και υπεύθυνου ηγέτη.

Αυτή την εικόνα έβγαλε κυρίως στο κλείσιμο της συζήτησης, αλλά και στην πρωτολογία και δευτερολογία του.

Είναι σαφές, ότι αυτή την εικόνα ήθελε χτες να εκπέμψει. Και το πέτυχε, αν και σε αυτό βοηθήθηκε και απ’ την ανεπάρκεια Σαμαρά και Θεοδωράκη και απ’ τον εκνευρισμένο Βενιζέλο.

Έχει πάντως σημασία να επισημάνουμε, ότι τόνισε πολλές φορές πως χωρίς δέσμευση για αναδιάρθρωση του χρέους δεν θα υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους.

Αξίζει ακόμα να επισημανθεί, ότι υπογράμμισε πως ο χρόνος δεν λιγοστεύει μόνο για μας, λιγοστεύει για όλους.

Να τονίσουμε, ότι όταν έκανε αυτές τις αναφορές είχε υπόψη του και χτεσινά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία λόγω της μη επίτευξης συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, ανέβηκαν τα διετή spreads (που είναι και τα ενδεικτικά και της Πορτογαλίας και της Ισπανίας και της Ιταλίας, ακόμα και της Γερμανίας, ενώ το ευρώ έχασε έναντι του δολαρίου…

Σχετικές ειδήσεις