ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Αυτή η κυβέρνηση και η Βουλή δεν θα ψηφίσουν νέο Μνημόνιο

Τσίπρας: Αυτή η κυβέρνηση και η Βουλή δεν θα ψηφίσουν νέο Μνημόνιο

Τους αδιαπραγμάτευτους όρους της κυβέρνησης για να κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές έθεσε χθες, Παρασκευή (05/06/2015) από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός καλώντας, για άλλη μια φορά, τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης να στηρίξουν τις «εθνικές θέσεις» και να αποσαφηνίσουν τη στάση τους έναντι των αξιώσεων των δανειστών. «Να είστε βέβαιοι» είπε, απευθυνόμενος στους κ. Σαμαρά, Βενιζέλο, Θεοδωράκη, που μίλησαν για τρίτο Μνημόνιο, ότι «αυτή η κυβέρνηση και αυτή η Βουλή δεν θα ψηφίσουν νέο Μνημόνιο».

ΠΥΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ – Η ΜΟΝΗ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΟΝΙΣΕ ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός έστρεψε τα πυρά του κατά των δανειστών κατηγορώντας τους ότι πρότειναν στην ελληνική κυβέρνηση ακραία μέτρα. Μάλιστα, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα πως η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να συναινέσει σε παράλογες απαιτήσεις, ενώ δεν παρέλειψε να στείλει σαφή μηνύματα τόσο προς το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρά πάντως την πρόταση Γιούνκερ που τον εξέπληξε δυσάρεστα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η οποία αποτέλεσε «μια κακιά στιγμή από την Ευρώπη, ένα κακό διαπραγματευτικό τρικ», ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως «βρισκόμαστε πιο κοντά από ποτέ σε συμφωνία», καθώς «κανείς δεν θέλει τη ρήξη», ενώ στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι μια «ευρωπαϊκή λύση» που θα βάλει τέλος στη λιτότητα, θα αποκαθιστά την κοινωνική δικαιοσύνη, ενώ θα δίνει και λύση στο πρόβλημα του χρέους.

Ακολούθως, δεν παρέλειψε να στείλει ένα ακόμη μήνυμα στους δανειστές: «Ο χρηματοδοτικός στραγγαλισμός μίας χώρας αποτελεί ζήτημα ηθικής τάξης. Πρέπει να αποδείξουν όλοι πως δουλεύουν για την εξεύρεση λύσης και όχι για να υποτάξουν ένα λαό. Όποιος επιθυμεί να υποτάξει ένα λαό, θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Αν στην Ευρώπη δουλεύουν για να ταπεινώσουν ή να υποτάξουν ένα λαό να ξέρουν ότι θα έχουν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Οι Έλληνες μάς ζητούν να μην υποχωρήσουμε από τα δίκαια αιτήματά μας».

Ωστόσο ξεκαθάρισε πως «παρά το πισωγύρισμα με την πρόταση Γιούνκερ, είμαστε πιο κοντά από ποτέ στην επίτευξη συμφωνίας», ενώ σημείωσε ότι «από τον Ιούνιο του 2014 δεν έχει εκταμιευθεί καμία δόση προς την Ελλάδα, και η κυβέρνηση πληρώνει κανονικά τις δόσεις. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει πως δεν αδιαφορεί για τους κανόνες της Ε.Ε. Παρά τις αντίξοες συνθήκες, έχουμε κατορθώσει να διαπραγματευόμαστε όρθιοι και με ασφάλεια».

«Κανείς δεν επιθυμεί τη ρήξη. Ο χρόνος δεν λιγοστεύει μόνο για εμάς, λιγοστεύει για όλους. Οι εταίροι πρέπει να προσχωρήσουν στο ρεαλισμό και στις ελληνικές θέσεις» είπε, μεταξύ άλλων, θέτοντας τους στόχους της διαπραγμάτευσης:

«Στόχοι της διαπραγμάτευσης είναι τα χαμηλά πλεονάσματα, η αναδιάρθρωση - απομείωση χρέους και η προστασία μισθών και συντάξεων. Στόχοι της διαπραγμάτευσης είναι η αναδιανομή εισοδήματος προς όφελος των πολλών και η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Στόχοι της διαπραγμάτευσης ένα ισχυρό επενδυτικό πρόγραμμα. Για να κοπούν τα προνόμια του εφοπλιστικού κεφαλαίου απαιτείται συνταγματική αναθεώρηση».

«Πρέπει να στηριχθεί η ελληνική διαπραγματευτική προσπάθεια. Όσο προχωρούμε προς την τελική ευθεία, θα ακούγονται πολλά. Διαβεβαιώνω τον ελληνικό λαό πως η αντοχή και η υπομονή στη διαπραγμάτευση θα φέρει σύντομα αποτελέσματα. Είμαι βέβαιος πως θα τα καταφέρουμε», δήλωσε.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, από πλευρά της, η κυβέρνηση «κατέθεσε μια ολοκληρωμένη πρόταση που αποτέλεσε την έμπρακτη και ειλικρινή βούλησή της για ένα συμβιβασμό», ενώ ήταν «μια σαφής απόδειξη του σεβασμού της στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης και στους συνομιλητές της».

Όπως χαρακτηριστικά «το κρίσιμο σημείο της διαπραγμάτευσης είναι να κλείσει ο φαύλος κύκλος της αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης και να τερματιστεί η σκληρή λιτότητα», ενώ δεν παρέλειψε τέλος να καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς να πουν αν αποδέχονται ή απορρίπτουν την προτεινόμενη συμφωνία, κάνοντας λόγο για ώρα ευθύνης.

«Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης και στην πιο κρίσιμη καμπή της. Να ενημερωθούν όλοι για το πού βρισκόμαστε και το πού θέλουμε να πάμε. Έτσι αντιλαμβάνομαι την πολιτική μου ευθύνη. Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε από τον ελληνικό λαό. Για λογαριασμό του παλεύουμε», ανέφερε αρχικά ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, ανοίγοντας την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση.

«Από την πρώτη στιγμή αναζητούσε μια ευρωπαϊκή λύση για τα προβλήματα της Ελλάδας. Μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία που θα βάλει τέλος στη λιτότητα και θα λύσει το πρόβλημα του χρέους. Η λύση στο ελληνικό πρόβλημα θα δώσει μία νέα προοπτική στην ευρωπαϊκή ενοποίηση. Να διασφαλίσουμε πως η Ευρωζώνη είναι ενιαία και αδιαίρετη», συμπλήρωσε ακολούθως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, για να αναφερθεί στην ελληνική πρόταση:

«Καταθέσαμε μία συνολική και ολοκληρωμένη πρόταση για βάση συμφωνίας με τους θεσμούς. Η πρόταση δεν αποτύπωσε τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά τα αποτελέσματα των συνεδριάσεων του Brussels Group. Η ελληνική πρόταση αποτελεί τη μοναδική ρεαλιστική βάση για συμφωνία. Βασικό χαρακτηριστικό της ελληνικής πρότασης είναι η μείωση των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων. Η εφαρμογή της ελληνικής πρότασης προϋποθέτει την ύπαρξη μίας συνολικής λύσης για την Ελλάδα».

Αφού δε υπογράμμισε: «Η λιτότητα αποτέλεσε τον πυρήνα μίας αποτυχημένης μνημονιακής πολιτικής. Παρά τις αισιόδοξες εκτιμήσεις, η ελληνική οικονομία δεν ανέκαμψε ποτέ», αναφέρθηκε στην πρόταση των δανειστών:

«Η εισήγηση που μου παρέδωσε ο Γιούνκερ με εξέπληξε δυσάρεστα. Η πρόταση Γιούνκερ δεν περιελάμβανε το κοινό έδαφος των διαπραγματεύσεων στο Brussels Group. Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί αδυνατούν να κατανοήσουν πως οι Έλληνες βουλευτές δεν πρόκειται να ψηφίσουν την κατάργηση του ΕΚΑΣ. Δεν υπάρχει Έλληνας βουλευτής που θα ψηφίσει την αύξηση του ΦΠΑ στο ρεύμα κατά 10%. Οι προτάσεις των δανειστών είναι μη ρεαλιστικές. Αποτελούν οπισθοχώρηση από το κοινό έδαφος των διαπραγματεύσεων. Θέλω να πιστεύω πως η πρόταση Γιούνκερ αποτέλεσε μία κακιά στιγμή για την Ευρώπη, ένα κακό διαπραγματευτικό τρικ».

Όσον αφορά στην αντιπολίτευση, ο κ. Τσίπρας τόνισε: «Είναι προφανές ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συναινέσει σε παράλογες προτάσεις. Θέλω να ακούσω τη γνώμη της αντιπολίτευσης για την πρόταση του Γιούνκερ στην Ελλάδα. Καλοδεχούμενη η κριτική της αντιπολίτευσης».

Αυτή κυβέρνηση δεν θα ψηφίσει ποτέ μνημόνιο

Στη δευτερολογία του, ο κ. Τσίπρας σήκωσε τους τόνους, λέγοντας αρχικά ότι από τις τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης «διαπιστώνω ότι υπάρχει μία προσδοκία που τις συνδέει, ότι η χώρα θα οδηγηθεί σύντομα σε νέο μνημόνιο».

«Κατανοώ την προσδοκία σας, τον κρυφό σας πόθο, προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να δικαιωθείτε. Μην προσδοκάται άδικα, αυτή η κυβέρνηση και αυτή η Βουλή δεν πρόκειται να ψηφίσει νέο μνημόνιο» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Αν δίνουμε μία σκληρή μάχη, είναι γιατί δεν υπογράφουμε ό,τι μας φέρνουν, όπως εσείς» είπε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας, απευθυνόμενος στη ΝΔ, πως «τους δικούς σας λογαριασμούς προσπαθούμε να κλείσουμε, και για να δώσουμε μία προοπτική για την επόμενη ημέρα».

«Σήμερα είδαμε τον αντιμνημονιακό κ. Σαμαρά» είπε ο κ. Τσίπρας σχολιάζοντας τη στάση του προέδρου της ΝΔ. Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «καταγράφω την άρνησή σας να αποδεχθούμε ως έχει την πρόταση των θεσμών» καθώς και την άρνησή σας -όπως είπε- να καταργηθεί η έκπτωση του ΦΠΑ στα νησιά.

Την ίδια στιγμή χαρακτήρισε πλάνη το ότι επιδεινώθηκε η θέση της χώρας, όπως πλάνη χαρακτήρισε το λεγόμενο success story.

«Διαπραγματευόμαστε σκληρά για να κλείσουμε τους λογαριασμούς σας, δεν θα υπογράψουμε συμφωνία που δεν θα εμπεριέχει την αναδιάρθρωση του χρέους» είπε.

«Για εμάς δεν υπάρχει προοπτική νέου μνημονίου» επανέλαβε.

Δεν υπάρχει για μας χρονικό όριο στην διαπραγμάτευση. Όριο για μας είναι η επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης συμφωνίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Σχετικές ειδήσεις