ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Δίνουμε μάχη για να ξανασταθεί ο Έλληνας στα πόδια του (video)

Τσίπρας: Δίνουμε μάχη για να ξανασταθεί ο Έλληνας στα πόδια του (video)

«Δίνουμε μια σκληρή και δύσκολη μάχη και θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να υπάρξει μια συμφωνία που θα είναι κοινωνικά δίκαιη και οικονομικά βιώσιμη», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, κλείνοντας τη συζήτηση στη Βουλή για τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.

«Η συμφωνία», είπε ο πρωθυπουργός, «πρέπει να προβλέπει χαμηλά πλεονάσματα, προοπτική αναδιάρθρωσης χρέους, να προστατεύει μισθούς και συντάξεις και να έχει ένα ισχυρό επενδυτικό πρόγραμμα και προοπτική ανάπτυξης», ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει πως βάσει των τοποθετήσεων των πολιτικών αρχηγών, «η ελληνική κυβέρνηση ορθώς δεν δέχθηκε την πρόταση των δανειστών που προέβλεπε σκληρά μέτρα».

«Παρά τις δυσκολίες, διατηρώ την αισιοδοξία μου ότι είμαστε πιο κοντά σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση. Παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες είχαμε μια εξέλιξη που όλους μας δυσαρέστησε. Όμως είμαι βέβαιος πως τις επόμενες ημέρες, η ελληνική θέση και στάση που είναι συνεπής και ρεαλιστική θα δικαιωθεί», υπογράμμισε ακολούθως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για σύγκρουση δύο στρατηγικών στη διαπραγμάτευση:

«Η μια είναι αυτή που θέλει μια Ευρώπη της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας. Μια Ευρώπη που θα υπάρχει η δημοκρατική επιλογή των πολιτών. Από την άλλη μεριά είναι μια στρατηγική που θέλει μια Ευρώπη διχασμένη. Μια Ευρώπη της σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας, της σκληρής τιμωρίας στους απείθαρχους».

Παράλληλα, δεν παρέλειψε να προειδοποιήσει για τον κυνισμό της διαπραγματευτικής ασφυξίας που επιβάλλεται στην κυβέρνηση, καθώς «η εξέλιξη σε αυτή τη μάχη δεν αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα».

«Η εξέλιξη σε αυτή τη μάχη αφορά το σύνολο των ευρωπαϊκών λαών και κρατών, την πορεία της Ευρώπης στο μέλλον», συνέχισε και υπογράμμισε: «Είναι μακριά νυχτωμένοι όσοι πιστεύουν πως μια τιμωρία της Ελλάδας θα πλήξει μόνο την Ελλάδα. Αν επικρατήσει η στρατηγική του διχασμού αυτό δεν αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα αλλά η καμπάνα να χτυπήσει για τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου».

Συνεχίζοντας, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνηση κάνει μια πολύ σκληρή διαπραγμάτευση για να ξανασταθεί ο ελληνικός λαός στα πόδια του και να σταματήσει να είναι το πειραματόζωο της Ευρώπης.

Αναφερόμενος, δε, στην αποψινή συζήτηση στη Βουλή είπε ότι «ήταν μια χρήσιμη διαδικασία γιατί δόθηκε στους πολιτικούς αρχηγούς η ευκαιρία να τοποθετηθούν με υπευθυνότητα, να πουν τη γνώμη τους στα κρίσιμα διακυβεύματα της επόμενης περιόδου και κυρίως να τοποθετηθούν στην πρόταση που πήρε η κυβέρνηση από τους τρεις θεσμούς», για να καταλήξει:

«Μπορώ να συμπεράνω από το σύνολο των τοποθετήσεων ότι ορθώς προχωρούμε στη μη αποδοχή της πρότασης αυτής ως βάση συζήτησης. Και βεβαίως υπάρχουν στοιχεία στα οποία μπορεί να υπάρξει ουσιαστική σύγκλιση όπως τα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει τη διαπραγμάτευση με στόχο να έρθουμε σε μια κοινωνικά δίκαιη και οικονομικά βιώσιμη συμφωνία»…

Σχετικές ειδήσεις