ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Πόσο πουλήθηκαν αυτά τα καταπληκτικά διαστημικά πρωτότυπα της Alfa Romeo;

Πόσο πουλήθηκαν αυτά τα καταπληκτικά διαστημικά πρωτότυπα της Alfa Romeo;

Μπορεί να κατασκευάστηκαν για να δείξουν το μέλλον αλλά όπως αποδείχτηκε το παρελθόν έχει ακόμη μεγαλύτερη αξία.

Του Γιάννη Σκουφή

Η Alfa Romeo Berlina Aerodinamica Tecnica αναζητούσε την δεκαετία του 1960 τα αεροδυναμικά σχήματα που θα έδιναν βέλτιστες επιδόσεις και μειωμένη κατανάλωση χωρίς να απαιτείται η χρήση μεγάλων κινητήρων με πολλούς κυλίνδρους

Έτσι ο οίκος Bertone σε συνεργασία με τον Franco Scaglione, έναν αεροναυπηγό που απέκτησε μεγάλη εμπειρία κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ήταν αυτοί που σχεδίασαν το BAT 5 (Berlina Aerodinamica Tecnica 5). Πρόκειται για το γκρίζο πρωτότυπο που παρουσιάστηκε το 1953 στο Τορίνο, βασίζεται στην Alfa Romeo 1900, έχει συντελεστή οπισθέλκουσας 0,23, κινητήρα 2.000 κυβικών και 100 ίππων και βάρος 1.100 κιλών.

Οι Bertone και Scaglione συνέχισαν τις αναζητήσεις τους και ένα χρόνο μετά παρουσίασαν το BAT 7 (το γαλάζιο concept car) που ήταν μια βελτιωμένη έκδοση του BAT 5 με συντελεστή οπισθέλκουσας 0,19. Τιμή ασύλληπτη, όχι μόνο για εκείνη την εποχή, αλλά ακόμη και σήμερα.

Τον κύκλο αυτών των πειραματικών Alfa Romeo ολοκλήρωσε το ασημένιο BAT 9 που έκανε την εμφάνιση του το 1955 έχοντας αμερικανικές σχεδιαστικές επιρροές.

Στα χρόνια που ακολούθησαν τα τρία πρωτότυπα είχαν πωληθεί μεμονωμένα και βρίσκονταν στην κατοχή διαφόρων συλλεκτών. Το 1989 βρέθηκαν και πάλι όλα μαζί και από κει και πέρα πωλούνταν ως τριάδα. Η τελευταία πώλησή τους έλαβε χώρα πριν από μερικές ημέρες σε δημοπρασία του οίκου RM Sotheby’s έναντι 14,9 εκατομμυρίων δολαρίων!