ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Ακριβαίνουν τα αυτοκίνητα, πετάνε τα κέρδη της Tesla

Ακριβαίνουν τα αυτοκίνητα, πετάνε τα κέρδη της Tesla

Χάρη στην ισχυρότερη ζήτηση και τις υψηλότερες τιμές πώλησης η Tesla κατάφερε να σημειώσει τα υψηλότερα κέρδη που έχει καταφέρει ποτέ.

Του Γιάννη Σκουφή

Τα 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια αναμένεται να φτάσει η κερδοφορία της Tesla στο πρώτο τρίμηνο του έτους, καθώς η εταιρεία του Elon Musk αποδείχτηκε πως ήταν κατάλληλα προετοιμασμένη για το πρωτοφανές φαινόμενο της έλλειψης ημιαγωγών και μικροτσίπ.

Συγκεκριμένα, η Tesla κατάφερε να παραδώσει μέσα στο πρώτο τρίμηνο 310.048 νέα αυτοκίνητα εκ των οποίων τα 295.324 ήταν Model 3 και Model Y. Τα υπόλοιπα 14.724 ήταν Model S και Model X. Η επίδοση του τριμήνου είναι πραγματικά εντυπωσιακή αν σκεφτεί κανείς πως την αντίστοιχη περσινή περίοδο είχαν πωληθεί 184.877 αυτοκίνητά της.

Και κάπως έτσι για το πρώτο τρίμηνο του 2022 η Tesla είχε κέρδη 3,3 δις δολαρίων, από έναν τζίρο που έφτασε τα 18,76 δις δολάρια. Αυτή η επίδοση αποτελεί συνέχεια της κερδοφορίας του τελευταίου τριμήνου του 2021 με κέρδη 2,3 δις.

Και όπως είναι φυσικό ο Elon Musk και οι λοιποί μέτοχοι πλέουν σε πελάγη ευτυχίας βλέποντας επιτέλους την εταιρεία τους να έχει πραγματικά κέρδη. Ταυτόχρονα, η μετοχή της Tesla συνεχίζει να κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα και να ανεβοκατεβαίνει γύρω από τα 1.000 δολάρια.

Πάντως, στην αυξημένη κερδοφορία δεν συντελεί μόνο η σταθερά αυξανόμενη παραγωγικότητα που θα βελτιωθεί με την πλήρη συνδρομή του Gigafactory στο Βερολίνο και την επανέναρξη του εργοστασίου στην Σανγκάη. Είναι και οι αυξημένες τιμές των μοντέλων. Χαρακτηριστικό είναι πως στις ΗΠΑ το Model 3 ξεκινά από τις 46.990 δολάρια, εμφανίζοντας αύξηση κατά 34% σε σχέση με την τιμή που είχε το 2019.

«Ίσως να φαίνεται λίγο παράλογη η αύξηση των τιμών των αυτοκινήτων μας, αλλά η λίστα αναμονής είναι αρκετά μεγάλη», είπε ο Musk. «Και για ορισμένα από αυτά επεκτείνεται και στο επόμενο έτος. Έτσι, οι τιμές των σημερινών παραγγελιών περιλαμβάνουν την αύξηση του κόστους προμηθευτών και του δικτύου που υπολογίζεται μέσα στους επόμενους 6 έως 12 μήνες».