ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Αυτό είναι το άλλο Hummer του αμερικανικού στρατού

Αυτό είναι το άλλο Hummer του αμερικανικού στρατού

Το εικονιζόμενο όχημα διμοιρίας είναι ένα από τα πολλά που χρησιμοποιεί ο αμερικανικός στρατός και το κατασκευάζει η General Motors.

Του Γιάννη Σκουφή

Το όχημα που βλέπετε ανήκει στην κατηγορία των ISV (Infantry Squad Vehicle). Πρόκειται για ειδικά εκτός δρόμου οχήματα με πολύ μεγάλη αντοχή και συγκεκριμένες προδιαγραφές για μεταφορά έμψυχου και άψυχου στρατιωτικού υλικού με δυνατότητα μεταφοράς έως 9 στρατιώτες.

Τα νέα ISV της GM βασίζονται στο πλαίσιο του Chevrolet Colorado ZR2 με ειδική ανάρτηση με αμορτισέρ Multimatic με διπλές βαλβίδες. Επίσης, έχουν συγκεκριμένο βάρος ώστε να μπορεί να τα μεταφέρει στον αέρα ένα ελικόπτερο UH-60 Blackhawk και είναι τόσο κόμπακτ ώστε να χωρούν σε ένα H-47 Chinook.

Κάτω από το καπό υπάρχει ένας turbo-diesel της σειράς Duramax με χωρητικότητα 2.800 κυβικών, απόδοση 186 ίππων και 500 Nm και αυτόματο κιβώτιο με έξι σχέσεις.

Το αρχικό συμβόλαιο των 214,3 εκατομμυρίων δολαρίων που είχε συνάψει η GM με τον στρατό των ΗΠΑ προέβλεπε σε πρώτη φάση την κατασκευή 649 οχημάτων (συνολικά 2.065).

Έχουν ήδη παραδοθεί περισσότερα από 300 με την General Motors να ανακοινώνει πως υπάρχει η δυνατότητα συνεργασίας και με άλλες χώρες. Και ποιος ξέρει, ίσως κάποια στιγμή να το δούμε και στα μέρη μας…