ΡΕΠΟΡΤΑΖ NEWSBOMB.GR

ΥΓΕΙΑ

Παρβοϊος: Ειδικός εξηγεί τον τρόπο μετάδοσης του ιού, πώς εκδηλώνεται και πόσο επικίνδυνος είναι

Παρβοϊος: Ειδικός εξηγεί τον τρόπο μετάδοσης του ιού, πώς εκδηλώνεται και πόσο επικίνδυνος είναι
pexels

Παρβοϊός: Τι είναι και πώς κολλάει ο ιός που στοίχισε τη ζωή σε παιδί 3 ετών

Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκονται οι γιατροί όλοι της χώρας εξαιτίας του παρβοϊού μετά από επείγουσα ανακοίνωση του ΕΟΔΥ. Το τελευταίο διάστημα καταγράφονται αυξημένα κρούσματα διεθνώς, ενώ σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκεται και ο ΕΟΔΥ στην Ελλάδα, μετά τον θάνατο ενός παιδιού 3,5 ετών στη Θεσσαλονίκη.

Ο Παιδίατρος & διευθυντής του Κέντρου Παιδιατρικής Μέριμνας, Μάριος Ανδρέου, μιλώντας στo Newsbomb.gr εξήγησε τι είναι ο παρβοϊός Β19 ενώ τόνισε ότι για τα περισσότερα παιδιά, τα συμπτώματα είναι ήπια.

Ωστόσο όπως ανέφερε ο ιός μπορεί να σταματήσει προσωρινά το σώμα από το να παράγει νέα ερυθρά αιμοσφαίρια, οδηγώντας σε αναιμία.

Τα άτομα με δρεπανοκυτταρική αναιμία και εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο.

Όπως ανέφερε το πιο κοινό εξάνθημα που σχετίζεται με τη μόλυνση από τον παρβοϊό Β19 είναι το κόκκινο εξάνθημα στο πρόσωπο. Το εξάνθημα εμφανίζεται συνήθως λίγες μέρες μετά τα αρχικά συμπτώματα που αναφέρονται παραπάνω. Είναι πιο συχνό στα παιδιά παρά στους ενήλικες.

«Είναι μία γρίπη η οποία βγάζει ένα εξάνθημα στο πρόσωπο σαν να έχει φάει κάποιος ένα χαστούκι, παραμένει κάποιες ημέρες και μετά αποδράμει. Είναι μία ίωση, δεν χρειάζεται πανικός. Ωστόσο μπορεί να κάνει καρδίτιδα και αναιμία», είπε αρχικά ο Μάριος Ανδρέου.

Σημειώνεται πως αν κάποιος έχει λοίμωξη από παρβοϊό Β19, μπορεί να εμφανίσει ένα δεύτερο εξάνθημα λίγες μέρες αργότερα στο στήθος, την πλάτη, τους γλουτούς ή τα χέρια και τα πόδια σας. Το εξάνθημα μπορεί να προκαλεί φαγούρα, ειδικά στα πέλματα των ποδιών. Μπορεί να ποικίλλει σε ένταση και συνήθως υποχωρεί σε 7 έως 10 ημέρες.

«Οι γονείς δεν μπορούν να κάνουν κάτι. Είναι ένα σύνηθες φαινόμενο το οποίο το περνά το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Περίπου το 60% του πληθυσμού έχει νοσήσει κάποια στιγμή στη ζωή του. Σε περίπτωση που κολλήσει μία έγκυος κινδυνεύει το έμβρυο», εξήγησε ο Μάριος Ανδρέου.

Οι λοιμώξεις από τον παρβοϊό Β19 είναι συνήθως ήπιες και θα υποχωρήσουν από μόνες τους. Τα παιδιά και οι ενήλικες που κατά τα άλλα είναι υγιείς συνήθως αναρρώνουν πλήρως. Ωστόσο είναι σημαντικά όταν υπάρχουν συμπτώματα να επισκέπτεστε γιατρό για να καθορίσει εάν απαιτείται πρόσθετη κλινική αντιμετώπιση.

«Ο παρβοϊός μεταδίδεται από άτομο σε άτομο και μάλιστα μία εβδομάδα νωρίτερα πριν την εμφάνιση του εξανθήματος», είπε και πρόσθεσε: «Δεν χρειάζεται πανικός σε καμία περίπτωση, είναι μία νόσος που γνωρίζουμε εδώ και αρκετά χρόνια».

«Ο παρβοϊός έχει τα συμπτώματα γρίπης», υπογράμμισε.

Περίπου 2 στους 10 ανθρώπους που μολύνονται από αυτόν τον ιό δεν θα έχουν συμπτώματα. Όταν εμφανίζονται συμπτώματα μόλυνσης από παρβοϊό Β19, είναι συνήθως ήπια και μπορεί να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • Πυρετός
  • Πονοκέφαλος
  • Βήχας
  • Πονόλαιμος
  • Εξανθήματα
  • Πόνος στις αρθρώσεις