ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Αυτό είναι το ηλεκτρικό σκάφος «The ICON» της BMW i-Powered

Αυτό είναι το ηλεκτρικό σκάφος «The ICON» της BMW i-Powered

Με αφορμή το Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών η BMW σε συνεργασία με την Tyde παρουσίασαν ένα πολύ ιδιαίτερο ταχύπλοο με την ονομασία «The Icon».

Του Γιάννη Σκουφή

Πρόκειται για ένα πλήρως ηλεκτρικό, πολυτελές σκάφος με μήκος που φτάνει τα 43 πόδια (13,1 μέτρα) και παρόλο που η σχεδίασή του φαίνεται αρκετά τολμηρή, δεν πρόκειται για κάποιο πρωτότυπο.

Το The Icon είναι έτοιμο να μπει στην παραγωγή ως ένα προϊόν υψηλών προδιαγραφών που εντάσσεται στην βιώσιμη κινητικότητα.

Το σύστημα πρόωσης αποτελείται από ένα ζεύγος ηλεκτροκινητήρων με ισχύ 100 kW που τροφοδοτούνται με ηλεκτρική ενέργεια από μία συστοιχία έξι μπαταριών που προέρχονται από το τμήμα i της BMW και έχουν συνολική ενεργειακή χωρητικότητα 240 kWh.

Σύμφωνα με την BMW και την Tyde η αυτονομία φτάνει τα 100 χιλιόμετρα με ταχύτητα πλεύσης τα 44 χλμ./ώρα, ενώ η μέγιστη που μπορεί να αναπτύξει το σκάφος είναι στα 56 χλμ./ώρα. Το εξελιγμένο υδροπτέρυγο είναι εμπνευσμένο από τους αγώνες ιστιοπλοΐας για βέλτιστη πλεύση και μείωση της απαιτούμενης ενέργειας έως και 80%, σε σχέση με μία συμβατική σχεδίαση.

Η θυγατρική εταιρία του BMW Group «Designworks» σχεδίασε τη διάφανη δομή του σκάφους το εσωτερικό του οποίου παραπέμπει σε ένα υπερπολυτελές σαλόνι. Υπάρχουν διάφορες ανέσεις όπως περιστρεφόμενα καθίσματα, καθώς και ένα ειδικό infotainment με ενσωματωμένο ηχοσύστημα Dolby Atmos. Το όλο πακέτο έχει επιμεληθεί ο μουσικοσυνθέτης Hans Zimmer, ο οποίος έχει αναλάβει μέχρι και τους τεχνητούς ήχους του κινητήρα.

Το επίσης ιδιαίτερο κόκπιτ έχει ένα πηδάλιο που παραπέμπει σε ηλεκτρικό μονοθέσιο, ενώ όλες οι λειτουργίες προβάλλονται σε μία οθόνη αφής 32 ιντσών και ανάλυσης 6k. Μάλιστα, το περιβάλλον ελέγχου και το μενού είναι οικείο σε όσους οδηγούν BMW, αφού δανείζεται στοιχεία από το iDrive και το BMW Operating System 8.

Όσο για την τιμή του The Icon θα είναι πολύ πιο υψηλή από αυτήν του ακριβότερου αυτοκινήτου στη γκάμα της γερμανικής εταιρείας.