ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Η Alpine κάνει την αρχή στις ηλεκτρικές βολίδες

Η Alpine κάνει την αρχή στις ηλεκτρικές βολίδες

Το αναμενόμενο λανσάρισμα του ηλεκτρικού hot-hatch της Alpine πλησιάζει, καθώς ο κατασκευαστής επιβεβαίωσε επίσημα το ντεμπούτο του μοντέλου παραγωγής στα μέσα του 2024.

Του Γιάννη Σκουφή

Μέσα στη νέα χρονιά θα δούμε αρκετά νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ειδικά στις μικρότερες κατηγορίες. Επόμενο είναι να δούμε προσιτά ηλεκτρικά αυτοκίνητα όπως π.χ. το Citroen e-C3, κάποια άλλα με αναμενόμενη τιμή όπως το Fiat 600e αλλά και κάποια άλλα που θα ξεχωρίζουν με τις επιδόσεις τους.

Το τελευταίο θέλει να το πετύχει η Alpine με την έκδοση παραγωγής του πρωτότυπου A290 που θα βασίζεται στην ίδια πλατφόρμα με το Renault 5.

Το A290 πρόκειται να κάνει την πρώτη του δημόσια εμφάνιση, ενδεχομένως στις 24 ώρες του Le Mans τον Ιούνιο, μιας και η μάρκα θα μετέχει στον αγώνα με το hypercar της, το A424_B.

Το μοντέλο παραγωγής αναμένεται να διατηρήσει τη σπορ υπόσταση και τα σχεδιαστικά στοιχεία του concept, υποσχόμενο μια ξεχωριστή και δυναμική εμφάνιση.
Από τα όσα γνωρίζουμε εξωτερικά θα υπάρχουν πολύ λίγες διαφορές. Ωστόσο, στο εσωτερικό είναι φυσικό να μην δούμε το αγωνιστικό σαλόνι του πρωτότυπου A290, αλλά μία πιο συμβατική διάταξη που θα είναι περίπου ίδια με του Renault 5.

Ωστόσο, θα υπάρχουν σπορ καθίσματα με επενδύσεις και ραφές που θα τονίζουν την δυναμική αύρα του αυτοκινήτου. Όσο για τον οδηγό θα μπορεί να κάθεται αρκετά πιο χαμηλά για μία ακόμη πιο συναρπαστική εμπειρία.

Οι τεχνικές λεπτομέρειες για το A290 δεν έχουν ακόμη επισημοποιηθεί. Το concept είχε μια διάταξη με δύο κινητήρες, αλλά πιθανότατα το μοντέλο παραγωγής να διαθέτει ένα μοτέρ με 218 ίππους στον εμπρός άξονα με τεχνολογία torque-vectoring για καλύτερα δυναμικά χαρακτηριστικά.

Θα υπάρχουν τρία προγράμματα οδήγησης: τα Wet, Dry και Full. Μπροστά η ανάρτηση θα έχει γόνατα MacPherson και πίσω θα υπάρχουν πολλαπλοί σύνδεσμοι με υδραυλικά αμορτισέρ που θα έχουν διπλά στοπ για βελτιωμένη ποιότητα κύλισης και άνεση. Όσο για την μπαταρία αυτή θα έχει πιθανότατα χωρητικότητα 52 kWh και θα εξασφαλίζει τουλάχιστον 400 χιλιόμετρα αυτονομίας.

To Alpine 290 θα πλαισιώσει το 110 και μέχρι το 2030 η γαλλική εταιρία έχει προγραμματίσει μία γκάμα από συνολικά επτά ηλεκτρικά μοντέλα.