Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΕΛΛΑΔΑ

Η σφαγή των νηπίων της Σάντας - Συγκλονιστική αφήγηση από τον Τάκη Βαμβακίδη

Newsbomb

Η σφαγή των νηπίων της Σάντας αποτελεί μία από τις πιο σκληρές, μαύρες σελίδες της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. 

Λόγια δεν χωράνε για να περιγράψουν τις σκηνές που έλαβαν χώρα στον Πόντο, το φθινόπωρο του 1921, με μάνες να παραδίδουν τα νήπια για σφαγή, για να γλιτώσουν οι ίδιες και οι συγχωριανοί τους από τους Τούρκους.

Ο ηθοποιός Τάκης Βαμβακίδης σε μία συγκλονιστική απαγγελία ανατριχιάζει στο βίντεο, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ποντίων Αγίας Βαρβάρας, διηγούμενος την απίστευτη ιστορία που διαδραματίστηκε στη Σάντα.

Τα χωριά της Σάντας

Η Σάντα, ένα σύμπλεγμα επτά ορεινών χωριών, που ονομάζονταν Πιστοφάντων, Τσακαλάντων, Ζουρνατσάντων. Ισχανάντων, Κοζλοράντων, Πινετάντων και Τερζάντων βρίσκονταν σε ορεινό σημείο και ΒΑ της Τραπεζούντας. Ο τόπος ηταν άγονος και οι κάτοικοι μπορούσαν να καλλιεργήσουν λαχανικά, κολοκύθια, πατάτες, κρεμμίδια και καλαμπόκια, ωστόσο αντι αυτού, μιας και υπήρχαν άφθονα χορτάρια, όλοι στράφηκαν στην κτηνοτροφία. Η Σάντα μέχρι την ανταλλαγή των πληθυσμών κατοικούνταν αποκλειστικά από Έλληνες, συνολικά 5.000 άτομα.

Από το 1918 και για να προστατεύσουν τα χωριά και τις ζωές τους από τη μανία των Τούρκων, οι κάτοικοι οργάνωσαν ισχυρό αντάρτικο σώμα, υπό τη διοίκηση του οπλαρχηγού Ευκλείδη Κουρτίδη, που ξεχώριζε για τις ηγετικές του ικανότητες και το απαράμιλλο θάρρος του.

Οι περισσότεροι όμως δεν πρόλαβαν να καταφύγουν στα βουνά, οι Οθωμανοί εισέβαλαν στα χωριά μετά από κάποιες ημέρες όπου βίασαν και σφάγιασαν κόσμο ενώ στη συνέχεια όσους επέζησαν τους συγκέντρωσαν στο Πιστοφάντων, ενώ από εκεί μετά τους εκτόπισαν στο Χίνι του Ερζερού όπου οι περισσότεροι απεβίωσαν. Πλήθος παιδιών παραδόθηκαν σε χαρέμια ευπόρων, ενώ Τούρκοι άμαχοι από τα γύρω χωριά άρχισαν να λεηλατούν τις ελληνικές περιουσίες.

Η μεγάλη θυσία

Το φθινόπωρο του 1921 ο κλοιός άρχισε να σφίγγει ασφυκτικά για τους Έλληνες της Σάντας, αναγκάζοντάς τα γυναικόπαιδα ν’ ακολουθήσουν τους άνδρες στα απόκρημνα βουνά προκειμένου γλιτώσουν τον εκτοπισμό τους, στα βάθη της Μικράς Ασίας. Στις 21 Σεπτεμβρίου 1921 στα βουνά της Σάντας δόθηκε σφοδρή μάχη, μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων.

Οι Πόντιες μάνες χρειάστηκε να επιδείξουν ένα απίστευτο σθένος, με τη σφαγή των νηπίων να αποτελεί μία από τις πιο συγκλονιστικές στιγμές στο δράμα των Ελλήνων του Πόντου.

Μητέρες αναγκάστηκαν να θυσίασουν ό,τι πολυτιμότερο είχαν στη ζωή τους, τα ίδια τα παιδιά τους, τα μικρά τους, για να σωθούν τα μεγαλύτερα παιδιά και οι οικογένειές τους. Ανάλογες μαρτυρίες υπάρχουν κι από άλλες περιοχές και με μεγαλύτερα παιδιά όπου η επιλογή του θανάτου από το να πέσουν στα χέρια των Τούρκων γινόταν δύσβατος μονόδρομος που έπρεπε οι δόλιες οι μάνες να τον περάσουν ολομόναχες αλλά και να τον πληρώσουν με αβάσταχτο πένθος για την υπόλοιπη ζωή τους.

*Με πληροφορίες από annatsimou.gr