ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Κλασσικά Αυτοκίνητα: Πέθανε ο George Barris (photos)

Κλασσικά Αυτοκίνητα: Πέθανε ο George Barris (photos)

Σε ηλικία 90 ετών πέθανε αργά το βράδυ της Πέμπτης (5 Νοεμβρίου) ο Ελληνικής καταγωγής George Barris (Γεώργιος Σαλαπάτας). Ο Barris ήταν ένας από τους πρώτους Customizers της Αμερικής και δημιουργός πολλών αυτοκινήτων για τις ταινίες του Hollywood. Το συγγενικό του περιβάλλον ανακοίνωσε πως είχε όγκο στον εγκέφαλο.

Τα custom cars ήταν και παραμένουν μία τάση της Αμερικάνικης pop culture, η οποία ξεκίνησε το 1950. Αφορά δύο τρόπους μετατροπών στα αυτοκίνητα: είτε για τη δύναμη (αλλαγές στα μηχανικά μέρη) είτε για το στυλ (αλλαγές στο χρώμα και την εμφάνιση). Στόχος και στις δύο περιπτώσεις είναι να γίνει το όχημα μοναδικό. Πρωταγωνιστές και πρωτεργάτες οι αδελφοί Barris (George και Sam).

Ο George γεννήθηκε στο Σικάγο το 1920. Οι Barris ήταν μετανάστες (από την Ηλεία σύμφωνα με το βιβλίο / βιογραφία του George). Την καταγωγή τους φανέρωνε ο θυρεός/ σήμα που έβαζαν στα αυτοκίνητα που έφτιαχναν. Ο θυρεός είχε δύο λιοντάρια (σύμβολο του πάθους της δουλειάς που έκαναν) το μπλε της θάλασσας και η εύφορη γη. Μετά το θάνατο της μητέρας του ο πατέρας του τον έστειλε να ζήσει με τον θείο του στη Roseville, της Καλιφόρνια.

Μέχρι την ηλικία των 7, ετών ο Barris κατασκεύαζε ξύλινα μοντέλα αυτοκινήτων με προσοχή στην λεπτομέρεια κερδίζοντας διαγωνισμούς που χρηματοδοτούσαν τα καταστήματα μοντελισμού.

Τα δύο αδέλφια δούλευαν στο ελληνικό εστιατόριο των συγγενών τους και ως αμοιβή πήραν μία Buick του 1925. Αν και δεν ήταν σε καλή κατάσταση, την αναπαλαίωσαν και πάνω της πειραματίστηκαν για την αλλαγή της εμφάνισής της. Αυτή έγινε το πρώτο αυτοκίνητο των Barris Brothers. Το πούλησαν και έτσι χρηματοδότησαν το επόμενό τους project. Πριν τελειώσουν το λύκειο, η ζήτηση για τα αυτοκίνητα με μετατροπές μεγάλωνε. Μάλιστα οι αδερφοί Barris ήταν οι πρώτοι οι οποίοι δημιούργησαν μια λέσχη για τους πελάτες τους το: Car Club Kustoms. Αυτή ήταν η πρώτη χρήση της ανορθογραφίας στη λέξη «Kustom», η οποία έγινε παράδοση και συνδέθηκε με τους Barris.

Μόλις έγινε 18 ετών ο George Barris άφησε τη δουλειά στο εστιατόριο της οικογένειας και άνοιξε το Barris Custom Shop στο Imperial Highway στο Bell της Καλιφόρνια. Μετά το τέλος του Β’ Παγκόσμιου πολέμου η δουλειά του τράβηξε την προσοχή του κινηματογράφου και σύντομα κλήθηκε να δημιουργήσει αυτοκίνητα τόσο για στελέχη και ηθοποιούς αλλά και για τις ταινίες του Hollywood.


Ήταν ο δημιουργός του Batmobile (τηλεοπτική και κινηματογραφική σειρά), του General Lee (από την τηλεοπτική σειρά Dukes Of Hazzard) του Kitt (από την τηλεοπτική σειρά (The Knight Rider) και πολλών άλλων.

Τα πιο γνωστά αυτοκίνητα των ταινιών και των σειρών που δημιούργησε

  • Batman-The Batmobile (uncredited) (1966)
  • Jurassic Park — (1993)
  • Turbo: A Power Rangers Movie — (1997)
  • The Batmobile Revealed — (2001)
  • The Munsters —Hot Rod Herman (1965)
  • The Beverly Hillbillies — (1962–1963)
  • Starsky and Hutch — Ford Torino (1975–1979)
  • The Dukes of Hazzard — General Lee (1979)
  • Knight Rider — Kitt (1982–1986)

Σχετικές ειδήσεις