Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

To Toyota Century είναι η Maybach της Ιαπωνίας

Newsbomb

H πολυτελής λιμουζίνα της Toyota είναι ίσως το μοναδικό ιαπωνικό μοντέλο με δωδεκακύλινδρο κινητήρα. 

Του Γιάννη Σκουφή

Το Century είναι από το 1967 η ναυαρχίδα της Toyota και η ονομασία του αποτελούσε ένα φόρο τιμής για τα 100 χρόνια από το έτος γέννησης του ιδρυτή της εταιρείας Saikichi Toyoda. Παρέμεινε στην παραγωγή για 30 ολόκληρα χρόνια, ενώ η δεύτερη γενιά που το αντικατέστησε κατασκευαζόταν από το 1997 έως το 2016.

Πρόκειται για μία από τις πλέον εμβληματικές λιμουζίνες που έχει να επιδείξει η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία και πέρα από την ρετρό σχεδίαση με τη χαρακτηριστική μάσκα, κάτω από το καπό υπήρχαν ισχυροί V8, ενώ το αποκορύφωμα της γκάμας ήταν ο V12 των 5.000 κυβικών στο Century της δεύτερης γενιάς που απέδιδε 280 ίππους.

Η ύπαρξης ενός δωδεκακύλινδρου κάτω από το μακρύ καπό ήταν ένα στοιχείο που προκαλούσε ιδιαίτερη αίσθηση, καθώς οι V12 ήταν μέχρι τότε συνυφασμένοι αποκλειστικά με ευρωπαϊκά μοντέλα υπερ-πολυτελείας, κυρίως βρετανικά και γερμανικά και όχι με ιαπωνικά. Μάλιστα, η συγκεκριμένη έκδοση του Century είχε χαρακτηριστεί τότε από αρκετούς ως η ιαπωνική Maybach ή Rolls-Royce.

Εξωτερικά το Century είχε διάφορα στοιχεία-ενδείξεις πολυτέλειας που κοσμούσαν τα 5,30 μέτρα του αμαξώματός του. Στοιχεία που κορυφώνονταν στο εσωτερικό με τις ξύλινες λεπτομέρειες και τις επενδύσεις από ακριβό ύφασμα -οι VIP Ιάπωνες τις προτιμούσαν γιατί οι δερμάτινες ήταν πιο… θορυβώδεις- κορυφαίο για την εποχή ηχοσύστημα και άνεση χώρων χάρη στο μεταξόνιο των 3,0 μέτρων.

Το Century, που έχει μείνει στην ιστορία ως το μοναδικό πιθανότατα ιαπωνικό μοντέλο με δωδεκακύλινδρο κινητήρα, βρίσκεται πλέον στον τρίτη γενιά του, έχοντας κάτω από το καπό του έναν υβριδικό V8 με απόδοση 375 ίππων ο οποίος προέρχεται από το Lexus LS 600h.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Ο τουρισμός φέρνει νέες ελευθερίες - Άνοιγμα μετακινήσεων και εστίαση μέχρι τα μεσάνυχτα