FUN TIME

Χριστούγεννα 2015: Το γιορτινό τραπέζι των προγόνων μας

Χριστούγεννα 2015: Το γιορτινό τραπέζι των προγόνων μας

Πολύ πριν η γαλοπούλα αποκτήσει «πρωταγωνιστική» θέση στο γιορτινό τραπέζι, το κρέας που κατανάλωναν οι παππούδες μας κατά τις ημέρες του Δωδεκαημέρου ήταν το χοιρινό.

Κάθε τόπος μάλιστα είχε τις δικές του παραδοσιακές συνταγές, που μαγείρευε τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Το κρέας πριν από πολλές δεκαετίες ήταν σπάνιο και γι’ αυτό ήταν ιδιαίτερες οι γιορτινές στιγμές.

Στα Επτάνησα το τραπέζι στρωνόταν με πουτρίδα, δηλαδή με χοιρινό και λάχανο ή κουνουπίδι.
Φυσικά δεν έλειπε και η Κουλούρα, δηλαδή το Χριστόψωμο.

Αντίστοιχα, στα Δωδεκάνησα στο γιορτινό τραπέζι υπήρχε χοιρινό, αλλά και γιαπράκια, δηλαδή, ντολμαδάκια.

Για γλυκό, τα νεότερα χρόνια έφτιαχναν τις δίπλες, οι οποίες εξακολουθούν να φτιάχνονται και τώρα.

Στη Σύρο όμως την παραμονή των Χριστουγέννων είχαν τη συνήθεια να τρώνε ψάρι και βραστό κουνουπίδι.

Στα Τρίκαλα, ανήμερα τα Χριστούγεννα, συνήθιζαν να τρώνε τη «γουρνάδα», δηλαδή ψητό χοιρινό κρέας. Οι γυναίκες στη συνέχεια καταπιάνονταν να φτιάξουν τη «λίπα» και την «αλευριά», ενώ οι άντρες έτρωγαν την τηγανιά και γλεντούσαν.
Ιεροτελεστία ήταν και στον Έβρο το σφάξιμο των χοίρων. Ακόμα και τα πιο φτωχά σπίτια χωρίς κρέας δεν έμεναν. Οι συγγενείς και οι γείτονες φρόντιζαν να τους δώσουν, για να μη λείψει το πατροπαράδοτο πιάτο από το τραπέζι.

Κι αν υπήρχε μεγάλη ένδεια έσφαζαν μια κότα και έφτιαχναν κοτόπουλο ανήμερα τα Χριστούγεννα.

Σχετικές ειδήσεις