FUN TIME

Εσύ μπορείς να διαβάσεις αυτό μήνυμα; Δες τι αποκαλύπτει για το μυαλό σου!

Εσύ μπορείς να διαβάσεις αυτό μήνυμα; Δες τι αποκαλύπτει για το μυαλό σου!

Ένα μήνυμα το οποίο αποτελείται από γράμματα και αριθμούς κυκλοφορεί (ξανά) τελευταία στα social media, μαρτυρώντας, ανάλογα με τοαν καταφέρετε να το διαβάσετε ή όχι,κάτι για το μυαλό σας.

Και μπορεί η φωτογραφία (gallery) να κυκλοφορεί αρκετά χρόνια, ωστόσο οι ειδικοί τη χρησιμοποιούν ως έναν τρόπο έρευνας για το πώς ο εγκέφαλός μας αντιλαμβάνεται και ερμηνεύει τα γράμματα και τους αριθμούς.

Την ώρα ωστόσο που στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η φωτογραφία «τριγυρνά» με τη σημείωση πως όποιος καταφέρει και «αποκωδικοποιήσει» το μήνυμα «είναι πολύ έξυπνος», οι επιστήμονες θα σας... απογοητεύσουν, τονίζοντας πως σχεδόν ΟΛΟΙ μπορούν να το καταλάβουν!

Είναι ενδιαφέρον πάντως το γεγονός πως «κατά την ανάγνωση, το μέρος του εγκεφάλου μας που ασχολείται με τους αριθμούς δεν είναι ενεργοποιημένο. Αντίθετα, τα σύμβολα εκλαμβάνονται ως γράμματα, λόγω του παρόμοιου σχήματος», σημειώνει στον Business Insider ο Jon Andoni Duñabeitia, μέλος μιας ομάδας Ισπανών επιστημόνων, η οποία έχει συγγράψει σχετικές μελέτες για το θέμα, συμπληρώνοντας: «Οι άνθρωποι δεν δίνουν προσοχή στη διαφορά ανάμεσα σε έναν αριθμό και ένα γράμμα, επειδή περιμένουν να διαβάσουν λέξεις. Για το μυαλό μας δεν είναι ένας αριθμός μέσα σε μία λέξη. Είναι ένα λάθος γράμμα ή μια παράξενη γραμμένη επιστολή. Βρισκόμαστε έτσι σε μια κατάσταση ανοχής που επιτρέπει τις μικρές στρεβλώσεις στην ταυτότητα των γραμμάτων».

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αποδεικνύεται ότι η δυνατότητα του εγκεφάλου να χρησιμοποιεί αριθμούς στη θέση των γραμμάτων δεν είναι μια καινούρια ανακάλυψη, αλλά έχει χρησιμοποιηθεί στο «παιχνίδι» των μηχανών αναζήτησης εδώ και αρκετά χρόνια.

Ως εκ τούτου, οι άνθρωποι (ιδιαίτερα εκείνοι που έχουν μεγαλώσει δίπλα ή μαζί με υπολογιστές) είναι πολύ εύκολο να διαβάσουν το μήνυμα της φωτογραφίας, καθώς οι εγκέφαλοί τους αντιλαμβάνονται τους αριθμούς σαν να ήταν γράμματα.

Αυτή η φυσική ικανότητα είναι πάντως διαφορετική από μια κατάσταση που ονομάζεται «συναισθησία», όπου η διέγερση μιας αισθητηριακής οδού μπορεί να ενεργοποιήσει μια άλλη. Ένα κοινό παράδειγμα είναι ότι μερικοί άνθρωποι βλέπουν συγκεκριμένους αριθμούς σε ορισμένα χρώματα…

Σχετικές ειδήσεις