FUN TIME

Το μεγαλύτερο χρυσό νόμισμα του κόσμου

Το μεγαλύτερο χρυσό νόμισμα του κόσμου

Μπορεί να είναι «νόμισμα», αλλά το βάρος του είναι πάνω από ένα τόνο και η αξία του.. Μεγαλύτερη από 40 εκατομμύρια ευρώ!


Ως «Γράμματα», απεικονίζεται ένα καγκουρό τη στιγμή που πηδάει και ως «Κορώνα» έχει το προφίλ της βασίλισσας της Αγγλίας, αρχηγού του Αυστραλιανού κράτους.
Τα αποκαλυπτήρια του νομίσματος έγιναν στο Νομισματοκοπείο του Περθ, στη Νοτιοδυτική Αυστραλία, την παραμονή της έναρξης της συνόδου κορυφής των χωρών της Κοινοπολιτείας, η οποία θα διεξαχθεί σε αυτή την πόλη και που βρίσκεται στο κέντρο μιας περιοχής πλούσιας σε μεταλλεύματα.

Το νόμισμα είναι καθαρός χρυσός 99,9%, έχει πλάτος 80 εκατοστά, πάχος 12 εκατοστά και ζυγίζει 1.012 κιλά ακριβώς. Για να κατασκευαστεί χρειάστηκαν 18 μήνες, όπως δήλωσε ο διευθυντής του Νομισματοκοπείου του Περθ, Εντ Χαρμπούζ, διαβεβαιώνοντας πως είναι το μεγαλύτερο χρυσό νόμισμα που υπάρχει στον κόσμο. Προορίζεται για να εκτεθεί δημοσίως, όμως μπορεί θαυμάσια να γίνει αποδεκτό ως μέσο πληρωμής, πρόσθεσε το Νομισματοκοπείο του Περθ, οργανισμός που εξαρτάται από την Πολιτεία της Δυτικής Αυστραλίας.

Ωστόσο και να θέλεις να το «εξαργυρώσεις», είναι δύσκολο έως ανέφικτο, αφού η αξία του υπολογίζεται σε 53,5 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας, δηλαδή 40,4 εκατομμύρια ευρώ.