ΠΑΙΔΙ

Χριστούγεννα 2017: Χρήσιμες συμβουλές για να περάσουν οι γιορτές χωρίς παιδικά ατυχήματα

Χριστούγεννα 2017: Χρήσιμες συμβουλές για να περάσουν οι γιορτές χωρίς παιδικά ατυχήματα

Τα παιδιά έχουν την τιμητική τους τα Χριστούγεννα και προκειμένου να απολαύσουν αυτές τις ημέρες χωρίς δυσάρεστα απρόοπτα, καλό είναι να ρίξουν οι γονείς μια ματιά στις παρακάτω συμβουλές.

Ας ξεκινήσουμε από όσα δίνουν έξτρα λάμψη και θαλπωρή στα Χριστούγεννα, δηλαδή τα κεριά και τα αναμμένα τζάκια. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή ώστε να αποφύγετε τα πιθανά εγκαύματα. Καλό θα είναι να υπάρχει καλύπτρα στο τζάκι ενώ, αναφορικά με τα κεριά είναι καλύτερα να είναι σε σημεία που δεν τα φτάνουν τα παιδιά.

Οι -όμορφες αλλά και επικίνδυνες- γυάλινες μπάλες του δέντρου γίνονται εύκολα αιτία τραυματισμού μικρών παιδιών. Καλό θα είναι να τις τοποθετείτε ψηλά στο δέντρο για να μην τις φτάνουν τα παιδιά.

xristoygenna paidi2

* Τα παιχνίδια που θα φέρει ο Άγιος Βασίλης, ας είναι κατάλληλα για την ηλικία των παιδιών. Έτσι, θα τα χαρούν περισσότερο. Για τα παιδιά κάτω των 4 ετών επιλέξτε παιχνίδια που δεν έχουν μικρά κομμάτια τα οποία υπάρχει κίνδυνος να καταπιούν. Προτιμήστε παιχνίδια με μεγάλα κομμάτια, κατασκευασμένα από πλαστικό ή πανί ή χαρτί. Αποφύγετε τα μεταλλικά ή τα βαριά ξύλινα.

* Προσοχή στα παιχνίδια που έχουν σχοινιά, κορδέλες, κορδόνια, λουριά και άλλα τέτοια είδη όταν είναι άνω των 18 εκατοστών, γιατί υπάρχει κίνδυνος στραγγαλισμού. Επικίνδυνα για εγκαύματα είναι επίσης τα παιχνίδια που έχουν ηλεκτρισμό, ή μπαταρίες για τα πολύ μικρά παιδιά.

* Τα φωτάκια του δέντρου καταλήγουν στην πρίζα. Προσοχή λοιπόν στις πρίζες και στα ηλεκτρικά καλώδια, καθώς υπάρχει πάντα κίνδυνος ηλεκτροπληξίας. Τοποθετείστε την πρίζα έτσι ώστε να μην είναι προσβάσιμη στα παιδιά. Εξηγήστε του, παράλληλα, ότι είναι επικίνδυνο να πλησιάσει την πρίζα ή να την πειράζει.

* Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται τα μπαλόνια. Το 43% των ατυχημάτων ασφυξίας έχουν συμβεί με κάποιο μπαλόνι που έχει φράξει τους αεραγωγούς ενός παιδιού. Τα παιδιά κάτω των 8-10 ετών καλό θα είναι να μην φουσκώνουν μπαλόνια.

* Όσο όμορφες και αν είναι οι γιορτινές πλαστικές σακούλες, μην αφήνετε τα παιδιά σας να παίζουν με αυτές, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος ασφυξίας.

* Προσοχή στις καραμέλες στα μικρά παιδιά, μπορούν εύκολα να πνιγούν.

* Τα οινοπνευματώδη και τα προϊόντα του καπνού πρέπει να φυλάσσονται σε σημεία που δεν τα φτάνουν τα μικρά παιδιά, για να αποφύγετε τυχόν δηλητηριάσεις.

* Μην αφήνετε ποτέ τα παιδιά στο χώρο της κουζίνας ή του μπάνιου χωρίς επίβλεψη. Προσοχή στις καυτές επιφάνειες και τα χερούλια των μαγειρικών σκευών που εξέχουν και μπορεί τα παιδιά να πιάσουν.

* Όταν βγαίνετε με τα παιδιά έξω να τα κρατάτε πάντοτε από το χέρι και πάντα από την μέσα πλευρά του πεζοδρομίου.

* Προσοχή στις μπαλκονόπορτες και στα γυάλινα τραπέζια προς αποφυγή σοβαρών τραυματισμών.