ΓΥΝΑΙΚΑ

Αυτό είναι το φύκι που κάνει θαύματα στη διατροφή και την ομορφιά σου

Αυτό είναι το φύκι που κάνει θαύματα στη διατροφή και την ομορφιά σου

Μάθε ποιο είναι...

Τα φύκια της θάλασσας απορροφούν θρεπτικά συστατικά από το βυθό, καθιστώντας τα ένα πραγματικό superfood για την υγεία μας. Αυτά τα θαλάσσια λαχανικά, η σπιρουλίνα είναι γεμάτα με ακόμη περισσότερα θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες από τα ηπειρωτικά φρούτα και λαχανικά. Τι κάνει όμως τα φύκια αυτά τόσο σημαντικά για την διατροφή και την ομορφιά μας;

Τον τελευταίο καιρό, παρατηρούμε το απίθανο superfood να εμφανίζεται παντού: στα ποτά, τα γεύματά μας, ακόμη και την περιποίηση του δέρματός μας. Το αλμυρό σνακ είναι δημοφιλές σε φυτικές δίαιτες, καθώς είναι μια μοναδική vegan πηγή βασικών αμινοξέων. Εν τω μεταξύ, τα φύκια είναι μια άφθονη, αρνητική για τον άνθρακα πηγή τροφής (που σημαίνει ότι δεν απαιτεί νερό ή λίπασμα για τη συγκομιδή του), επομένως είναι ιδανικό για καταναλωτές με οικολογική συνείδηση.

Εάν εξακολουθείς να μην είσαι πεπεισμένη για την προσθήκη φυκιών σε περισσότερα από τα ρολά σούσι σου, μπορείς να διαβάσεις παρακάτω για τα ισχυρά οφέλη του, καθώς και εύκολους τρόπους με τους οποίους μπορείς να τα ενσωματώσεις στην καθημερινότητά σου.

1.Περιέχουν φυτικές ίνες

Τα φύκια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, η οποία είναι ιδανική για την προώθηση του κορεσμού, τη μείωση του φουσκώματος και τη διευκόλυνση της πέψης. «Τα φύκια περιέχουν τόσο διαλυτές όσο και αδιάλυτες ίνες, καθιστώντας τα μια εξαιρετική προβιοτική πηγή για την υποστήριξη της υγείας του εντέρου», εξηγεί η διαιτολόγος Chelsea Gloeckner, MS, RD. «Αυτές οι ίνες περιλαμβάνουν συγκεκριμένα σάκχαρα που ονομάζονται θειωμένοι πολυσακχαρίτες, οι οποίοι έχουν αποδειχθεί ότι αυξάνουν την ανάπτυξη "καλών βακτηρίων" του εντέρου και επίσης αυξάνουν την παραγωγή λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας (SCFA), τα οποία παρέχουν υποστήριξη και θρέψη στην κυτταροποίηση του γαστρεντερικού σωλήνα», προσθέτει η διαιτολόγος Rachel Fine MS, RD, CSSD, CDN.

2. Είναι πλούσια σε ανόργανα άλατα και βιταμίνες

Το υποβρύχιο αυτό θαύμα περιέχει πολλά ανόργανα άλατα και βιταμίνες. «Τα φύκια είναι μια πηγή ισχυρών αντιοξειδωτικών, συμπεριλαμβανομένων των αλγινικών και φουκοξανθίνης», λέει η Fine. «Υπάρχει μια πολλά υποσχόμενη έρευνα που δείχνει πιθανά αντιφλεγμονώδη οφέλη που μπορεί να σχετίζονται με τη μείωση του κινδύνου του διαβήτη και της παχυσαρκίας». Χάρη στο ιώδιο και ένα αμινοξύ που ονομάζεται τυροσίνη, το «γρασίδι» της θάλασσας ωφελεί επίσης τον θυρεοειδή και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της νόσου του θυρεοειδούς. Το φύκι περιέχει επίσης πολυφαινόλες, «που μπορούν να υποστηρίξουν αντικαρκινικές διεργασίες στο σώμα», προσθέτει ο ειδικός λειτουργικής ιατρικής Dr. Elroy Vojdani, MD.

3. Αποδεικνύεται ότι τα φύκια κάνουν καλό στην καρδιά μας.

Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι το φυτό μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, ενώ πολλοί ειδικοί συμφωνούν ότι σταθεροποιεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, χάρη στην πλούσια περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. «Τα φύκια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να μειώσουν τα λιπίδια του αίματος και να βελτιώσουν τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα», σημειώνει η διαιτολόγος Suzanne Fisher. «Τα φύκια τροφοδοτούν το σώμα μας με την ικανότητα να βοηθούν στη ρύθμιση και την αποτοξίνωση του αίματος και του λεμφικού μας συστήματος».

4.Βοηθούν το μυαλό μας

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, EPA και DHA που βρίσκονται στα φύκια είναι βελτιώνουν τη μνήμη και την γενικότερη τη νοητική μας απόδοση. Ορισμένοι λαοί βασίζονται σε αυτή την τροφή για την ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών.

5. Καταπολεμούν την ακμή

Τα φύκια - είτε εφαρμόζονται τοπικά είτε ως τροφή- είναι ιδανικά για την καταπολέμηση της ακμής και των σημείων γήρανσης. Σύμφωνα με τους ειδικούς τα μέταλλα τους, όπως το ασβέστιο, ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος, το νάτριο, το κάλιο και το μαγνήσιο, μειώνουν τη φλεγμονή και βοηθούν στην προστασία του δέρματος από την αφυδάτωση, καθώς και στις βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες και τον ήλιο. «Η πλούσια βιταμίνη C στα φύκια παρέχει το πρόσθετο πλεονέκτημα ομορφιάς στη στήριξη της παραγωγής κολλαγόνου και η φυσική νιασίνη είναι ιδανική για τον υπερχρωματισμό και τις κηλίδες».

6.Κάνουν καλό στις αρθρώσεις

Ο σίδηρος και το ασβέστιο που περιέχουν τα φύκια υποστηρίζουν τα οστά, ενώ τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι ευεργετικά για τις αρθρώσεις μας.

7.Τα φύκια μπορούν να βοηθήσουν την όρασή μας

«Αν και τα φύκια είναι χαμηλά σε λιπαρά, συνήθως περιέχουν μικρές ποσότητες βασικών ωμέγα-3 λιπαρών οξέων», εξηγεί η διαιτολόγος Ysabel Montemayor. «Αυτό είναι ένα είδος λίπους που πολλοί από εμάς δεν παίρνουν αρκετό και είναι καλό για την υγεία των ματιών μας». Επιπλέον, τα φύκια περιέχουν ασταξανθίνη, μια ισχυρή θρεπτική ουσία που προστατεύει την όραση.

Image:unsplash.com