MEN'S GUIDE

O μύθος του comfort food καταρρίπτεται

O μύθος του comfort food καταρρίπτεται

Κάθε φορά που νιώθουμε λυπημένοι ή καταπτοημένοι οι σοκολάτες είναι εκεί για να μας παρηγορήσουν. Για να μας κάνουν να νιώσουμε καλύτερα.

Το comfort food, είναι ένας όρος που χρησιμοποείται ευρέως. Για τον καθένα είναι διαφορετικό, αλλά το κοινό στοιχείο είναι ότι πρόκειται για φαγητό που δε χρειάζεται προετοιμασία και είναι συνδεδεμένο με θετικές παιδικές μνήμες. Συνήθως έχει υψηλή θερμιδική αξία και φέρεται να βελτιώνει άμεσα τη διάθεσή μας.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Journal Health Psychology βέβαια λέει ότι τελικά έχουμε υπερεκτιμήσει την ικανότητα αυτών των τροφών στην μεταβολή της διάθεσής μας.

Μετά από έρευνα που έγινε στο Minnesota University αποδεικνύεται ότι αν πούμε όχι στο comfort food και τις θερμίδες του, η διάθεσή μας θα επανέλθει σε καλή κατάσταση ούτως ή άλλως. Η έρευνα που έγινε για λογαριασμό της NASA προσπαθούσε να βρει τρόπο για να βοηθήσει τους αστροναύτες που ενδεχομένως θα επάνδρωναν μια αποστολή στον Αρη, να διατηρήσουν καλή διάθεση. 100 άτομα κατέγραψαν από 3 τροφές που θεωρητικά τους κάνουν να νιώθουν καλύτερα. Κι άλλες 3 που τους αρέσουν αλλά θεωρούν πως δε λειτουργού ως comfort. Κατόπιν τους ζητήθηκε να παρακολουθήσουν σκηνές από ταινίες όπως το Αρμαγεδών.

Οταν είχαν στρεσαριστεί αρκετά, σε κάποιους προσφέρθηκε comfort food σε άλλους κάποια από τις τροφές που ναι μεν του άρεσε αλλά δεν ήταν comfort και σε κάποιους άλλους απολύτως τίποτα.

Το πείραμα έγινε αρκετές φορές και καθώς φαίνεται η καλύτερη διάθεση που συνδέεται με την κατανάλωση comfort food είναι μάλλον ένας ακόμα μύθος. Ναι μεν αυτές οι τροφές κινητοποιούν νευρώνες που σχετίζονται με την ανταμοιβή και άρα προκαλούν ευχαρίστηση αλλά αυτό δε μεταφράζεται σε πραγματική αλλαγή διάθεσης. Και εννοείται πως παραμένει επιζήμια για τον οργανισμό σε επίπεδο πρόσληψης θερμίδων.