ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τόλης Βοσκόπουλος: Βαθιά υπόκλιση στον «Ανεπανάληπτο» - Την Τετάρτη το τελευταίο αντίο...

Τόλης Βοσκόπουλος
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τόλης Βοσκόπουλος: Ο καλλιτεχνικός και πολιτικός κόσμος συγκλονίστηκε από την απώλεια του «Πρίγκιπα» του ελληνικού τραγουδιού. «Βροχή» τα συλλυπητήρια μηνύματα και οι εκδηλώσεις λατρείας από τους θαυμαστές του. Πότε θα γίνει η κηδεία του.

Φτωχότερο είναι το ελληνικό τραγούδι από το πρωί της Δευτέρας (19/07), καθώς ο Τόλης Βοσκόπουλος άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 81 ετών, λίγες ημέρες πριν από τα γενέθλιά του.

Η είδηση σκόρπισε θλίψη σε όλη την Ελλάδα, καθώς μιλάμε για έναν από τους κορυφαίους, αν όχι τον κορυφαίο, του είδους του. Έναν άνθρωπο που είχε φανατικό κοινό και μεσουράνησε στον κόσμο του τραγουδιού για περισσότερα από 30 χρόνια.

Το «ύστατο χαίρε» στον Τόλη Βοσκόπουλο, θα δοθεί την Τετάρτη (21.07) στις 15:00, στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών…

Ο Τόλης Βοσκόπουλος ήταν, όπως ο τίτλος του ομώνυμου τραγουδιού του, ανεπανάληπτος. Ένας πραγματικός σταρ, πολύ πριν η έννοια του όρου χάσει τη λάμψη της, ο οποίος έκανε τους πάντες να υποκλιθούν όσο ήταν ενεργός στην καριέρα του και να δακρύσουν στο άκουσμα της απώλειάς του.

Το «ευχαριστώ» της Άντζελας Γκερέκου

Με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η σύζυγός του, Άντζελα Γκερέκου, ευχαρίστησε τους χιλιάδες ανθρώπους που της συλλυπήθηκαν.

Τα συλλυπητήρια του πρωθυπουργού

«Ο Τόλης Βοσκόπουλος σφράγισε με τον δικό του αυθεντικό τρόπο τη λαϊκή μας μουσική. Έζησε όπως τραγούδησε, τραγούδησε όπως έζησε και με τον ίδιο τρόπο έφυγε: "ανεπανάληπτος", όπως θα λένε για πάντα οι μελωδικοί του στίχοι. Η σκέψη μας, στην οικογένειά του», έγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο μήνυμά του στο Twitter για τον θάνατο του Τόλη Βοσκόπουλου.

«Έδωσε λάμψη στο λαϊκό τραγούδι»

Στον δικό της αποχαιρετισμό στον Τόλη Βοασκόπουλο ο οποίος έφυγε από τη ζωή το πρωί της Δευτέρας σε ηλικία 81 ετών προχώρησε και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Η κ. Μενδώνη αρχικά εξέφρασε τα συλλυπητήρια της «στην Άντζελα Γκερέκου και στην κόρη τους Μαρία» σημειώνοντας ότι ο Τόλης Βοσκόπουλος «υπήρξε ένα γνήσιο λαϊκό είδωλο, ένας ταλαντούχος, ευφυής ερμηνευτής, που δημιούργησε ένα διαφορετικό, ιδιαίτερο είδος ψυχαγωγίας στην πίστα».

Η ανεπανάληπτη πορεία του «Πρίγκιπα» του ελληνικού τραγουδιού

Ο Τόλης Βοσκόπουλος ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς, εμπορικούς και πιο επιδραστικούς τραγουδιστές στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι αποτέλεσε ένα τεράστιο κεφάλαιο στο ελληνικό τραγούδι.

«Τον Βοσκόπουλο ή θα τον λατρεύεις ή δεν θα τον ακούς καθόλου», έλεγε το κοινό και ο Βοσκόπουλος πραγματικά λατρεύτηκε όσο λίγοι από γενιές και γενιές.

«Ο μόνος σταρ που έχει η Ελλάδα είναι ο Τόλης», έχει πει ο μεγάλος μας ερωτικός τραγουδιστής, Γιάννης Πάριος. Είναι χαρακτηριστικό ότι τη δεκαετία του 1970, οι νέοι τραγουδιστές έσπαγαν το δόντι τους προκειμένου να μοιάσουν στον τραγουδιστή με την ένρινη φωνή (λόγω της χαρακτηριστικής οδοντοστοιχίας του καλλιτέχνη), γεγονός που έχει αναφέρει και ο τραγουδιστής Γιώργος Γερολυμάτος.

Ο Γιώργος Ζαμπέτας στην αυτοβιογραφία του έχει σημειώσει χαρακτηριστικά: «Ο Τόλης είναι γεννημένος θεατρίνος. Ανεβαίνει στην πίστα και την καταπίνει όλη. Γιατί η πίστα όταν ανεβαίνεις σου λέει: φάε με για θα σε φάω. Να ξηγιόμαστε. Μεγάλος εργάτης ο Βοσκόπουλος, ο μεγαλύτερος».

Ο σπουδαίος καλλιτέχνης «έφυγε» από τη ζωή λίγες μέρες πριν τα γενέθλια του. Γεννημένος στις 26 Ιουλίου του 1940 στην Κοκκινιά του Πειραιά, ο Τόλης Βοσκόπουλος ήταν το 12ο παιδί της οικογένειας και το μοναδικό αγόρι. Είχε 11 αδερφές!

«Τον τόπο που γεννιέσαι και μεγαλώνεις τον κουβαλάς πάντα μέσα στην ψυχή σου, όπου κι αν βρεθείς. Μόνο συγκίνηση και βαθιά χαρά νοιώθω που επιστρέφω στον Πειραιά, που αγαπώ και έχω τόσες αναμνήσεις», είχε δηλώσει ο ίδιος όταν επέστρεψε στον Πειραιά και στο Βεάκειο Θέατρο για συναυλία το 2013.

Η βαθιά υπόκλιση του κόσμου της μουσικής στον Τόλη Βοσκόπουλο

Ο Γιάννης Πάριος θέλησε με τη σειρά του να πει το δικό του «αντίο» στον Τόλη Βοσκόπουλο που έφυγε από τη ζωή το πρωί της Δευτέρας (19/7).

Ο εκ των δημοφιλέστερων ερμηνευτών των τελευταίων δεκαετιών με μια ανάρτηση στα social media αποχαιρετά τον «πρίγκιπα» του λαϊκού τραγουδιού και συγκινεί. Συγκεκριμένα, ο Γιάννης Πάριος έγραψε τα εξής:

«Δεν έχω λόγια… Το πρώτο τραγούδι που έγραψα ποτέ, είχα την τύχη και την τιμή να το πεις εσύ. Κάτι τέτοιες ώρες πόσο σε θυμάμαι, κάτι τέτοιες ώρες νιώθω μοναξιά… Καλό ταξίδι αδερφέ μου».

Ο Λευτέρης Πανταζής, μιλώντας στην εκπομπή «Alpha Παντού», αποχαιρέτησε τον καλό του φίλο, τραγουδώντας. «Δεν θα τον ξεχάσουμε ποτέ. Ήταν ένας καλλιτέχνης που έχει σημαδέψει τη ζωή μου. Ήταν το πρότυπό μου. Ένας εκλπηκτικός άνθρωπος ο οποίος βοηθούσε όλα τα νέα παιδιά», είπε μεταξύ άλλων.

Και πρόσθεσε: «Θυμάμαι την πρώτη φορά που ήρθε να με δει με τη Μαρινέλλα και τραγουδούσα Βοσκόπουλο. Μου είπαν ότι ήταν από κάτω και μου κόπηκαν τα πόδια. Μετά που κατέβηκα στο τραπέζι του μου είπε: "μπράβο πιτσιρίκο, ήσουν πολύ καλός"». «Αθάνατος, ήταν το ίνδαλμά μου».

Φόρο τιμής απέτισε και ο συνθέτης Χρήστος Νικολόπουλος. «Είμαι πολύ περήφανος που υπήρξα φίλος του όλα αυτά τα χρόνια. Λυπάμαι πάρα πολύ που έφυγε από τη ζωή. Είναι ένα δυσαναπλήρωτο κομμάτι του ελληνικού τραγουδιού ο Τόλης» είπε τονίζοντας ότι τον γνώρισε ως ηθοποιό το 1966 προτού γίνει μεγάλο όνομα. «Πιστεύω ότι αυτή που τον αγάπησε πάρα πολύ και του στάθηκε ήταν η κυρία Γκερέκου», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο γιος του Γρηγόρη Μπιθικώτση μίλησε τηλεφωνικά στην εκπομπή και ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Είναι μεγάλη η σταναχώρια μου. Ήταν ένας τόσο γλυκός άνδρας, ένας κύριος. Απίστευτος καλλιτέχνης, έχει μεγαλώσει γενιές, τον έχει αγαπήσει όλη η Ελλάδα. Είχα την τιμή και την τύχη να είμαι κοντά του στις τελευταίες μας εμφανίσεις στο Baraonda. Δεν θα ξεχάσω ποτέ ούτε μία στιγμή. Είμαι πάρα πολύ συγκινημένος, μιλάμε για έναν άρχοντα».

Σοκαρισμένη η Ζωζώ Σαπουντζάκη αποκάλυψε ότι ο Τόλης Βοσκόπουλος ήταν άρρωστος εδώ και πολύ καιρό, όμως, η φροντίδα και η αγάπη που είχε από τη σύζυγό του ήταν οι λόγοι που κατάφερνε κάθε φορά να ξεπερνά τα προβλήματά του.

«Παρότι ήταν άρρωστος πολύ καιρό, νομίζω ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο η γυναίκα του, η οποία είναι ηρωίδα. Εξαιρετικός άνθρωπος, τον πρόσεξε, τον κοίταξε και αν έζησε μέχρι τώρα ήταν χάρη της γυναίκας του. Λυπάμαι πάρα πολύ. Δεν είμαι σε κατάσταση… συγγνώμη, δεν είμαι τόσο καλά» δήλωσε μιλώντας στην εκπομπή Καλοκαίρι #not.

Η Καίτη Γαρμπή από την πλευρά της ανέβασε στα stories της στο Instagram στιγμιότυπα από τη συνεργασία τους.

Ο Ηλίας Βρεττός ανέβασε μια φωτογραφία του αγαπημένου τραγουδιστή στην οποία έγραφε: «Ανεπανάληπτος και αθάνατος».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τόλης Βοσκόπουλος: Οι μεγαλύτερες επιτυχίες του «πρίγκιπα» του ελληνικού τραγουδιού (vids)

Τόλης Βοσκόπουλος: Το «αντίο» του Twitter - «Καλό ταξίδι πρίγκιπα»

O ηθοποιός Τόλης Βοσκόπουλος: Από το «Μαριχουάνα Στοπ» μέχρι το θεατρικό με την Άντζελα Γκερέκου

Τόλης Βοσκόπουλος: Τα αστέρια δεν πεθαίνουν…

Τόλης Βοσκόπουλος: Η αντίδραση του πατέρα του όταν του είπε πως θέλει να γίνει ηθοποιός

Τόλης Βοσκόπουλος: Η συγκινητική στιγμή που τραγουδά στην κόρη του (vid)

Τόλης Βοσκόπουλος: Ο εκβιασμός και η απειλή της ζωής του με υδροκυάνιο