ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Φεστιβάλ Καννών: Βραβείο για τον «Θρόνο του Ξέρξη» με τον Γιώργο Μαζωνάκη

Γιώργος Μαζωνάκης
Ο Γιώργος Μαζωνάκης στη μικρή μήκους ταινία «Στον Θρόνο του Ξέρξη»
Onassis Culture

Η ταινία μικρού μήκους «Στον Θρόνο του Ξέρξη» της Εύης Καλογηροπούλου κέρδισε το βραβείο Canal+ στο Φεστιβάλ των Καννών.

Για δεύτερη συνεχόμενη φορά η Ελλάδα σημειώνει επιτυχία στο τμήμα Semaine de la Critique στο Φεστιβάλ των Καννών. Η ταινία μικρού μήκους «Στον Θρόνο του Ξέρξη» της Εύης Καλογηροπούλου κέρδισε το βραβείο Canal+ και μια θέση στον «θρόνο» των Καννών.

Το Canal+ απένειμε το βραβείο, που συνοδεύεται και από χρηματικό έπαθλο, στην ταινία «Στον Θρόνο του Ξέρξη», για τον τρόπο προσέγγισης μιας αρχαιοελληνικής ιστορίας με παραβολές που τοποθετούνται με εξαιρετικά ευρηματικό τρόπο σε ένα αλλόκοσμο τοπίο.

Ο Alain Kruger, διάσημος στη Γαλλία δημοσιογράφος και παρουσιαστής της εκπομπής Cercle στο Canal+, παρομοίασε την Εύη Καλογηροπούλου και το έργο της με τη σπουδαία Γαλλίδα σκηνοθέτρια Claire Denis και την ταινία Beau travail, ενώ παρότρυνε το κοινό να δει οπωσδήποτε την ταινία.

Γιώργος Μαζωνάκης, Εύη Καλογηροπούλου και Αφροδίτη Παναγιωτάκου στις Κάννες
Γιώργος Μαζωνάκης, Εύη Καλογηροπούλου και Αφροδίτη Παναγιωτάκου στις ΚάννεςEvan Marangoudakis


Η Εύη Καλογηροπούλου, μεγάλη θαυμάστρια και η ίδια του έργου της Denis, παρέλαβε συγκινημένη το βραβείο και ευχαρίστησε θερμά το Ίδρυμα Ωνάση για την ανάθεση και την υποστήριξη, καθώς και τους συνεργάτες της, την Αφροδίτη Παναγιωτάκου, Διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση, που είχε την καλλιτεχνική επιμέλεια της ταινίας, και τον Γιώργο Μαζωνάκη που πρωταγωνιστεί.

Η ταινία θα προβληθεί στο σημαντικό γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο Canal+, που αναδεικνύει τη δουλειά σπουδαίων κινηματογραφιστών από όλο τον κόσμο.

Εύη Καλογηροπούλου
Εύη Καλογηροπούλου


Η μικρού μήκους ταινία «Στον Θρόνο του Ξέρξη» της Εύης Καλογηροπούλου εκτυλίσσεται στην εργασιακή δυστοπία των ναυπηγείων του Περάματος και εξερευνά τη ζωή της εργατικής τάξης και των μεταναστών από τις γειτονικές περιοχές. Στη δυστοπία, η χρόνια απαγόρευση της σωματικής επαφής έχει μετατρέψει τις ανθρώπινες αλληλεπιδράσεις σε απόκοσμες προσομοιώσεις καταπνιγμένου αισθησιασμού που υπερβαίνει τα ετεροκανονικά στερεότυπα της επιθυμίας.

Κάτω από την υπόνοια της ύπαρξης ενός πανταχού παρόντος, αλλά αόρατου ελεγκτικού μηχανισμού, ακολουθείται η αφήγηση του Γιώργου, του παλαιότερου εργάτη και υπεύθυνου στο ναυπηγείο, σκιαγραφώντας τις ανθρώπινες σχέσεις όπως αυτές διαμορφώνονται σε μία οργουελιανή καθημερινότητα όπου το οπτικό υποτάσσει το συγκινησιακό.

Ο Γιώργος, μία φορά το μήνα, κάνει τη διαδρομή από το Πέραμα, απέναντι στη Σαλαμίνα. Ο ίδιος, όπως και οι νέοι εργάτες, κοιτάζουν μία στο βουνό του Περάματος, μία απέναντι, χωρίς να ξέρουν τι να περιμένουν ή τι θα πρέπει να κάνουν.

Η πρώτη εκδοχή της ταινίας της Καλογηροπούλου είχε τον τίτλο «Ανήκω σε μένα» και ήταν μια ανάθεση του φεστιβάλ «You and AI: Through the Algorithmic Lens» που πραγματοποίησε η ΣΤΕΓΗ του Ιδρύματος Ωνάση στο Πεδίον του Άρεως (24.06-25.07.21) για τον αλγόριθμο και την ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ, τη δημιουργικότητα και την ηθική, σε καλλιτεχνική επιμέλεια της Αφροδίτης Παναγιωτάκου, Διευθύντριας Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση.

Τα γυρίσματα της ταινίας πραγματοποιήθηκαν στα Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ στο Πέραμα, τον Ιούνιο του 2021.

Συντελεστές

Παίζουν: Γιώργος Μαζωνάκης, Άντζελα Μπρούσκου, Μυρτώ Κοντονή, Ξένια Ντάνια, Λορένζο Σαρζάν, Kevin Zans Ansong, Jordan Genidogan, Βασίλης Κουτσογιάννης.

Σκηνοθεσία: Εύη Καλογηροπούλου

Σενάριο: Γιώργος Τελτζίδης

Παραγωγός: Αμάντα Λιβανού

Διευθυντής Φωτογραφίας: Έβαν Μαραγκουδάκης

Μοντάζ: Γιώργος Ζαφείρης

Μουσική: Kid Moxie

Σκηνικά: Εβελίνα Δαρζέντα, Άννα Ζώτου

Ήχος: Δημήτρης Δεμοιράκος, Λέανδρος Ντούνης

Κοστούμια: Γεωργία Μπούρα

Μακιγιάζ: Μαρία Βεζυράκη

Εκτέλεση Παραγωγής: Neda Film

Μια παραγωγή του Onassis Culture

Σχετικές ειδήσεις