ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

O Νότης Μαυρουδής για τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής του μέσα στη φυλακή

Νότης Μαυρουδής
O Νότης Μαυρουδής
Eurokinissi / Φωτογραφία Αρχείου

Ο Νότης Μαυρουδής, σε πρόσφατη συνέντευξη στο «Στούντιο 4» είχε μιλήσει για τα παιδικά του χρόνια, την πρώτη του κιθάρα, την πιο δυνατή στιγμή της καριέρας του. 

Ο Νότης Μαυρουδής έχασε τη ζωή του το βράδυ της Τρίτης (3/01) στο σπίτι του στην Κουκουράβα Πηλίου. Ο 77χρονος μουσικοσυνθέτης έπεσε από ύψος τριών μέτρων και προσγειώθηκε πάνω σε πέτρα με το κεφάλι, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί επί τόπου θανάσιμα.

Λίγες ημέρες πριν τον ξαφνικό χαμό του, ο Νότης Μαυρουδής είχε δώσει μια αποκαλυπτική συνέντευξη για τη ζωή και τα τραγούδια του, στην εκπομπή «Στούντιο 4, της ΕΡΤ». Ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης και κιθαριστής είχε μιλήσει για τα παιδικά του χρόνια, καθώς και για τις ιστορίες πίσω από γνωστά τραγούδια του.

Ο Παλιάτσος

«Αυτό το τραγούδι με έχει χαρακτηρίσει. Δεν θα ξεχάσω ποτέ ότι στο στούντιο, όταν ηχογραφούσαμε με την χορωδία αυτό το τραγούδι, έπεσε το ρεύμα. Ήταν Ιούλιος. Για να μπορέσουμε να κάνουμε τα παιδιά να ξεπεράσουν λίγο το θέμα της θερμοκρασίας, έπαιζα μαζί τους μακριά γαϊδούρα. Καβαλούσαν την πλάτη μου κι εγώ πήγαινα σαν το σκυλάκι. Εκείνη τη στιγμή σκέφτηκα ότι έχω γίνει κι εγώ ένα παιδί», θυμόταν τότε ο Νότης Μαυρουδής.

Η πρώτη κιθάρα

Στην ερώτηση αν θυμάται την πρώτη του κιθάρα, ο Νότης Μαυρουδής είπε: «Ασφαλώς και το θυμάμαι δεν ξεχνιούνται αυτά. Την πρώτη μου κιθάρα την πήρα μέσα από μία ντουλάπα στο σπίτι μου. Την είχε βάλει η μητέρα μου και την ξετρύπωσε από την ντουλάπα για να μάθω εγώ κιθάρα. Αυτό το όργανο είχαμε, δεν μπορούσαμε να αγοράσουμε άλλο όργανο. Προέρχομαι από πολύ φτωχή οικογένεια, η μητέρα μου μοδίστρα, ο πατέρας τσαγκάρης».

Τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής του στις φυλακές Αβέρωφ

«Είναι αλήθεια αυτό», απάντησε ο Νότης Μαυρουδής σε σχετική ερώτηση για τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής του σε ένα κελί. «Αν δεν με ρωτούσατε δεν θα έθιγα εγώ το θέμα της φυλάκισής μου. Η μητέρα μου, η οικογένεια μου έκρυβαν έναν αντιστασιακό της εποχής εκείνης, μιλάμε για το 1944 στα Δεκεμβριανά. Τη συνέλαβαν και την πήγαν με -συνοπτικές διαδικασίες- στις φυλακές Αβέρωφ. Η μητέρα μου ήταν έγκυος σε εμένα. Υπήρχαν άλλα τρία παιδιά εκτός από εμένα τα οποία τα κράτησαν οι θείες μου με τον πατέρα μου. Η μάνα μου με γέννησε στο σπίτι, την άφησαν και με γέννησε στο σπίτι, με συνοδεία αστυνομίας. Γεννήθηκα και μετά από μερικές μέρες ξαναμπαίνει στο κελί και με παίρνει για να με θηλάσει, τα πρώτα βοηθήματα. Δεν έχω και δεν είχα κανένα λόγο να εκμεταλλευτώ τον ηρωισμό της μητέρας μου», είπε χαρακτηριστικά.

Πρωινό τσιγάρο

«Το Πρωινό Τσιγάρο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Μάνου Λοΐζου. Δεν υπήρχε περίπτωση να μην ακουστεί δυο με τρεις φορές σε μια ημέρα. Πήρε μια έκταση που δεν την περίμενα ούτε εγώ, ούτε ο Άλκης Αλκαίος, ούτε η δισκογραφική εταιρεία που έκανε την παραγωγή, γιατί ήταν δύσκολο νοηματικά το τραγούδι», ανέφερε για ένα από τα αγαπημένα τραγούδια του.

Μια από τις πιο σημαντικές στιγμές της καριέρας του

Μια από τις πιο σημαντικές στιγμές της καριέρας του μουσικοσυνθέτη ήταν η εμβληματική συναυλία στο Ολυμπιακό Στάδιο, τη δεκαετία του '80. Ο Νότης Μαυρουδής περιγράφει με συγκίνηση: «Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη συναυλία του '85 που έγινε στο Ολυμπιακό Στάδιο, με τη Χαρούλα Αλεξίου και τον Γιώργο Νταλάρα. Ξαφνικά σβήνουν όλα τα φώτα κι ο κόσμος άρχισε να ανάβει τους αναπτήρες. Να βλέπεις αυτό το θέαμα, 80.000 ανθρώπων με έναν αναπτήρα, να βλέπεις τις φλογίτσες αυτές. Είχα συγκλονιστεί, δεν μπορούσα να πιστέψω ότι αυτή η δοξασία με παίρνει κι εμένα μέσα. Ήταν πάρα πολύ συγκινητικό, τόσο ώστε να βάλω τα κλάματα και να μη μπορεί να με συνεφέρει η παρέα μου. Αλλά δικαιολογούμαι, γιατί η ιστορία του Πρωινού Τσιγάρου είναι και η δική μου ιστορία».

Το τελευταίο άλμπουμ «Οχτώ κρυφές μπαλάντες»

«Ποτέ δεν βάζω το χέρι μου σε ένα σακούλι με τα ονόματα των τραγουδιστών. Ένιωθα σε αυτές τις «8 κρυφές μπαλάντες» πως σε αυτά τα τραγούδια θα ταίριαζαν οι φωνές αυτών των ερμηνευτών και έτσι έπραξα, κατόπιν συνειδήσεως όπως λέμε», σημείωσε ο Νότης Μαυρουδής για το τελευταίο του άλμπουμ που κυκλοφόρησε πρόσφατα.


Διαβάστε επίσης

Νότης Μαυρουδής: Όσα έλεγε για το τελευταίο του άλμπουμ

Όταν ο Νότης Μαυρουδής αποχαιρετούσε τον Μίκη μέσω του Newsbomb.gr

Νότης Μαυρουδής: Η ζωή και το έργο του