naoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μεγάλη Ελλάδα: Έτσι ήταν οι σπουδαίες αρχαιοελληνικές πόλεις - Εκπληκτικές 3D αναπαραστάσεις

Η Μεγάλη Ελλάδα, η σημερινή Κάτω Ιταλία και Σικελία δηλαδή, αποτέλεσε έναν τόπο που ονομάστηκε για πολύ καλό λόγο έτσι: Εκεί, μεγαλούργησε ο ελληνικός πολιτισμός, ενώ οι μεγάλες πόλεις ήταν αποτέλεσμα της αποικιακής δραστηριότητας των Ελλήνων. Ο Marco Mellace, ένας Ιταλός οικονομολόγος και δημιουργός ψηφιακού περιεχομένου, δημιούργησε εκπληκτικά βίντεο που απεικονίζουν σε 3D τις σημαντικότερες πόλεις και ναούς της περιοχής, φέρνοντας τους κατοίκους της Νότιας Ιταλίας αλλά και εμάς, ακόμα πιο κοντά με το μεγαλείο του αρχαιοελληνικού πολιτισμού της περιοχής.

Ο Marco Mellace δημιούργησε 15 βίντεο από τις σημαντικότερες ελληνικές πόλεις της Μεγάλης Ελλάδας. Πρόκειται για τρισδιάστατα καλαίσθητα αλλά και ιστορικά ακριβή βίντεο, στα οποία ο τηλεθεατής μπορεί να ταξιδέψει στον χρόνο και να ανακαλύψει το μεγαλείο και την ομορφιά της Magna Grecia.

Στους κατοίκους της Νότιας Ιταλίας, όπως διαφάνηκε και με το πρόσφατο αναλυτικό ρεπορτάζ του Newsbomb.gr, υπάρχει μια ισχυρή τάση σύνδεσης με το ελληνικό παρελθόν και την παράδοση της Μεγάλης Ελλάδας και τα βίντεο αυτά ενισχύουν αυτό το αίσθημα, αλλά και τη γνώση της ιστορίας της περιοχής.

Πρόκειται για εξαιρετική δουλειά, που θα μπορούσε να αποτελεί και εκπαιδευτικό περιεχόμενο για τους ιστορικούς, προσφέροντας εκπληκτικές αναπαραστάσεις της αρχαίας ελληνικής κληρονομιάς στη Μεγάλη Ελλάδα.

Μπορείτε εδώ να δείτε τη λίστα με τα βίντεο των σημαντικότερων πόλεων και να διαπιστώσετε πώς ήταν κάποτε η Μεγάλη Ελλάδα, τότε που οι Έλληνες άποικοι μεγαλούργησαν στην άλλη πλευρά της Αδριατικής.

Το Newsbomb.gr συνομίλησε με τον Marco Mellace.

Newsbomb.gr: Για ποιον λόγο δημιουργείτε σε 3D τις πόλεις της Μεγάλης Ελλάδας, τι θέλετε να πετύχετε;

Marco Mellace: Ξεκίνησα την ανακατασκευή σε 3D για να δώσω στους μαθητές μια ιδέα για το πώς ήταν το παρελθόν. Όταν ακούμε για τους Ετρούσκους, τους Έλληνες και τους Ρωμαίους, πολλοί προσπαθούν να φανταστούν τις πόλεις αυτών των μεγάλων λαών, καθιστώντας συχνά δύσκολο να έχουμε μια πραγματική ιδέα για το πώς μέρη όπως η Ποσειδωνία, η Λοκρίδα ή ο Κρότονας ήταν κάποτε.

Πόσο δύσκολη είναι η δημιουργία αυτών των 3D ανακατασκευών;

Είναι πολύ δύσκολο και χαίρομαι που κατάφερα πρώτος να «ξαναχτίσω» πόλεις όπως η Λοκρίδα, ο Κρότωνας, ο Τάρας και η Νεάπολη. Υπάρχει πολλή θεωρητική και ιστορική εργασία που πρέπει να γίνει πριν από τη 3D απεικόνιση και συχνά οι ειδικοί με υποστηρίζουν στην έρευνά μου.

Από πού αντλείτε τα δεδομένα και πόσο ακριβείς πιστεύετε ότι είναι οι ανακατασκευές;

Τα δεδομένα τα λαμβάνω από τις πηγές των διαφόρων συνεδρίων και αρχαιολογικών μελετών, όπως και από διαφόρων ειδών κείμενα στα οποία οι μελετητές προτείνουν δισδιάστατες ανακατασκευές. Σε ό,τι αφορά στον ελληνικό κόσμο, ο Ανδρέας Αρκάδιος, Έλληνας δάσκαλος και φιλόλογος, με υποστηρίζει στην έρευνα και επίσης ο Andrea Giffrid σε διάφορα έργα.

Τι σκοπεύετε να κάνετε στο μέλλον, σχετικά με τις πόλεις της Magna Graecia;

Θα ξαναφτιάξω το Μεταπόντιο, θα κάνω βελτιώσεις στην πόλη του Τάραντα, θα ήθελα να κάνω μια νέα εκδοχή των Μεγάρων, της υπέροχης ελληνικής πόλης, όχι πολύ μακριά από την άλλη μεγαλύτερη ελληνική πόλη, τις Συρακούσες. Θα ήθελα επίσης να ξαναχτίσω την Ηράκλεια Μινώα με το υπέροχο θέατρό της και να δημιουργήσω νέες ανακατασκευές της ελληνικής Καλαβρίας που δεν έχω δημιουργήσει ακόμα, όπως η Κρίμισα με τον ναό του Απόλλωνα Αλέου.

Μπορώ να πω ότι τα έργα μου ακολουθούν στο χιλιοστό αυτό που είναι σίγουρο και δεδομένο και έχει φτάσει μέχρι τις μέρες μας, για τα υπόλοιπα ολοκληρώνω τις σεκάνς με βάση την ιστορική συνάφεια και την αναλογία. Για τον λόγο αυτό πιστεύω ότι πρόκειται για επιστημονικές ανακατασκευές από κάθε άποψη. Αυτό που κάνω στο 3D γίνεται συχνά από μουσεία με μοντέλα και καστ και μπορώ να πω ότι τα έργα μου είναι αξιόπιστα εντός των ορίων από όσα γνωρίζουμε.

Πιστεύετε ότι ενέργειες σαν τη δική σας συνέβαλαν στην αφύπνιση του λαού της Κάτω Ιταλίας και της Σικελίας σχετικά με το ένδοξο, και ελληνικό, παρελθόν;

Σίγουρα, επειδή οι άνθρωποι μπορούν να πάρουν μια ιδέα για το μεγαλείο και την ομορφιά της Magna Graecia. Για μένα, η Ρώμη έγινε η αυτοκρατορία που ήταν, χάρη στην τεράστια λεία που αποκτήθηκε στις διάφορες εκστρατείες κατάκτησης και υποταγής των ελληνικών πόλεων στην Ιταλία, των οποίων τα πλούτη έδωσαν άπειρους πόρους και δυνατότητες για μεγάλο χρονικό διάστημα στη Ρώμη.

Τουλάχιστον η προστιθέμενη αξία στην ανάδειξη αυτής της επικράτειας και η δυνατότητα περαιτέρω κατανόησης της ομορφιάς και του μεγαλείου της Magna Graecia, πρέπει να αναγνωριστεί σε αυτά τα έργα.

Δείτε ορισμένα από τα βίντεο:

Δείτε το ρεπορτάζ του Newsbomb.gr για τη Μεγάλη Ελλάδα και την τάση «επανελληνισμού» των κατοίκων της:

Διαβάστε επίσης

Οι κάτοικοι της Νότιας Ιταλίας θέλουν να (ξανα)γίνουν Μεγάλη Ελλάδα!

Αρχαία ελληνική τεχνολογία: Αυτές είναι οι εφευρέσεις που αν δεν είχαν χαθεί, θα ήμασταν στον Άρη

Μηχανισμός των Αντικυθήρων, αυτό είναι το μεγάλο μυστικό αιώνων, που ερευνά ο Ιντιάνα Τζόουνς

Ο τελευταίος των Παλαιολόγων βρίσκεται στα νησιά Μπαρμπάντος - «Κοιτάει» προς την Πόλη

«Πίσω από το βλέμμα του Βούδδα»: Πώς ο Μέγας Αλέξανδρος επηρέασε ολόκληρο τον πολιτισμό της Ανατολής

Οι άγνωστοι πρωτοπόροι της Μεσογείου: Η αναθεώρηση της αρχαίας Ιστορίας και η Χαλκίδα ως υπερδύναμη

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ