πολιτιστική ατζέντα
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πολιτιστική ατζέντα: O θεατρικός Τσαφούλιας, ο γιος του Τσάρλι Τσάπλιν και βιβλία από 1 ευρώ

Ταινίες με άρωμα Όσκαρ, χιλιάδες βιβλία σε τιμές ευκαιρίας, η νέα παράσταση σε σκηνοθεσία Σωτήρη Τσαφούλια και ο γιος του Τσάρλι Τσάπλιν στο Μέγαρο Μουσικής πρωταγωνιστούν τις επόμενες μέρες στην πόλη. 

Ο γιος του Τσάρλι Τσάπλιν, Γιουτζίν έρχεται στην Ελλάδα για να μας παρουσιάσει ανέκδοτες ιστορίες, προσωπικές αναμνήσεις και τη μουσική του πατέρα του. Παράλληλα, ο Σωτήρης Τσαφούλιας σκηνοθετεί το έργο «Η Αξία Της Ζωής» στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Οι βιβλιόφιλοι πρέπει οπωσδήποτε να περάσετε μια βόλτα από το 27ο Παζάρι Βιβλίου 2024 στην Πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ οι φαν του σινεμά θα απολαύσετε τη βιογραφική ταινία για τον Έντσο Φεράρι και την υποψήφια για 5 Όσκαρ «Τα Παιδιά του Χειμώνα» του Ελληνοαμερικανού Αλεξάντερ Πέιν.

Μουσική

Chaplin Pianissimo, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Ο γιος του Τσάρλι Τσάπλιν, Γιουτζίν θα δώσει μια παράσταση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 27 Ιανουαρίου, με ανέκδοτες ιστορίες, προσωπικές αναμνήσεις και τη μουσική του πατέρα του.

Ο Γιουτζήν Τσάπλιν αφηγείται την ιστορία του πατέρα του και μεταφέρει στους θεατές την πιο άγνωστη πτυχή του: αυτή του συνθέτη. Το Chaplin Pianissimo είναι μια μουσική αφήγηση βαθιά συγκινητική μέσα από αναμνήσεις και ανέκδοτες ιστορίες που σχετίζονται με την κινηματογραφική κληρονομιά του Τσάρλι Τσάπλιν αναδεικνύοντας τη σημασία της μουσικής στις ταινίες του.

Μαρία Φαραντούρη και Γιώτα Νέγκα, Θέατρο Παλλάς

Η Μαρία Φαραντούρη και η Γιώτα Νέγκα επιλέγουν να ερμηνεύσουν μαζί ένα απάνθισμα από τα ωραιότερα τραγούδια του ελληνικού κινηματογράφου.

Φαραντούρη - Νέγκα

Στις 30 Ιανουαρίου μας προσκαλούν για πρώτη φορά στη σκηνή του Παλλάς σε ένα πρόγραμμα με τραγούδια που έγραψαν κορυφαίοι στιχουργοί και συνθέτες συνοδεύοντας αλησμόνητες κινηματογραφικές στιγμές, τραγούδια που απέκτησαν μια δική τους αυτόνομη πορεία, έξω από τις κινηματογραφικές αίθουσες. Η μουσική παράσταση είναι sold out.

Τάνια Τσανακλίδου, Θέατρο Άλσος

Η Τάνια Τσανακλίδου έρχεται στο Θέατρο Άλσος από τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου και κάθε Δευτέρα με την νέα της παράσταση που έφτιαξε η ίδια με κέφι και αγάπη.

Η Τάνια φέρνοντας μαζί τους θησαυρούς της δισκογραφίας της, την απαράμιλλη ερμηνεία της, την γενναιόδωρη σκηνική παρουσία και το μοναδικό ταπεραμέντο της.

Θέατρο

«Η Αξία Της Ζωής» σε σκηνοθεσία Σωτήρη Τσαφούλια, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Ο Σωτήρης Τσαφούλιας επιστρέφει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης με το έργο Η Αξία της Ζωής της βραβευμένης με Emmy, Τζέιν Άντερσον, σε μετάφραση της Ναταλύ Δούκα.

τσαφούλιας

Πρωταγωνιστούν: Πέγκυ Σταθακοπούλου, Δημήτρης Μαυρόπουλος, Αθήνα Τσιλύρα
και Βασίλης Ρίσβας.

Η πρεμιέρα θα γίνει την Τετάρτη Πρεμιέρα Τετάρτη 31 Ιανουαρίου. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη: 19:00, Πέμπτη & Παρασκευή: 21:00, Σάββατο: 18:30 & 21:00, Κυριακή: 20:00

Σινεμά

Ferrari

Ο Μάικλ Μαν σκηνοθετεί μία από τις πιό ενδιαφέρουσες πτυχές της ζωής του εμβληματικού Έντσο Φερράρι, μαζί με ένα all star καστ, σε μία απο τις πιό πολυαναμενόμενες ταινίες του 2023.

Το καλοκαίρι του 1957, ο πρώην οδηγός αγώνων αυτοκινήτων, Έντσο Φερράρι βρίσκεται σε κρίση. Με την εταιρεία του στα πρόθυρα της πτώχευσης και τον γάμο του να βιώνει την τραυματική απώλεια του ενός γιου, ο Φερράρι εναποθέτει την ελπίδα για την σωτηρία τους σε έναν αγώνα δρόμου 1000 μιλίων στην Ιταλία, τον εμβληματικό Mille Miglia.

Σκηνοθεσία: Μαικλ Μαν Ηθοποιοί: Άνταμ Ντράιβερ, Πενέλοπε Κρουζ, Τζακ Ο’ Κόνελ, Σαϊλίν Γούντλεϊ, Πάτρικ Ντέμπσι.

Τα Παιδιά του Χειμώνα (The Holdovers)

Από τον βραβευμένο Ελληνοαμερικανό σκηνοθέτη Αλεξάντερ Πέιν, η ταινία έχει συγκετρώσει 5 υποψηφιότητες στα φετινά Όσκαρ. Ακολουθεί ένα στριμμένο καθηγητή (Πολ Τζιαμάτι) σε ένα Αμερικανικό Κολέγιο υψηλού κύρους, ο οποίος υποχρεώνεται να παραμείνει στην πανεπιστημιούπολη κατά τη διάρκεια των Χριστουγεννιάτικων διακοπών του, για να προσέχει λίγους σπουδαστές του, οι οποίοι δεν έχουν πουθενά αλλού να πάνε. Τελικά, αναπτύσσει μία απίθανη σχέση με έναν από αυτούς – έναν κατεστραμμένο, ιδιοφυή ταραχοποιό (ο πρωτοεμφανιζόμενος Ντόμινικ Σέσα) – και την αρχιμαγείρισσα του κολεγίου, η οποία έχασε μόλις τον γιο της στον πόλεμο του Βιετνάμ (ΝταΒάιν Τζόι Ράντολφ).

Βιβλίο

Ο καθρέφτης και το μαχαίρι, Μάνος Χατζιδάκις

Ο καθρέφτης και το μαχαίρι, το κλασικό βιβλίο του Μάνου Χατζιδάκι επανεκδίδεται με νέο σχεδιασμό διεκδικώντας νέους αναγνώστες.

Ο καθρέφτης και το μαχαίρι


Στην έκδοση αυτή ανθολογούνται 36 κείμενα του Μάνου Χατζιδάκι, που δημοσιεύτηκαν σε έντυπα ή εκφωνήθηκαν σε ραδιοφωνικές εκπομπές, καθώς και σπάνιες φωτογραφίες σχολιασμένες με τρόπο μοναδικό από τον συνθέτη.

Λόγω του ύφους, της γλωσσικής ατμόσφαιρας, της ειλικρίνειας και της διεισδυτικότητάς τους, τα κείμενα αυτά αποκτούν τον χαρακτήρα μιας πολύπτυχης «αυτοβιογραφίας», φωτίζοντας την προσωπικότητα ενός σπουδαίου ανθρώπου και δημιουργού.

Ταυτόχρονα μοιάζουν με ένα απόλυτα προσωπικό δοκίμιο πάνω στην Πολιτική Συνείδηση, τον Ανθρωπισμό, τη Δημιουργία και την Τέχνη, ή και με έναν πολύτιμο οδηγό βίου από τον πιο αυθεντικό και επί της ουσίας επαναστατικό άνθρωπο.

Μην χάσετε

Το 27ο Παζάρι Βιβλίου 2024 στην Πλατεία Κλαυθμώνος από τις 26 Ιανουαρίου έως τις 18 Φεβρουαρίου 2024. Το Παζάρι Βιβλίου είναι μια εκδήλωση θεσμός που διοργανώνεται εδώ και 27 έτη, προσφέροντας στο αναγνωστικό κοινό χιλιάδες τίτλους βιβλίων σε πολύ χαμηλές τιμές, που αρχίζουν από μόλις 1 ευρώ!

Στο 27ο Παζάρι Βιβλίου 2024, όπως κάθε χρόνο, συμμετέχουν εκδότες από όλη την Ελλάδα (μέλη πρωτοβάθμιων σωματείων), προσφέροντας πάνω από 8.500 τίτλους βιβλίων, σε τιμές, που δεν ξεπερνούν το 30% της αρχικής τους λιανικής τιμής.

Το 27ο Παζάρι Βιβλίου 2024, θα λειτουργεί καθημερινές, Σάββατα και Κυριακές από τις 09:00 το πρωί έως και τις 21:00 το βράδυ, με ελεύθερη είσοδο για όλους.

Διαβάστε επίσης

Νέες ταινίες στα σινεμά με άρωμα Όσκαρ και Ελλάδας

Ο γιος του Τσάρλι Τσάπλιν λέει «καλημέρα» στα ελληνικά μέσω βίντεο

27ο Παζάρι Βιβλίου στην Πλατεία Κλαυθμώνος: Χιλιάδες βιβλία από ένα ευρώ

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ