ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βιέννη: Υπαίθριο κινηματογραφικό φεστιβάλ όπερας

Βιέννη: Υπαίθριο κινηματογραφικό φεστιβάλ όπερας

Η Πλατεία Δημαρχείου μετατρέπεται σε θερινό κινηματογράφο, με 5.000 θέσεις και ελεύθερη είσοδο. Θα παρουσιαστούν 50 παραγωγές κινηματογραφημένων παραστάσεων από φημισμένα λυρικά θέατρα.

Από το Σάββατο 28 Ιουνίου έως και την 31η Αυγούστου που διαρκεί, το Φεστιβάλ, όπερας, οπερέτας, μπαλέτου, συναυλιών κλασικής μουσικής αλλά και σύγχρονης μουσικής στο κέντρο της Βιέννης, αναμένεται να προσελκύσει εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες, κατοίκους της πόλης, αλλά και επισκέπτες.

Για 24η κατά σειρά χρονιά, το μοναδικό στο είδος του διεθνών φεστιβάλ, που πριν από οκτώ χρόνια λόγω του «Έτους Μότσαρτ» και με τη δική του συνεργασία, είχε βρει μιμητές σε Πράγα, Βερολίνο και Τόκιο, πραγματοποιείται και εφέτος στην τεράστια πλατεία μπροστά στο επιβλητικό, γοτθικού ρυθμού, Δημαρχείο της αυστριακής πρωτεύουσας, το μεγαλύτερο δημαρχείο στην Ευρώπη.

Η Πλατεία του Δημαρχείου έχει μετατραπεί σε θερινό κινηματογράφο με 5.000 θέσεις και ελεύθερη είσοδο, πλαισιωμένο από εστιατόρια – μεταξύ των οποίων και ένα ελληνικό –, μπιραρίες και καφενεία, που προσφέρουν 26 διαφορετικά είδη κουζίνας και γεύσεις από όλο τον κόσμο.

Το πρωτότυπο κινηματογραφικό Φεστιβάλ Όπερας και Οπερέτας της Βιέννης, συγκεντρώνει από το 1991 και κάθε χρόνο, στους δύο μήνες της διάρκειάς του, εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες-θεατές, με το απόλυτο «ρεκόρ» να έχει σημειωθεί πριν από επτά χρόνια, με πάνω από 680.000 θεατές.

Στο Φεστιβάλ θα παρουσιαστούν συνολικά 50 παραγωγές κινηματογραφημένων μεγάλων παραστάσεων από φημισμένα λυρικά θέατρα και αίθουσες συναυλιών του κόσμου.

Μία βραδιά κάθε εβδομάδα, το φεστιβάλ θα απευθύνεται περισσότερο στη νεολαία, παρουσιάζοντας κινηματογραφικές παραγωγές από διεθνείς συναυλίες σύγχρονης μουσικής, ενώ τις πρωινές ώρες των Σαββατοκύριακων θα δίνονται στην πλατεία του Δημαρχείου, επίσης δωρεάν, ζωντανές συναυλίες μουσικής τζαζ και ποπ.

Στο επίκεντρο του Φεστιβάλ θα βρεθούν έργα δύο μεγάλων μουσουργών, του Βίλιμπαλντ Γκλουκ, του οποίου εφέτος γιορτάζεται η 300ή επέτειος από τη γέννησή του (2.7.1714) με την παρουσίαση του έργου του «Ορφέας και Ευρυδίκη», και του Ρίχαρντ Στράους για τα 150 χρόνια από τη γέννησή του (11.6.1864) με την περίφημη «Σαλώμη», που θα προβάλλονται -όπως και το υπόλοιπο πρόγραμμά - στη νέα γιγαντοοθόνη, επιφάνειας 300 τετραγωνικών μέτρων, στην πρόσοψη του Δημαρχείου, με την πλέον σύγχρονη τεχνική ήχου.

Μερικές παραστάσεις είναι αφιερωμένες στη μνήμη των Κλαούντιο Αμπάντο και Πάκο ντε Λουτσία, ενώ τους επισκέπτες θα αναμένουν ιστορικές εγγραφές από τις κλασικές όπερες «Ο μαγικός αυλός», «Λα Τραβιάτα», «Ντον Τζιοβάνι», «Αΐντα», «Ριγκολέτο», όπως επίσης παραστάσεις από τη θεωρούμενη ως «Μέκκα της οπερέτας», το Φεστιβάλ της μικρής αυστριακής πόλης Μέρμπις στη λίμνη Νόιζιντλερζεε.

Διαβάστε επίσης:

BBC: Έτσι ήταν η ζωή στη Μινωική Κρήτη (vid)