ΚΟΣΜΟΣ

Καναδάς: Αφήνουν άταφους τους νεκρούς γιατί είναι ακριβές οι κηδείες

Καναδάς: Αφήνουν άταφους τους νεκρούς γιατί είναι ακριβές οι κηδείες
Nεκροταφείο κοντά στο Έντμοντον, στον Καναδά
Αρχείου Associated Press

Δεν μπορούν να αντπαξέλθουν στα έξοδα κηδείας και αφήνουν άταφους τους νεκρούς σε χώρους αποθήκευσης

Απίστευτο, κι όμως συμβαίνει σε μία από τις πλέον προηγμένες και πλούσιες χώρες του κόσμου!

Τα τελευταία χρόνια σε καναδικές επαρχίες καταγράφεται ένα «άλμα» στα αζήτητα πτώματα με τους συγγενείς να αναφέρουν τα έξοδα κηδείας ως έναν από τους σημαντικούς λόγους που δεν παραλαμβάνουν τα λείψανα των αγαπημένων τους για ταφή.

Το φαινόμενο ώθησε τουλάχιστον μία επαρχία να κατασκευάσει μια νέα εγκατάσταση αποθήκευσης. Η ζήτηση για εράνους μνήμης έχει αυξηθεί. Το συνολικό κόστος μιας κηδείας στον Καναδά έχει αυξηθεί σε περίπου 8.800 δολάρια από περίπου 6.000 δολάρια το 1998, σύμφωνα με εκτιμήσεις του βιομηχανικού εμπορικού ομίλου.

Στο Οντάριο, την πολυπληθέστερη επαρχία του Καναδά, ο αριθμός των αζήτητων πτωμάτων αυξήθηκε σε 1.183 το 2023 από 242 το 2013, σύμφωνα με την ιατροδικαστική υπηρεσία.

Στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις, οι πλησιέστεροι συγγενείς εντοπίστηκαν, αλλά δεν μπόρεσαν να διεκδικήσουν το σώμα για διάφορους λόγους, ο συνηθέστερος είναι τα χρήματα. Τα οικονομικά πήγαν από το 20% των συνολικών αζήτητων σωμάτων το 2022 στο 24% το 2023.

Επισήμως, στο Οντάριο, ένα πτώμα θεωρείται αζήτητο μετά από 24 ώρες. Αλλά το προσωπικό του γραφείου του ιατροδικαστή μπορεί να περάσει εβδομάδες προσπαθώντας να εντοπίσει τους πλησιέστερους συγγενείς. Εάν οι συγγενείς επιβεβαιώσουν ότι δεν είναι σε θέση να διεκδικήσουν ένα σώμα, ο τοπικός δήμος συνεργάζεται με ένα γραφείο τελετών για μια απλή ταφή. Εν τω μεταξύ, το σώμα κρατείται σε νεκροτομείο ή εγκατάσταση αποθήκευσης ελεγχόμενης θερμοκρασίας.

Στο Κεμπέκ, ο αριθμός των αζήτητων πτωμάτων αυξήθηκε σε 183 το 2023 από 66 το 2013. Στην Αλμπέρτα, ο αριθμός των πτωμάτων για τα οποία δεν μπορούσαν να εντοπιστούν συγγενείς για να τα διεκδικήσουν αυξήθηκε σε 200 το 2023 από 80 το 2016.

Μεγάλο ρόλο παίζει η τοποθεσία. Ενας τάφος κοστίζει κατά μέσο όρο 2.800 δολάρια, ωστόσο στο κέντρο του Τορόντο εκτινάσσεται στις 34.000 δολάρια από την 1η Απριλίου, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του νεκροταφείου.

Η τιμή δεν περιλαμβάνει το άνοιγμα και το κλείσιμο του τάφου, την κηδεία, την ταφόπλακα, τους φόρους και άλλα αντικείμενα.

Μια κηδεία μπορεί να κοστίσει από 2.000 έως 12.000 δολάρια Καναδά, όταν αντίστοιχα το 1998 η τιμή κυμαινόταν από 1.800 δολάρια Καναδά σε 8.000 δολάρια Καναδά.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε μια συμπληρωματική ενίσχυση 2.500 δολαρίων Καναδά στο επίδομα θανάτου για να αντιμετωπίσει το περίεργο αυτό πρόβλημα.

Με πληροφορίες από Reuters