ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αμφίπολη: Στο φως ένα υπέροχο δάπεδο στον πρώτο θάλαμο

Αμφίπολη: Στο φως ένα υπέροχο δάπεδο στον πρώτο θάλαμο

Με κομμένη την ανάσα η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί το «θρίλερ» που εξελίσσεται στην Αμφίπολη

Οι ανασκαφικές εργασίες προς το παρόν έχουν σταματήσει, με την κυρία Περιστέρη και την ομάδα της να ασχολούνται με την αφαίρεση χωμάτων και την υποστύλωση των υπόλοιπων θαλάμων, που θα διασφαλίσουν την σταθερότητα του ταφικού μνημείου. Την ίδια στιγμή, οι αρχαιλόγοι κρατούν στάση αναμονής για την ταυτότητα του "ενοίκου" του τάφου, καθώς περιμένουν με υπομονή να μιλήσει το ίδιο το μνημείο.

Σύμφωνα με τις νέες ανακοινώσεις του Υπουργείου Πολιτισμού ένα καταπληκτικό πάτωμα του πρώτου θαλάμου ήρθε στο "φως".

Η κυρία Περιστέρη, η επικεφαλής των ανασκαφικών εργασιών στο λόφο Καστά, ξεκαθάρισε τι εννοούσε λέγοντας ότι θα έχουμε νεότερα στοιχεία μέχρι τα Χριστούγεννα. Σήμερα, λοιπόν, δήλωσε στους δημοσιογράφους που βρίσκονται στην περιοχή ότι "σε ένα μήνα τελειώνουμε". Η κυρία Περιστέρη εκτιμά δηλαδή, ότι σε ένα μήνα το πολύ σε 40 ημέρες θα έχουν τελειώσουμε.

Η επικεφαλής των ανασκαφών δεν δίστασε να αναφερθεί και στα όσα δηλώνουν οι συνάδελφοί της αρχαιολόγοι, σχετικά με τις πολιτικές σκοπιμότητες που εξυπηρετούν οι ανασκαφές στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης. Συγκεκριμένα είπε, «Δεν εξυπηρετώ συμφέροντα, ούτε οικονομικά, ούτε πολιτικά», δίνοντας έτσι τέλος στην παραφιλολογία.

Η κυρία Περιστέρη επεσήμανε επίσης, ότι η ίδια και η ομάδα της αγωνίζονται για την έρευνα, χωρίς να ασχολούνται με τις φήμες και τις κόντρες που έχουν ξεσπάσει μεταξύ των αρχαιολόγων.

Μέχρι αυτή τη στιγμή η διεπιστημονική ομάδα προχωρά σε τεχνικές εργασίες για την ασφάλεια των εργαζόμενων αλλά και στη σταθερότητα του τύμβου. Ως τώρα το πάτωμα του πρώτου θαλάμου, που βρίσκεται πίσω από τις Σφίγγες, σκεπάστηκε με ενισχυτικά φύλλα πολυεστερίνης. Στο τρίτο διαφραματικό θάλαμο καθάρισε το θύρωμα, ενώ μέχρι την Δευτέρα θα έχει ολοκληρωθεί το άνοιγμα του τρίτου θυρώματος από την μπροστινή του πλευρά, ενώ ακριβώς το ίδιο αναμένεται να γίνει και στο πίσω μέρος, εργασίες που θα διεξαχθούν παράλληλα.

Λόγω δύσκολων καιρικών συνθηκών που αναμένονται το χειμώνα, οι ανασκαφείς θα προσπαθήσουν να επισπεύσουν τις διαδικασίες της ανασκαφής στο βαθμό που είναι δυνατόν.

Παναγιωταρέα: «14 οι θεωρίες γύρω από την ταυτότητα του νεκρού»

Η υπεύθυνη επικοινωνίας για την ανασκαφή στην Αμφίπολη, Άννα Παναγιωταρέα ενημέρωσε σήμερα τους δημοσιογράφους για τις εξελίξεις στις εργασίες των αρχαιολόγων στον τάφο, ενώ έδωσε και μία εικόνα για το πόσο έχει κοστίσει μέχρι σήμερα η ανασκαφή.
Η κυρία Παναγιωταρέα βρέθηκε σήμερα στο μουσείο της Ακρόπολης και έκανε δηλώσεις σχετικά με την ταυτότητα του νεκρού και τα σενάρια που κυκλοφορούν, συγκεκριμένα, δήλωσε: «Οι διατυπωθείσες θεωρίες περί της ταυτότητος του νεκρού, ως σήμερα, ανάγονται σε 14. Θέλω να γίνει σαφές ότι οι συντελεστές της ανασκαφής δεν διατυπώνουν άποψη για την ταυτότητα του νεκρού, που γίνεται τόσοw λόγος. Περιμένουν, με επιστημονική υπομονή, να μιλήσει το ίδιο το ταφικό συγκρότημα».

Η κ. Παναγιωταρέα συνέχισε τις δηλώσεις της, λέγοντας ότι όλοι παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις στο ταφικό συγκρότημα και ότι πρόκειται σίγουρα για ένα εξαιρετικά σημαντικό μνημείο.

Αναφέρθηκε επίσης, και στην χρονολόγηση του μνημείου, τονίζοντας ότι η ανασκαφέας, εκτιμώντας τα ανασκαφικά δεδομένα, εκφράζει στην άποψη ότι το μνημείο χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα, άλλωστε έχει παρουσιάσει την επιστημονική θέση της, κάνοντας δύο ανακοινώσεις, σε αντίστοιχα αρχαιολογικά συνέδρια.

Δεν δίστασε επίσης να αναφερθεί και στα οικονομικά στοιχεία της ανασκαφής:

Αναλυτικά οι δηλώσεις της Άννας Παναγιωταρέα

1. Το ΥΠΠΟΑ και οι συντελεστές της ανασκαφής στον λόφο Καστά Αμφίπολης, παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον την διατύπωση απόψεων Ελλήνων και ξένων-ειδικών και μή- σχετικά με το ταφικό συγκρότημα.

2. Οι διατυπωθείσες θεωρίες περί της ταυτότητος του νεκρού, ως σήμερα, ανάγονται σε 14. Θέλω να γίνει σαφές ότι οι συντελεστές της ανασκαφής δεν διατυπώνουν άποψη για την ταυτότητα του νεκρού, που γίνεται τόσος λόγος. Περιμένουν, με επιστημονική υπομονή, να μιλήσει το ίδιο το ταφικό συγκρότημα.

3. Έχουν, επίσης, διατυπωθεί δύο βασικές απόψεις σε ό,τι αφορά την χρονολόγησή του ταφικού συγκροτήματος. Η ανασκαφέας, εκτιμώντας τα ανασκαφικά δεδομένα, εκφράζει στην άποψη ότι το μνημείο χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα. Άλλωστε, έχει παρουσιάσει την επιστημονική θέση της, κάνοντας δύο ανακοινώσεις, σε αντίστοιχα αρχαιολογικά συνέδρια.

4. Είναι προφανές ότι μόνον η συγκροτημένη δημοσίευση του ανασκαφικού υλικού θα οδηγήσει στην ανάπτυξη ενός γόνιμου επιστημονικού διαλόγου.

5. Εμείς, με την έκδοση δελτίων τύπου, που αναφέρονται στην πρόοδο των εργασιών στο μνημείο, φροντίζουμε για την ενημέρωση των Ελλήνων και ξένων ενδιαφερομένων -όχι μόνον των ειδικών αλλά και των μη ειδικών- από την στιγμή που η διεθνής κοινή γνώμη δείχνει αυτό το πρωτοφανές ενδιαφέρον.

6. Το ίδιο το μνημείο, πέραν πάσης αμφιβολίας, είναι εξαιρετικά σημαντικό. Και όλοι συμφωνούν ότι τα μέχρι στιγμής αποκαλυφθέντα στοιχεία του, το καθιστούν μοναδικό.

Εδώ, να προσθέσω, ότι είναι νωρίς να διατυπώνονται οι οποιεσδήποτε ερμηνευτικές θεωρίες. Ας επιτρέψουν να προηγηθεί η ανασκαφέας, που έχει και την επιστημονική ευθύνη της ανασκαφής και διαθέτει και όλα τα δεδομένα.

Ι. Οικονομικά

Γενικά: Η μελέτη που ανατέθηκε από το ΥΠΠΟΑ-παρουσιάστηκε από την Γ.Γ. Πολιτισμού κ. Μενδώνη, στο σεμινάριο για το ΕΣΠΑ, στις 28ης Αυγούστου- και αφορά στην οικονομική διάσταση του Πολιτισμού στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη, απέδειξε ότι:
Α. Ο πολιτιστικός τομέας σε επίπεδο ΕΕ συνέβαλε κατά 4,5% στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της.
Β. Ένα ευρώ επένδυση σε έργα Πολιτισμού, σημαίνει 3,44 ευρώ στην πραγματική οικονομία.

Επομένως: Οι επενδύσεις στον πολιτισμό συνιστούν κινητήρια δύναμη της οικονομίας, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και ενθαρρύνοντας ιδιωτικές επενδύσεις.
Ειδικότερα:

Βλέπω να τίθεται συχνά το θέμα για την χρηματοδότηση της ανασκαφής. Μέχρι σήμερα τα χρήματα τα οποία έχουν δοθεί είναι τα εξής:
1. 2010: Δόθηκαν 20.000, μέσω Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σερρών, από την Νομαρχία Σερρών.
2. 2011: Δόθηκαν 80.000, μέσω Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού και Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας , από την Περιφέρεια.
3. 2012: Δόθηκαν 50.000 ευρώ από το Υπουργείο Πολιτισμού και 50.000 ευρώ από το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.
4. 2013: Δόθηκαν 90.000 ευρώ από το Υπουργείο Πολιτισμού.
5. 2014: Δόθηκαν 150.000 ευρώ από το Υπουργείο Πολιτισμού.
6. 2014: Δόθηκε ως δωρεά από την Εθνική Τράπεζα (150.000), ενώ οι χορηγίες των Εταιρειών του Δημοσίου, ΔΕΣΦΑ (35.000) και Ελληνικά Πετρέλαια (25.000), δεν έχουν ακόμη ενεργοποιηθεί.

Τεχνικές ενέργειες

Γενικά

Επισημαίνεται για άλλη μία φορά: Η απομάκρυνση των χωμάτων γίνεται με τον ενδεδειγμένο ανασκαφικά τρόπο, ώστε τα στρωματογραφικά δεδομένα να αξιοποιούνται απολύτως.

Ειδικότερα:

1. Απομακρύνθηκε πλήρως η επίχωση από τον πρώτο χώρο. Ετσι αποκαλύφθηκε στο σύνολό του το δάπεδο με τα μικρά τεμάχια μαρμάρου. Το γνωστό "κόκκινο". Το αποκαλυφθέν δάπεδο σκεπάστηκε με φύλλα ενισχυμένης πολυστερίνης και κόντρα πλακέ, για την προστασία του από την διέλευση των συνεργείων.
2. Ολοκληρώθηκε η τελική προσωρινή υποστύλωση και αντιστήριξη στον πρώτο χώρο, πίσω από τις Σφίγγες.
3. Προχώρησε το χωματουργικό έργο για απάλυνση των πρανών από τη δυτική πλευρά του μνημείου.
4. Tαπεινώθηκε η στάθμη της επίχωσης στο δεύτερο χώρο πίσω από τις Καρυάτιδες, ώστε να δημιουργηθεί κατάλληλο δάπεδο πρόσβασης για τον επόμενο χώρο.
5. Ολοκληρώθηκε η υπολογιστική τεκμηρίωση των μέτρων αντιστήριξης και υποστύλωσης, που θα χρησιμοποιηθούν στο τρίτο χώρο, πίσω από την θύρα. Να σημειωθεί ότι τα μέτρα θα τροποποιούνται αναλόγως των δεδομένων της ανασκαφικής έρευνας.
Η κυρία Παναγιωταρέα αναφέρθηκε και στις εργασίες που θα γίνουν μελλοντικά, συγκεκριμένα αναφέρθηκε στα εξής:
1.Το άνοιγμα, δια της αφαίρεσης του χώματος, του τρίτου θυρώματος.
2. Η υποστύλωση του τρίτου διαφραγματικού τοίχου και η εισαγωγή των αντιστηρικτικών στοιχείων για την πρώτη φάση υποστήριξης και αντιστήριξης των κατακόρυφων τοίχων.

Διαβάστε επίσης:

Αμφίπολη: Αποκαλύπτεται το μυστικό του τέταρτου θαλάμου (pics)

Ρoή Ειδήσεων