ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

BBC: Οι νέοι θησαυροί στο ναυάγιο των Αντικυθήρων (pics)

BBC: Οι νέοι θησαυροί στο ναυάγιο των Αντικυθήρων (pics)

Θαυμασμό προκαλεί στο εξωτερικό, εκτός από την Αμφίπολη, η ενάλια έρευνα στο ναυάγιο των Αντικυθήρων, με την επιτυχημένη παγκόσμια πρεμιέρα του σκαφάνδρου Exosuit.

Το βρετανικό δίκτυο BBC, φιλοξενεί στην ιστοσελίδα του ένα ρεπορτάζ γύρω από τους «βυθισμένους» θησαυρούς που έρχονται σιγά-σιγά στο φως της δημοσιότητας.

Το BBC αναφέρεται φυσικά στον περίφημο «μηχανισμό ή υπολογιστή των Αντικυθήρων», αλλά και στα νέα ευρήματα.

«Το ναυάγιο των Αντικυθήρων έδωσε νέους θησαυρούς» γράφει το BBC. «Μία διεθνής αποστολή ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε αξιοσημείωτα ευρήματα στο ναυάγιο. Το πλοίο που χρονολογείται στο 70 - 60 πΧ βρέθηκε από Έλληνες σφουγγαράδες πριν από 100 χρόνια».

Το δίκτυο σημειώνει επίσης, ότι ο μεγαλύτερος θησαυρός που «κρύβει» το πλοίο είναι τα απομεινάρια ενός «υπολογιστή» που χρησιμοποιείτο ως αστρονομικός υπολογιστής.

«Οι νέες αυτές έρευνες έφεραν στο φως σκεύη, εξαρτήματα του πλοίου και ένα γιγάντιο χάλκινο δόρυ, το οποίο πιθανώς να ήταν προσαρτημένο σε κάποιο άγαλμα πολεμιστή, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους», επισημαίνει το BBC.

Συγκεκριμένα, όπως έχει γίνει γνωστό, έγινε ο εντοπισμός και η ανέλκυση χάλκινου συμπαγούς δόρατος με σαυρωτήρα, το οποίο προέρχεται από χάλκινο ή και μαρμάρινο άγαλμα. Από το ίδιο σημείο εντοπίστηκε και ανελκύστηκε χάλκινος δακτύλιος, προσαρμοσμένος σε χάλκινο καρφί, ο οποίος σώζει στο στέλεχός του συσσωμάτωμα, το οποίο ενδέχεται να περιλαμβάνει ξύλο του ίδιου του πλοίου όπου ήταν προσηλωμένος.

Ανελκύστηκε επίσης δειγματοληπτικά μικρό τμήμα φύλλου μολύβδου, το οποίο προέρχεται από τη μολύβδινη επένδυση των υφάλων του αρχαίου σκάφους. Τέλος, από τον χώρο του ναυαγίου ανελκύστηκε ο μολύβδινος στύπος άγκυρας του σκάφους που είχε εντοπιστεί το 2013 και άλλα επιφανειακά ευρήματα, μεταξύ των οποίων ένας δακτύλιος και μία χάλκινη απόληξη στηρίγματος κλίνης, καθώς και μία σχεδόν ακέραιη λάγυνος.

Τα νέα δεδομένα αποσαφηνίζουν την εικόνα του ναυαγίου και τη διάταξή του στον χώρο, τονίζει το δημοσίευμα.

Ο Μπρένταν Φόλεϊ, μέλος της διεθνούς αποστολής που πραγματοποιεί την έρευνα, δήλωσε μάλιστα στο BBC ότι ελπίζει να βρεθούν και άλλα κομμάτια από τον «μηχανισμό των Αντικυθήρων».

Διαβάστε επίσης:

Αντικύθηρα: Εντυπωσιάζουν τα νέα ευρήματα (pics)

CNN: Το μυστήριο του διάσημου ναυαγίου των Αντικυθήρων

Αντικύθηρα: Διακόπηκαν οι καταδύσεις στο ναυάγιο