ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πώς το κεφάλι της Σφίγγας βρέθηκε 12 μέτρα μακριά από το σώμα (pics)

Πώς το κεφάλι της Σφίγγας βρέθηκε 12 μέτρα μακριά από το σώμα (pics)

Άλλος τεχνίτης έφτιαξε τις Καρυάτιδες, άλλος τις Σφίγγες; -Πόσοι είναι τελικά οι νεκροί στον τάφο; -«Κίνδυνος να μην υπάρχει τίποτα μέσα στον τάφο της Αμφίπολης»

Την ώρα που όλα δείχνουν πως βρισκόμαστε μία «ανάσα» πριν από την αποκάλυψη του μεγάλου μυστικού που κρύβεται στον τάφο της Αμφίπολης, οι αρχαιολόγοι βρίσκονται μπροστά σε νέους γρίφους.

Γιατί το κεφάλι της Σφίγγας βρέθηκε 12 μέτρα μακριά από το σώμα; Πόσοι τελικά είναι οι ενταφιασμένοι στον τάφου; Πόσο ορατός είναι ο κίνδυνος να μην υπάρχει τίποτα τελικά μέσα στον τάφο;

Ερωτήματα στα οποία καλούνται να δώσουν τις απαντήσεις οι αρχαιολόγοι, οι οποίοι, ωστόσο, κάνουν λόγο για ένα μοναδικό ταφικό μνημείο, απαράμιλλης ομορφιάς.

amf1

Άλλος τεχνίτης έφτιαξε τις Καρυάτιδες, άλλος τις Σφίγγες;

Μετά και το νέο εύρημα, του κεφαλιού της μιας Σφίγγας, και την προσεκτικότερη μελέτη του, οι αρχαιολόγοι που εργάζονται στην ανασκαφή εκτιμούν ότι οι Σφίγγες και οι Καρυάτιδες δεν είναι κατασκευασμένες από τον ίδιο τεχνίτη.

Και αυτό γιατί όπως εκτιμούν επιστήμονες, οι Σφίγγες είναι διαφορετικής, ιδιαίτερης και πιο εξαιρετικής τέχνης απ' ό,τι οι Καρυάτιδες.

Εκτός από την εκπληκτική απόδοση των χαρακτηριστικών του προσώπου της Σφίγγας και τη διαφορετική απόδοση των μορφών των Καρυάτιδων, σε αυτό συνηγορεί και το γεγονός ότι οι Καρυάτιδες σκαλίστηκαν σε ένα μονοκόμματο κομμάτι μαρμάρου, το οποίο σμιλεύτηκε επί τόπου.

Ενώ οι Σφίγγες αποτελούνται από διαφορετικά κομμάτια (σώμα, κεφάλι, φτερά) και πιθανόν και από άλλης ποιότητας μάρμαρο.

Εικάζουν, μάλιστα, ότι οι Σφίγγες είναι έργο τεχνιτών αττικών εργαστηρίων.

amf2

«Κίνδυνος να μην υπάρχει τίποτα μέσα στον τάφο της Αμφίπολης»

Την άποψη πως οι τυμβωρύχοι έκαναν ζημιά, εξέφρασε ο καθηγητής Αρχαιολογίας, Π. Θέμελης σχολιάζοντας τα νέα, εντυπωσιακά ευρήματα.
«Το κεφάλι είναι προφανές ότι το σπάσανε και το πέταξαν στην άλλη γωνία», ανέφερε ο κ. Θέμελης στο MEGA και πρόσθεσε ότι «δυστυχώς ο τάφος έχει παραβιαστεί».

Την ίδια ώρα, ο καθηγητής Αρχαιολογίας προχώρησε σε μία δήλωση-βόμβα υποστηρίζοντας πως το μνημείο «ως αρχιτεκτόνημα είναι σημαντικό», όμως «υπάρχει κίνδυνος να μην υπάρχει τίποτα μέσα» και εξέφρασε την επιθυμία του μέσα στον τάφο να βρεθούν τουλάχιστον ζωγραφιές, τοιχογραφίες, τα οποία θα ήταν «σημαντικά στοιχεία».

Ο κ. Θέμελης εξέφρασε τον προβληματισμό του και για τη σπασμένη θύρα της εισόδου λέγοντας πως «αυτή η μαρμάρινη πόρτα που έκλεινε ερμητικά τον νεκρικό θάλαμο που είναι και ωραία διακοσμημένη, είναι σπασμένη, βρήκαν κομμάτια, την κολλάνε τώρα και πολύ καλά κάνουν. Αλλά ποιος την άνοιξε; Ποιος την έσπασε;».

Όπως τόνισε, πολλοί τάφοι παραβιάζονταν μετά τους ενταφιασμούς, καθώς γνώριζαν ότι υπήρχαν θησαυροί μέσα, αυτό όμως δεν μειώνει την αξία του.

Πώς το κεφάλι της Σφίγγας βρέθηκε σε απόσταση 12 μέτρων από την είσοδο του τάφου

Ήταν απόγευμα Τρίτης (21/10/2014) όταν η ανασκαφική ομάδα βρέθηκε μπροστά σε μία νέα ευχάριστη έκπληξη. Το κεφάλι της Σφίγγας εντοπίστηκε ανάμεσα στα χώματα του τρίτου θαλάμου.

Ωστόσο, το νέο ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί το κεφάλι της Σφίγγας βρέθηκε στο εσωτερικό του τάφου σε απόσταση 12 μέτρων από την είσοδο, χωμένο μέσα στην άμμο.

Να σημειωθεί πως πρόκειται για ένα εύρημα που ζυγίζει περίπου 100 κιλά. Η απάντηση ίσως να κρύβεται στις εγκοπές που εντοπίστηκαν τόσο στο κεφάλι, όσο και στο σώμα, γεγονός που ίσως αποκαλύπτει πως είχε αποκολληθεί από το υπόλοιπο σώμα.

Διαβάστε επίσης:

«Κίνδυνος να μην υπάρχει τίποτα μέσα στον τάφο της Αμφίπολης»

Αμφίπολη: Βρέθηκε το κεφάλι Σφίγγας και θραύσματα φτερών (pics)

Αμφίπολη: Δείτε πώς ήταν η Σφίγγα - Γραφική αναπαράσταση (pic)