Σάλος με παράσταση του Εθνικού: Ανέβασαν... Σάββα Ξηρό

Σάλος με παράσταση του Εθνικού: Ανέβασαν... Σάββα Ξηρό

Newsroom Newsroom

Σάλος έχει προκληθεί με την παράσταση «Ισορροπία του Nash», που παρουσιάζεται στο Εθνικό Θέατρο και βασίζεται σε βιβλίο του Σάββα Ξηρού – Οργισμένη αντίδραση της ομάδας θυμάτων τρομοκρατίας «Ως εδώ» - Ειρωνικά σχόλια από Δένδια

Οργισμένη αντίδραση από την ομάδα θυμάτων τρομοκρατίας «Ως εδώ»

Στο θεατρικό σανίδι του Εθνικού Θεάτρου «ανεβαίνει» ο Σάββας Ξηρός και η 17Ν, καθώς η παράσταση «Ισορροπία του Nash» βασίζεται στο βιβλίο του Ξηρού «Η Μέρα Εκείνη-1.560 ώρες στην Εντατική».

Όπως αναφέρει το ίδιο το Εθνικό Θέατρο, «με αφορμή τους Δίκαιους του Αλμπέρ Καμύ, πρακτικά της δίκης της 17 Νοέμβρη, το βιβλίο του Σάββα Ξηρού Η μέρα εκείνη.., καθώς και λογοτεχνικά, ιστορικά και δημοσιογραφικά κείμενα, η Πηγή Δημητρακοπούλου με την ομάδα της επιχειρούν τη σύνθεση ενός νέου έργου για τους αξιακούς κώδικες των ανθρώπων, τη δικαιοσύνη και την τρομοκρατία στην πρόσφατη ελληνική ιστορία».

ImageHandler

Η αμφιλεγόμενη παράσταση έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από πρόσωπα του πολιτικού κόσμου, αλλά και από τα θύματα της τρομοκρατίας. Μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας με καυστικό του σχόλιο στο Twitter σχολιάζει την παράσταση λέγοντας, «Το επόμενο βήμα είναι να έρθει ο Ξηρός στη Βουλή να μας μιλήσει για την Δικαιοσύνη», ενώ η ομάδα θυμάτων τρομοκρατίας «Ως εδώ» με ανακοίνωση της ξεσπαθώνει κατά του έργου.

Μετά τις έντονες αντιδράσεις το Εθνικό Θέατρο έσπευσε να βγάλει ανακοίνωση υπερασπίζοντας τη σκηνοθέτιδα για την επιλογή της.

Το θεατρικό έργο θα παρουσιάζεται μέχρι τις 31 Ιανουαρίου στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, ενώ προς το παρόν το υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει πάρει θέση...

Δένδιας: Να καλέσουμε τον Σάββα Ξηρό στο Κοινοβούλιο

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας σχολίασε το «πάντρεμα» του συγγραφέα Άλμπερτ Καμύ με το κείμενο του καταδικασθέντα για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση 17Ν, Σάββα Ξηρού...

«Εάν καταλήξαμε στο σημείο το Εθνικό Θέατρο να χρειάζεται την έμπνευση της σκέψης του κ. Ξηρού για να ανεβάσει ένα έργο στην πειραματική του σκηνή για την ελληνική Δικαιοσύνη, όπως είναι το σκεπτικό πίσω από το συγκεκριμένο έργο, τότε πραγματικά το επόμενο βήμα είναι να έρθει και στο Κοινοβούλιο να μας μιλήσει γι’ αυτό το θέμα, να τον ακούσουμε με σεβασμό και ίσως να εμπνευστούμε από τη σκέψη του!», ανέφερε στο ΒΗΜΑ 99.5, ο κ. Δένδιας, ενώ στο προσωπικό του προφίλ στο Twitter, δημοσίευσε ένα ειρωνικό σχόλιο.

dendias

Οργή του «Ως εδώ» για την παράσταση

Οργισμένη ήταν η αντίδραση και της ομάδας θυμάτων τρομοκρατίας «Ως εδώ» για την συγκεκριμένη παράσταση, η οποία με ανακοίνωση της σημειώνει «Είναι προφανές ότι ο εξαγνισμός του κου Ξηρού αποτελεί πλέον για κάποιους, διαρκή και επίμονη προτεραιότητα. Και μεθοδεύεται με συστηματικό τρόπο γιατί έχει συγκεκριμένο στόχο. Την απελευθέρωσή του όχι μόνο από την φυλακή, αλλά και από το ένοχο στίγμα του δολοφόνου».

Όλη η ανακοίνωση:

Το Εθνικό Θέατρο αποφάσισε να ανεβάσει μια παράσταση βασισμένη στο βιβλίο του Σάββα Ξηρού, φέρνοντας στο Εθνικό προσκήνιο το έργο του κατά συρροή δολοφόνου. Του καταδικασμένου τρομοκράτη. Με αυτό τον τρόπο η κεντρική Εθνική σκηνή - έστω και στην επίσης χρηματοδοτούμενη από Δημόσιους πόρους, Πειραματική της εκδοχή - δίνει την ευκαιρία στον κ. Ξηρό να κάνει Τέχνη. Να γίνει Τέχνη. Να δείξει Τέχνη. Και δι’ αυτού του τρόπου να εξαγνιστεί η τρομοκρατική πράξη. Να γίνει συμπαθής ο δολοφόνος, γιατί πάνω απ’ όλα «είναι άνθρωπος». Άνθρωπος λαλίστατος και πανταχού παρών στα ΜΜΕ, συνεντευξιαζόμενος στοχαστικά μετά την ανάδειξή του σε «κομβικό κέντρο ανάλυσης αξιακών συστημάτων» από την σκηνοθέτιδα. Μεγάλη ευκαιρία και σημαντικό δώρο που δίδεται στον κ. Ξηρό να βγει στη σκηνή της επικαιρότητας.
Είναι προφανές ότι ο εξαγνισμός του κου Ξηρού αποτελεί πλέον για κάποιους, διαρκή και επίμονη προτεραιότητα. Και μεθοδεύεται με συστηματικό τρόπο γιατί έχει συγκεκριμένο στόχο. Την απελευθέρωσή του όχι μόνο από την φυλακή, αλλά και από το ένοχο στίγμα του δολοφόνου. Και η διαδικασία αυτή γίνεται πράξη με τις παλιές καλές μεθόδους της ιδεολογικοποίησης της επιλογής να δολοφονείς αθώους. Έτσι έκαναν και οι Ναζί. Έτσι έκαναν και οι Σταλινικοί. Έτσι καλύπτει ο φασισμός τις επιλογές του.

Στο ΩΣ ΕΔΩ πολεμάμε χρόνια τώρα για τα αυτονόητα. Έχουμε κουραστεί. Πολύ. Έχουμε κουραστεί να υπερασπιζόμαστε το προφανές δικαίωμα στη ζωή, στη Δημοκρατία. Έχουμε κουραστεί να βλέπουμε τους ανθρώπους μας να δολοφονούνται ξανά και ξανά και ξανά. Έχουμε κουραστεί από την «ηρωοποίηση» μιας χούφτας ακριβοπληρωμένων δολοφόνων. Δεν είναι πως θα σταματήσουμε να αντιδρούμε. Αυτή είναι η κατάρα μας. Αλλά λίγη αυτοσυγκράτηση: «Κι αν δεν έχετε το θάρρος της αντίδρασης, ας έχετε τουλάχιστον το θάρρος της σιωπής».

Η απάντηση του Εθνικού Θεάτρου στις αντιδράσεις

«-Καμιά ιδέα δεν μπορεί να δικαιολογήσει εγκλήματα εναντίον της ανθρώπινης ζωής- με αυτή τη φράση τελειώνει το κείμενο της παράστασης η «Ισορροπία του Nash» που παρουσιάζεται από 15 έως 31 Ιανουαρίου (8 παραστάσεις) στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Και αυτό είναι το μήνυμα που «παίρνουν μαζί τους» οι θεατές της παράστασης.
Η συγκεκριμένη παράσταση με την ευθύνη της σκηνοθέτιδας Πηγής Δημητρακοπούλου χρησιμοποιεί ως devised theatre αποσπάσματα από τους «Δίκαιους» του Αλμπέρ Καμύ καθώς και αποσπάσματα από το βιβλίο του Σάββα Ξηρού για να καταδείξει την παναθρώπινη ιδέα ότι η βία δεν είναι λύση.

Η δικαιοσύνη δίκασε για πάντα τους εγκληματίες – τρομοκράτες. Το θέατρο σαν τέχνη δεν έρχεται να ξαναδικάσει, αλλά να αναδείξει καίρια ανθρώπινα προβλήματα. Είναι χώρος δημόσιου διαλόγου.

Η Πειραματική Σκηνή ως τόπος έρευνας νέων καλλιτεχνών οφείλει να καταπιάνεται και με επικίνδυνα θέματα ακόμη και αν πατάει στην κόψη του ξυραφιού».

Fortune Cookie: Η «προφητεία» σου για σήμερα 31/03

16:10

Κορονοϊός: Μεγαλώνει η λίστα των νεκρών στην Ελλάδα – Τέσσερις θάνατοι μέσα σε λίγες ώρες

16:04

Στα χρόνια του κορονοϊού: 4 πράγματα που θα πρέπει να αποφύγεις (για το καλό όλων)

16:00

Ελένη Μενεγάκη: Δεν πάει ο νους σας τι έλειψε στην Μαρίνα της ανήμερα των γενεθλίων της!

15:59

Κορονοϊός: Ελληνική μελέτη δίνει ελπίδες - Τι θα φέρει η άνοδος της θερμοκρασίας

15:58

Κορονοϊός: Και η ηγεσία της Δικαιοσύνης δίνει μισό μισθό για το σύστημα υγείας

15:53

BCL: Final 8 τον Σεπτέμβριο

15:48

Κορονοϊός: Άγρια επίθεση σε ηλικιωμένο από δημοτικό αστυνομικό την ώρα που του έδινε πρόστιμο

15:43

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί ο αστακός είναι τόσο ακριβός;

15:32

Κορονοϊός: Αποκάλυψη για την προέλευση του «ασθενή ένα»

15:23

Κορονοϊός Ελλάδα: Απίστευτο! Έστειλε SMS για γυμναστική - Δείτε πού πήγε τελικά (pics)

15:22

Διέρρευσαν φωτογραφίες συζύγου πασίγνωστου ηθοποιού με τον εραστή της στο ασανσέρ

15:21
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved