ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Έκθεση Art Nouveau στο Μουσείο Μπενάκη, μέχρι 21 Μαΐου

Έκθεση Art Nouveau στο Μουσείο Μπενάκη, μέχρι 21 Μαΐου

Στον φιλόξενο χώρο περιοδικών εκθέσεων του κεντρικού κτιρίου του Μουσείου Μπενάκη (Κουμπάρη 1) εγκαινιάστηκε χτες, Τετάρτη, 5 Απριλίου 2017, η έκθεση που είναι αφιερωμένη στο κίνημα της Art Nouveau.

Η έκθεση, καρπός της συνεργασίας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Κρατικού Μουσείου της Βάδης (Καρλσρούη - Γερμανία), θα διαρκέσει μέχρι τις 21/5/2017.

Το καλλιτεχνικό ρεύμα της Art Nouveau, που εμφανίζεται στις αρχές του 20ού αιώνα, λίγο πριν ξεσπάσει ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, εκπροσωπείται με αντιπροσωπευτικά δείγματα, προερχόμενα από διάφορες χώρες (Αγγλία, Γαλλία, Αυστρία, Γερμανία). Ενδεικτικά περιλαμβάνει την οικοσκευή μίας μέσης αστικής οικογένειας, χαρακτηριστικά έπιπλα και χαρακτικά από ένα καθιστικό δωμάτιο της εποχής, το οποίο έχει «στηθεί» εκ νέου, γλυπτά, χαλιά, υφάσματα ακόμη και το έμβλημα μίας διάσημης εταιρείας αυτοκινήτου.

Όπως ενημερώνει το ΥΠΠΟΑ, τα εγκαίνια πραγματοποίησε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου, η οποία υπογράμμισε τη σημασία του συγκεκριμένου καλλιτεχνικού κινήματος, που «αγκάλιασε» όλες τις πτυχές της καθημερινότητας και επιχείρησε να ενσαρκώσει την προσπάθεια του ατόμου να αντισταθεί στη μαζικοποίηση της απρόσωπης βιομηχανοποίησης και να διασώσει το πολύτιμο συστατικό της δημιουργίας.

Η Λυδία Κονιόρδου ευχαρίστησε το Κρατικό Μουσείο της Βάδης για την προσφορά των σημαντικών εκθεμάτων και τόνισε την ανάγκη στενής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, αναφερόμενη και στον προγενέστερο επαναπατρισμό δύο κυκλαδικών αρχαιοτήτων (ενός ειδωλίου και ενός τηγανόσχημου αγγείου), που προκάλεσε την υπογραφή ενός κειμένου συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, πάνω στο οποίο βασίζονται όλες οι συνέργειες-δράσεις του ΥΠΠΟΑ και του Μουσείου της Βάδης.

Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε ο διευθυντής του Μουσείου της Βάδης, καθηγητής Eckart Köhne, ο οποίος εξήρε τη συνεργασία Ελλήνων και Γερμανών για την πραγματοποίηση της έκθεσης. Ο καθηγητής Κέχνε σημείωσε ότι η Art Nouveau αποτελεί μέρος του κοινού ευρωπαϊκού πολιτισμού, που κοιτίδα του υπήρξε η Ελλάδα και ανακοίνωσε ότι το 2018 θα πραγματοποιηθούν στην Γερμανία (με συνδιοργανωτή το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού) μία μεγάλη έκθεση, αφιερωμένη στον μυκηναϊκό πολιτισμό, ένα επιστημονικό συνέδριο για θέματα μυκηναϊκής αρχαιολογίας, με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων και μία έκθεση κατά της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟΑ, Μαρία Ανδρεαδάκη Βλαζάκη, η μορφωτική ακόλουθος της γερμανικής πρεσβείας, Μόνικα Φράνκ, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Μουσείου Μπενάκη, Γεώργιος Μαγγίδης, οι γενικοί διευθυντές του υπουργείου, Μάριος Κωστάκης, Ευγενία Γατοπούλου και Παναγιώτα Σπηλιοπούλου, πλήθος υπηρεσιακών παραγόντων, καθώς και οι συντελεστές της έκθεσης.