ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Facebook: Αρνείται το «χακάρισμα» - «Φωτιά» η Γερουσία κατά Ζούκερμπεργκ μετά την κατάθεση Χόγκεν

Facebook
Δεν υπήρξε κακόβουλη ενέργεια σύμφωνα με το Facebook, την ώρα που ο κλοιός της Γερουσίας σφίγγει γύρω από την εταιρεία.
AP Photo/Paul Sakuma

Facebook: Το «black out» της Δευτέρας (04.10) σε όλες τις πλατφόρμες της εταιρείας δεν οφείλεται σε κακόβουλη δραστηριότητα σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση. Η πρώην υπάλληλος Φράνσις Χόγκεν κατέθεσε στη Γερουσία και οι Αμερικανοί νομοθέτες ζητούν έρευνες.

Η εταιρεία Facebook Inc ανακοίνωσε την Τρίτη (05.10) ότι δεν υπήρξε κάποια «κακόβουλη δραστηριότητα» στις λανθασμένες αλλαγές ρυθμίσεων που είχαν ως αποτέλεσμα να τεθούν εκτός λειτουργίας όλες οι υπηρεσίες της, για πολλές ώρες, τη Δευτέρα.

Νωρίτερα στην ανακοίνωσή της η εταιρεία δεν είχε διευκρινίσει αν αυτή η αλλαγή ρυθμίσεων ήταν προγραμματισμένη ή αν κάποιος τρίτος σκόπιμα παρενέβη στους διακομιστές της.

Σύμφωνα, πάντως, με όσα ανέφεραν στο Reuters αρκετοί υπάλληλοι της εταιρείας υπάρχει η πεποίθηση πως το «κραχ» προήλθε από ένα εσωτερικό λάθος, στον τρόπο με τον οποίο η κίνηση του διαδικτύου κατευθύνεται στα συστήματα του Facebook. Οι ειδικοί ασφαλείας ανέφεραν ότι πιθανότατα πρόκειται για ένα ακούσιο λάθος.

Γιατί έπεσε το Facebook
Το Infographic του Reuters για τα προβλήματα στο Facebook τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου.Reuters

«Το Facebook ουσιαστικά έκλεισε τα κλειδιά του στο αυτοκίνητό του», έγραψε στο Twitter ο Τζόναθαν Ζίτρεϊν διευθυντής του Κέντρου Μπέρκμαν Κλάιν, του τμήματος Διαδικτύου και Κοινωνίας του Χάρβαρντ. Το Facebook, το οποίο είναι ο μεγαλύτερος πωλητής διαδικτυακών διαφημίσεων στον κόσμο μετά την Google, έχανε περίπου 545.000 $ σε διαφημιστικά έσοδα ανά ώρα κατά τη διακοπή, σύμφωνα με εκτιμήσεις της εταιρείας μέτρησης διαφημίσεων Standard Media Index.

Την ίδια ώρα, η Φράνσις Χόγκεν προχωρά στην κατάθεσή της στην υποεπιτροπή της Γερουσίας, ζητώντας επιπλέον έρευνες που θα αφορούν το Facebook. Οι νομοθέτες «χτύπησαν» την εταιρεία κατηγορώντας τον διευθύνοντα σύμβουλο Μαρκ Ζούκερμπεργκ ότι πιέζει για υψηλότερα κέρδη ενώ ασχολείται με την ασφάλεια των χρηστών και ζήτησαν από τις ρυθμιστικές αρχές να ερευνήσουν τις κατηγορίες των πληροφοριοδοτών ότι η εταιρεία κοινωνικών μέσων βλάπτει παιδιά και προκαλεί διαιρέσεις.

Δείτε την κατάθεσή της:

«Για περισσότερες από πέντε ώρες το Facebook δεν χρησιμοποιήθηκε για να εμβαθύνει το χάσμα, να αποσταθεροποιήσει τις δημοκρατίες και να κάνει τα νεαρά κορίτσια και γυναίκες να αισθάνονται άσχημα τα σώματά τους», είπε μεταξύ άλλων στην κατάθεσή της η Χόγκεν.

Ο πρόεδρος της υποεπιτροπής, Γερουσιαστής Ρίτσαρντ Μπλουμένταλ, των Δημοκρατικών, ανέφερε πως το Facebook γνώριζε ότι τα προϊόντα του είναι εθιστικά, φέρνοντας μάλιστα ως παράδειγμα τα τσιγάρα, και μεταξύ άλλων ανέφερε «Τα παιδιά μας είναι αυτά που είναι θύματα. Οι έφηβοι που κοιτούν στον καθρέφτη νιώθουν αμφιβολία και ανασφάλεια. Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ θα έπρεπε να κοιτάζει τον εαυτό του στον καθρέφτη».

Ο κορυφαίος Ρεπουμπλικανός στην υποεπιτροπή, Μάρσα Μπλάκμπερν, δήλωσε ότι το Facebook «έκλεισε το μάτι» στα παιδιά κάτω των 13 ετών στους ιστότοπούς του. «Είναι σαφές ότι το Facebook δίνει προτεραιότητα στο κέρδος παρά στην ευημερία των παιδιών και όλων των χρηστών».

Ο γερουσιαστής Ρότζερ Γουίκερ, άλλος Ρεπουμπλικανός, συμφώνησε. «Τα παιδιά της Αμερικής είναι προσκολλημένα στο προϊόν τους. Υπάρχει κυνική γνώση εκ μέρους αυτών των εταιρειών Big Tech ότι αυτό είναι αλήθεια», είπε.

Ο εκπρόσωπος του Facebook Κέβιν ΜακΆλιστερ με email πριν από την ακρόαση υποστήριξε ότι η εταιρεία θεωρεί την προστασία της κοινότητάς της πιο σημαντική από τη μεγιστοποίηση των κερδών και είπε ότι δεν ήταν ακριβές ότι η εσωτερική έρευνα που διέρρευσε έδειξε ότι το Instagram ήταν «τοξικό» για τα έφηβα κορίτσια.

Μεταξύ άλλων, η Χόγκεν ανέφερε πως το Facebook έχει κάνει ελάχιστα έτσι ώστε να εμποδίσει την πλατφόρμα του να χρησιμοποιείται από άτομα που σχεδιάζουν βίαιες συμπεριφορές. Όπως ανέφερε χρησιμοποιήθηκε από όσους σχεδίασαν μαζικές δολοφονίες στη Μιανμάρ αλλά και για την οργάνωση της εισβολής στο Καπιτώλιο από τους οπαδούς του Ντόναλντ Τραμπ στις 6 Ιανουαρίου.

Ο γερουσιαστής Έντουαρντ Μάρκεϊ, μιλώντας στον απόντα Ζούκερμπεργκ, είπε κατά τη διάρκεια της ακρόασης: «Ο χρόνος σας για την εισβολή στην ιδιωτική μας ζωή και τη λεία των παιδιών έχει τελειώσει. Το Κογκρέσο θα αναλάβει δράση».

Καθ 'όλη τη διάρκεια της ακρόασης οι νομοθέτες έβαλλαν εναντίον του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ο οποίος είπε ότι θα πήγαινε για ιστιοπλοΐα, αντί να βρεθεί αντιμέτωπος με τις ευθύνες του. Ο ιδρυτής και CEO της Facebook, αυτό το σαββατοκύριακο δημοσίευσε ένα βίντεο που τραβήχτηκε με τα νέα έξυπνα γυαλιά της εταιρείας της γυναίκας του σε μια βάρκα…

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Δίκη για βιτριόλι: Τι είπε στην κατάθεση του ο 40χρονος - Κατά αντιπαράσταση εξέταση με την Ιωαννα

Καιρός: Έρχεται κακοκαιρία διαρκείας - Ποιες περιοχές θα «χτυπήσουν» τα ισχυρά φαινόμενα

Κρούσματα σήμερα: 2.876 νέα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, 34 θάνατοι και 334 διασωληνωμένοι