Temu: Η εφαρμογή με τις χαμηλές τιμές που μας παρακολουθεί - Πώς θα «γλιτώσετε» από τα «δίχτυα» του
Παγκόσμια ανησυχία για το Temu
Πηγή: Getty Images
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Temu: Η εφαρμογή με τις χαμηλές τιμές που παρακολουθεί τις κινήσεις μας

Ένα από τα πιο δημοφιλή e-shop στην εποχή μας είναι το κινεζικό Temu για το οποίο, όμως, εντείνονται οι ανησυχίες καθώς κατηγορείται ότι συλλέγει τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών του - Ο Νίκος Βασιλάκος, πρόεδρος Internet Now! μιλώντας στο Newsobmb.gr, ανέφερε ότι η πλατφόρμα δεν είναι και τόσο αθώα όσο φαίνεται, ενώ έδωσε συμβουλές για να «ξεφύγουμε» από το κακόβουλο λογισμικό του κινεζικού κολοσσού

Τα πάνω-κάτω έχει φέρει η είσοδος μίας εφαρμογής για ψηφιακές αγορές. Ο λόγος για το «Temu» το οποίο γίνεται όλο και πιο δημοφιλές στη χώρα μας.

Το Temu είναι ένα διαδικτυακό marketplace κινεζικών συμφερόντων το οποίο έχει γίνει πολύ γνωστό για τις εντυπωσιακές προσφορές του σε αρκετά προϊόντα τα οποία φτάνουν στους καταναλωτές απευθείας από την Κίνα.

Το Temu ειδικά τον τελευταίο καιρό έχει δημιουργήσει μία φρενίτιδα. H Humble μία εταιρεία που ασχολείται με το e-commerce έκανε έρευνα η οποία απευθύνεται στα κέρδη που αποκομίζει ο κινεζικός κολοσσός μόνο από την ελληνική αγορά.

Υπολόγισαν λοιπόν ότι το Temu δέχεται στην Ελλάδα κατά μέσο όρο 10.000 παραγγελίες την ημέρα με το μέσο καλάθι των Ελλήνων χρηστών να φτάνει περίπου τα 25 ευρώ, κάνοντας τζίρο της τάξης των 250.000 ευρώ την ημέρα.

H εφαρμογή Τemu ανταγωνίζεται τις μεγαλύτερες διαδικτυακές πλατφόρμες αγορών παγκοσμίως με τις πιο χαμηλές τιμές όπως είναι για παράδειγμα το Shein και η Amazon. Οι αναζητήσεις για την πλατφόρμα στη χώρα μας άρχισαν να αυξάνονται από τα μέσα Ιουλίου και κατάφεραν να ξεπεράσουν την Amazon τον Σεπτέμβριο και τη Shein τον Οκτώβριο.

Η εξέλιξη του ενεργών χρηστών του Temu στην Ευρώπη, σύμφωνα με το Reuters έχει διαμορφωθεί ως εξής:

-Ιανουάριος 2023 - 60.000 χρήστες

-Απρίλιος 2023 - 3.000.000 χρήστες

-Ιούλιος 2023 - 30.000.000 χρήστες

-Οκτώβριος 2023 - 51.000.000 χρήστες

Πώς κατασκοπεύει το TEMU

Ο Νίκος Βασιλάκος, πρόεδρος Internet Now! μιλώντας στο Newsobmb.gr, ανέφερε ότι η πλατφόρμα δεν είναι και τόσο αθώα όσο φαίνεται. Μία αμερικάνικη εταιρεία ανάλυσης κατηγορεί το Temu ότι μας κατασκοπεύει και χρησιμοποιεί επικίνδυνο κακόβουλο λογισμικό. Σύμφωνα με αυτή την αναφορά, η εφαρμογή συμβουλεύεται τις φωτογραφίες μας, τα μηνύματά μας, και παρακολουθεί τις κινήσεις μας.

Μπαίνοντας στην εφαρμογή της Temu υπάρχει το πρόγραμμα «συνεργατών» που διαφημίζει. Στον κάθε συνεργάτη που θα κάνει εγγραφή δίνει έναν εκπτωτικό κωδικό και του ζητά να τον κοινοποιήσει προκειμένου να προσκαλέσει νέους χρήστες.

«Χιλιάδες πολίτες στην Ελλάδα έχουν επιλέξει για ηλεκτρονικές αγορές ένα κατάστημα το οποίο αν κάποιος εγκαταστήσει την εφαρμογή του στο κινητό του παρακολουθεί τα πάντα», είπε αρχικά στην κάμερα του Newsobmb.gr ο Νίκος Βασιλάκος, πρόεδρος Internet Now!.

Kαι πρόσθεσε: «Σε περίπτωση που ένας χρήστης εγκαταστήσει την εφαρμογή TEMU και δώσει πρόσβαση, τότε παρακολουθούνται οι φωτογραφίες, οι επαφές ενώ παράλληλα η εφαρμογή ακούει τις συνομιλίες του από το μικρόφωνο».

Οι νέοι χρήστες που χρησιμοποιούν τον κωδικό τους κερδίζουν έκπτωση έως και 50% καθώς και δωροεπιταγές 100 ευρώ, ενώ οι «συνεργάτες» κερδίζουν έως και 20% προμήθεια, ανάλογα με το ύψος των αγορών που έχουν κάνει όσοι χρησιμοποίησαν τον κωδικό τους. Όποιες και αν είναι οι κρυφές καταναλωτικές απολαύσεις, το Temu θα προσπαθήσει να τις ξετρυπώσει και να στις πλασάρει σε «ασυναγώνιστες τιμές». Το αποτέλεσμα; Θέλοντας και μη, στο τέλος της ημέρας, ένα μέσος χρήστης με στοιχειώδη παρουσία στα social media έχει δεχθεί βομβαρδισμό μηνυμάτων σχετικά με την ποικιλία και τις χαμηλές τιμές της Temu.

«Η εφαρμογή μπαίνει στο κινητό, το εγκαθιστάς και λέει πως εάν το στείλεις σε φίλους σου, θα πάρεις έκπτωση. Ένα κινητό με εφαρμογή Temu δεν είναι ασφαλές», ανέφερε.

Το Temu στέλνει και υποτιθέμενα προσωποποιημένα μηνύματα τα οποία αφορούν προϊόντα που ψάχνει ο χρήστης, τα μηνύματα συνοδεύονται με την φράση: «Διαλέξαμε ειδικά για σένα μια έκπληξη! Έχεις μέχρι και 90% έκπτωση!».

«Ήδη στις ΗΠΑ έχει γίνει μεγάλος ντόρος για το Temu, αυτό που θέλει η εφαρμογή είναι: οργανωμένη και με όρια πρόσβαση στους λογαριασμούς των χρηστών. Αυτό δεν είναι τόσο εύκολο γιατί από τη στιγμή που ο χρήστης δίνει έγκριση σε κάτι το οποίο τον παρακολουθεί μετά πώς θα γίνει έλεγχος όταν τα στοιχεία φεύγουν εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και πηγαίνουν στην Ασία», ανέφερε ο Νίκος Βασιλάκος.

Σημειώνεται ότι για να γλιτώσει κάποιος από τον Κινέζο κατάσκοπο αρκεί να σβήσει την εφαρμογή από το κινητό του και να διαγράψει τον λογαριασμό του.

Ποιος είναι ο ισχυρός άντρας που κρατά τα ηνία του κινεζικού κολοσσού

Ποιος είναι ο 43χρονος ιδρυτής της Temu που έχει φέρει τα πάνω-κάτω με την εφαρμογή ψηφιακών αγορών τόσο σε εγχώριο όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο; Ο «νονός» της πλατφόρμας πώλησης προϊόντων Temu που έχει προκαλέσει φρενίτιδα είναι ο 43χρονος, Colin Huang. Ο Huang, μπορεί να παραιτήθηκε από πρόεδρος της εταιρείας τον Μάρτιο του 2021, ωστόσο εξακολουθεί να είναι βασικός μέτοχος.

Ο Huang μεγάλωσε σε μία πολύ φτωχή επαρχία της Κίνας και κατάφερε μέσω μίας μαθητικής Ολυμπιάδας να μπει σε ένα πολύ καλό σχολείο.

O Colin HuangGetty Images

Στη συνέχεια, έκανε πρακτική άσκηση στη Microsoft πριν ξεκινήσει την καριέρα του στην Google στις ΗΠΑ το 2004. Πρόκειται για έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, με το όνομά του να φιγουράρει στις λίστες του Forbes, καθώς η περιουσία του αγγίζει πλέον, τα 40 δισ. ευρώ.

Καταγγελίες για παραβίαση της νομοθεσίας στις ΗΠΑ

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα τηλεοπτικά δίκτυα επικρατεί φρενίτιδα, με τους ειδικούς να αναλύουν την εφαρμογή.

«Αυτή η νέα εταιρεία η Temu προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες αλλά… Πιθανώς μεγαλύτερο ρίσκο;» αναφέρει το CBS.

Σύμφωνα με το CBS στις ΗΠΑ υπάρχουν παράπονα από καταναλωτές, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την ποιότητα προϊόντων, καθυστερήσεις στην παράδοση, καθώς και μη παράδοση πληρωμένων παραγγελιών.

Ωστόσο, αυτές δεν είναι οι πιο σημαντικές καταγγελίες. Η πιο σοβαρή καταγγελία αναφέρει πως η TEΜU συλλέγει όχι μόνο τα ονόματα πελατών, καθώς και διευθύνσεις, τηλεφώνα, ημερομηνίες γέννησης, φωτογραφίες και ό,τι άλλο που μπορούν να βρουν από τα social media.

Οι ειδικοί θα πουν ακόμα πως ένα μεγάλο θέμα είναι η καταναγκαστική εργασία και μία σειρά άλλων ζητημάτων με την εταιρεία από την άλλη σε ό,τι την αφορά να λέει πως όλα είναι σύννομα και πως δεν πουλάει τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών.

Οι ειδικοί κυβερνοασφάλειας προειδοποιούν

Οι ειδικοί κυβερνοασφάλειας προειδοποιούν όσους έχουν αγοράσει ή πρόκειται να αγοράσουν κάτι από την εν λόγω εφαρμογή.

«Αν κατεβάσατε την εφαρμογή Temu, σβήστε την τώρα, trendαρει στα ψηφιακά καταστήματα και είναι γεμάτη με προσφορές που μοιάζουν πολύ καλές για να είναι αληθινές, αλλά πέρα από την αμφισβητούμενη ποιότητα το ενδιαφέρον είναι η κυβερνοασφάλεια σας, ειδικοί λένε πως η εν λόγω εφαρμογή συνδέεται με την Κίνα και συλλέγει πάρα πολλά προσωπικά μας δεδομένα» αναφέρει το News4JAX, The Local Station.

Μάλιστα, προχωράει ένα βήματα παρακάτω λέγοντας πως τα περισσότερα κέρδη που έχει η εν λόγω εταιρεία είναι από την πώληση των προσωπικών μας δεδομένων, παρά την πώληση των προϊόντων.

Διαβάστε επίσης

Mr Temu: Από τη φτωχή επαρχία της Κίνας στο τιμόνι διαδικτυακού κολοσσού

Temu: H πλατφόρμα πώλησης προϊόντων σε απίστευτα χαμηλές τιμές που «αγοράζει» προσωπικά δεδομένα

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ