ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Mr Temu: Από τη φτωχή επαρχία της Κίνας στο τιμόνι διαδικτυακού κολοσσού

Mr Temu: Από τη φτωχή επαρχία της Κίνας στο τιμόνι διαδικτυακού κολοσσού
O Colin Huang
Getty Images

Ο ιδρυτής της πλατφόρμας πώλησης προϊόντων Temu μεγάλωσε σε μία πολύ φτωχή επαρχία της Κίνας και κατάφερε μέσω μίας μαθητικής Ολυμπιάδας να μπει σε ένα πολύ καλό σχολείο.

Ποιος είναι ο 43χρονος ιδρυτής της TEMU που έχει φέρει τα πάνω-κάτω με την εφαρμογή του τόσο σε εγχώριο όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο; Ο «νονός» της πλατφόρμας πώλησης προϊόντων Temu που έχει προκαλέσει φρενίτιδα είναι ο 43χρονος, Colin Huang. Ο Huang, μπορεί να παραιτήθηκε από πρόεδρος της εταιρείας τον Μάρτιο του 2021, ωστόσο εξακολουθεί να είναι βασικός μέτοχος.

Ο Huang μεγάλωσε σε μία πολύ φτωχή επαρχία της Κίνας και κατάφερε μέσω μίας μαθητικής Ολυμπιάδας να μπει σε ένα πολύ καλό σχολείο.

Στη συνέχεια, έκανε πρακτική άσκηση στη Microsoft πριν ξεκινήσει την καριέρα του στην Google στις ΗΠΑ το 2004. Πρόκειται για έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, με το όνομά του να φιγουράρει στις λίστες του Forbes, καθώς η περιουσία του αγγίζει πλέον, τα 40 δισ. ευρώ.

Πώς λειτουργεί το Temu

H εφαρμογή ΤΕΜU η οποία ανταγωνίζεται τις μεγαλύτερες διαδικτυακές πλατφόρμες αγορών παγκοσμίως με τις πιο χαμηλές τιμές.

Πρόκειται για το διαδικτυακό e-shop που μπορεί κανείς να βρει από ρούχα και είδη σπιτιού, μέχρι είδη αυτοκινήτου, παπούτσια και ηλεκτρονικές συσκευές. Η μεγαλύτερη απορία όλων «πώς προκύπτουν οι τόσο χαμηλές τιμές σε μεγάλη γκάμα προϊόντων».

«Είναι κινέζικες αποθήκες οι οποίες δίνουν σε πολύ χαμηλή τιμή και έχουν παρακάμψει το πρόβλημα με τα τελωνεία γιατί έχουν ανοίξει αποθήκες στην Ευρώπη».

Οι αναζητήσεις που αφορούν το TEMU στη χώρα μας άρχισαν να αυξάνονται από τα μέσα Ιουλίου και κατάφεραν να ξεπεράσουν την Amazon τον Σεπτέμβριο και τη Shein τον Οκτώβριο.

Η εξέλιξη του ενεργών χρηστών του Temu στην Ευρώπη, σύμφωνα με το Reuters έχει διαμορφωθεί ως εξής:

-Ιανουάριος 2023 60.000 χρήστες

-Απρίλιος 2023 3.000.000 χρήστες

-Ιούλιος 2023 30.000.000 χρήστες

-Οκτώβριος 2023 51.000.000 χρήστες

Έχει πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα

Ωστόσο η πλατφόρμα δεν είναι και τόσο αθώα στην πραγματικότητα καθώς μία αμερικάνικη εταιρεία ανάλυσης κατηγορεί το Temu ότι μας κατασκοπεύει και χρησιμοποιεί επικίνδυνο κακόβουλο λογισμικό. Σύμφωνα με αυτήν την αναφορά η εφαρμογή συμβουλεύεται τις φωτογραφίες μας, τα μηνύματά μας, και παρακολουθεί τις κινήσεις μας.

Ερωτήματα για καταναγκαστική εργασία και καταγγελίες για παραβίαση της νομοθεσίας στις ΗΠΑ

Στα τηλεοπτικά δίκτυα φρενίτιδα επικρατεί αφού το θέμα είναι στα πιο hot στην ημερήσια διάταξη με τους ειδικούς να αναλύουν το app φαινόμενο. Στο CBS το θέμα έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων μερικά από τα σχόλια είναι τα εξής:

«Αυτή η νέα εταιρεία η TEMU προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες αλλά…Πιθανώς μεγαλύτερο ρίσκο; Υπάρχει ένα μεγάλο αλλά…Αλλά πριν ξεκινήσω να σας πω αν κάνετε οτιδήποτε θέλω να σταματήσετε και να ακούσετε αυτό, η TEMU ανήκει σε κινεζική εταιρεία είναι γύρω από τον Ιούλιο του 2022 αλλά 50 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ήδη κατεβάσει το app και ελκύονται από τις προσφορές που πετιούνται στο μάτι αλλά προσέξτε η BBB πήρε 900 παράπονα για ποιότητα προϊόντων καθυστερήσεις στην παράδοση και μη παράδοση πληρωμένων παραγγελιών αλλά δεν είναι μόνοι αυτά το σημαντικότερο που έχει η ΒΒΒ με την TEMU αφορά την ιδιωτικότητά σας, ο καταναλωτικός οργανισμός βρήκε την TEΜU να μαζεύει όχι μόνο τα ονόματα πελατών, διευθύνσεις τηλεφώνα ημερομηνίες γέννησης φωτογραφίες και καθετί άλλο που μπορούν να βρουν από τα social media. Κάθε πότε πιστεύουν αυτή η κλοπή «ταυτότητας» συμβαίνει; Έχουν αποδεδειγμένες υποθέσεις ή είναι απλά προειδοποίηση;».

Αυτό το ερώτημα καλούνται να απαντήσουν όλοι καθώς γίνεται το hot θέμα των ημερών πιο πολύ από καθετί άλλο.

«Από πού έρχεται η TEMU και που βρήκε όλα αυτά τα λεφτά; Αν έχετε ακούσει την TEMU πιθανώς έχετε ακούσει και την μητρική της, η Κινεζική εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου pinduoduo μπήκε στο Nasdaq το πρωί, η pinduoduo είναι μια από τις 3 μεγάλες εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου με μία αγορά 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων η TEMU είναι η βασική ώθηση στις αγορές του εξωτερικού. Ενώ η TEMU βασίζεται στις ΗΠΑ τα προϊόντα της έρχονται από διανομείς στην Κίνα. Έχουν πλεονέκτημα εφοδιαστικής αλυσίδας. Υπάρχουν αμέτρητα προϊόντα που έρχονται στις ΗΠΑ με παραβίαση του νόμου. Σε μία πρόσφατη έκθεση στις ΗΠΑ βρέθηκαν περιπτώσεις αντικειμένων στο TEMU με βαμβάκι από την Ξινζιάν σε κατάφωρη παραβίαση του νόμου», περιγράφει το CNBC.

Οι ειδικοί θα πουν ακόμα πως ένα μεγάλο θέμα είναι η καταναγκαστική εργασία και μία σειρά άλλων ζητημάτων με την εταιρεία από την άλλη σε ότι την αφορά να λέει πως όλα είναι σύννομα και πως δεν πουλάει τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών.