ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Αυτοκίνητα με αυτόνομη οδήγηση από το 2016

Αυτοκίνητα με αυτόνομη οδήγηση από το 2016

Μπορεί η Apple να ακούγεται ότι θα δημιουργήσει το δικό της ηλεκτρικό αυτοκίνητο, αλλά οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, που έχουν ήδη πολλά ηλεκτρικά μοντέλα σε κυκλοφορία, προτιμούν να ασχολούνται με το πως θα κάνουν τη ζωή των οδηγών πιο εύκολη. Και το πλάνο τους περιλαμβάνει, τουλάχιστον αρχικά, να προσφέρουν τη δυνατότητα αυτόνομης οδήγησης!

Του Δημήτρη Μαλλά

Σύμφωνα με όσα είπε στο συνέδριο του Mobile World Congress, ο Κάρλος Γκόσν, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Renault – Nissan, η αυτόνομη οδήγηση είναι μία τεχνολογική εξέλιξη που θα αλλάξει τα δεδομένα. Η αυτόνομη οδήγηση είναι κάτι διαφορετικό από την οδήγηση χωρίς οδηγό, καθώς υπάρχει ανθρώπινη παρουσία μέσα στο όχημα που μπορεί να αποκτήσει ανά πάσα στιγμή τον έλεγχο. Απλώς, το όχημα κινείται αυτόνομα σε ειδικές καταστάσεις δίνοντας τη δυνατότητα στον οδηγό να κάνει κάτι περισσότερο δημιουργικό.

Ο κ. Γκοσν υποστήριξε ότι το 2016 θα δούμε τα πρώτα οχήματα με δυνατότητα αυτόνομης οδήγησης σε κατάσταση κυκλοφοριακής συμφόρησης. Μάλιστα, επεσήμανε ότι δεν είναι μόνο η Renault – Nissan που θα έχει τέτοιου είδους μοντέλα αλλά και άλλες αυτοκινητοβιομηνίες. Απλώς, ο συγκεκριμένος όμιλος θα έχει δύο τέτοια οχήματα που θα κινούνται στα υψηλότερα στρώματα τιμών.

Το 2018 θα δούμε τα πρώτα οχήματα με δυνατότητα αυτόνομης οδήγησης σε αυτοκινητοδρόμους, τα οποία, μάλιστα, θα μπορούν να αλλάζουν και λωρίδες μόνα τους, ενώ το 2020 θα υπάρξουν μοντέλα αυτόνομης οδήγησης και σε συνθήκες πόλης, αν και το τελευταίο είναι αρκετά δύσκολο. Βέβαια, όλα αυτά απαιτούν και αλλαγές στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο.

Όσον αφορά τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό γι' αυτά θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον μία δεκαετία.

Ο κ. Γκοσν επεσήμανε πάντως ότι η δυνατότητα που αποκτούν όλο και περισσότερα οχήματα για σύνδεση στο Διαδίκτυο θα μπορούσε να αποτελέσει την απάντηση στο πρόβλημα της κυκλοφοριακής συμφόρησης. Σημειωτέον πως στο MWC η Ericsson παρουσίασε μία πλατφόρμα όπου στο Διαδίκτυο -σε cloud υποδομές- συγκεντρώνονται δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από κινούμενα οχήματα σχετικά με την κυκλοφοριακή κίνηση, τα οποία μπορούν στη συνέχεια να ενημερώνουν τους οδηγούς αναφορικά με τους δρόμους που υπάρχει πρόβλημα!

Σχετικές ειδήσεις