ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Deloitte: Εικονική πραγματικότητα και ταχύτητες 1 Gbps στο προσκήνιο το 2016

Deloitte: Εικονική πραγματικότητα και ταχύτητες 1 Gbps στο προσκήνιο το 2016

Τι προβλέπει η εταιρεία για τη φετινή χρονιά στους τομείς των ψηφιακών τεχνολογιών και των μέσων ενημέρωσης.

Η ανάπτυξη της αγοράς εικονικής πραγματικότητας (virtual reality – VR) σε επίπεδα άξια προσοχής από το ευρύ κοινό είναι μία από τις βασικές τάσεις για το 2016 στο χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών και των μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα εκτιμούν οι μελετητές της Deloitte Global, μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως στο χώρο της παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Στην μελέτη της Deloitte Global με τίτλο «Προβλέψεις για τους Κλάδους της Τεχνολογίας, των ΜΜΕ και των Τηλεπικοινωνιών», η εκτίμηση είναι ότι η εικονική πραγματικότητα θα αποφέρει έσοδα ύψους 1 δισ. δολαρίων για πρώτη φορά σε ένα χρόνο με 700 εκατ. δολάρια περίπου από πωλήσεις εξοπλισμού (hardware) και τα υπόλοιπα από πωλήσεις περιεχομένου.

Η Deloitte Global εκτιμά ότι θα πωληθούν περίπου 2,5 εκατ. συσκευές VR και 10 εκατ. παιχνίδια. Επιπλέον, σύμφωνα με την έκθεση αναμένεται ότι η πλειονότητα των εσόδων της VR θα προέλθει από τους «πιστούς» χρήστες περισσότερο παρά από περιστασιακούς χρήστες.

Αυτό σημαίνει ότι ενώ οποιοσδήποτε κάτοχος smartphone θα μπορούσε να δοκιμάσει παραλλαγές VR, η πλειονότητα των εσόδων της συγκεκριμένης αγοράς το 2016, πιθανότατα θα οδηγηθεί περισσότερο από μερικές δεκάδες εκατομμύρια χρήστες παρά από δισεκατομμύρια χρήστες.

Σύμφωνα με την έκθεση, ενώ το 2016 η εικονική πραγματικότητα αναμένεται να φτάσει ένα ορόσημο – κατορθώνοντας να γίνει μια αγορά 1 δισ. δολαρίων – μακροπρόθεσμα η ίδια αγορά είναι πιθανό να δυσκολευτεί για να φτάσει το επίπεδο των smartphone, των PC και της τηλεόρασης που δε λείπουν από πουθενά.

Οι συγγραφείς της μελέτης υποστηρίζουν ότι θα δούμε άμεσα σημαντική δυναμική ανάπτυξης στις γνωστικές τεχνολογίες (cognitive technologies), όπως είναι το computer vision (ένα πεδίο που περιλαμβάνει μεθόδους απόκτησης, επεξεργασίας, ανάλυσης και κατανόησης εικόνων και δεδομένων υψηλής παραμετροποίησης από τον πραγματικό κόσμο προκειμένου να παραχθεί αριθμητική ή συμβολική πληροφόρηση), η επεξεργασία φυσικής γλώσσας (natural language processing) και το machine learning που διερευνά τη μελέτη και την κατασκευή αλγορίθμων που ερμηνεύουν δεδομένα και κάνουν προβλέψεις.

Φέτος 80 από τις κορυφαίες 100 εταιρίες λογισμικού αναμένεται να χρησιμοποιήσουν γνωστικές τεχνολογίες (cognitive technologies), απελευθερώνοντας τη δυναμική του Internet of Things , γεγονός το οποίο μπορεί να αλλάξει το computing όπως το γνωρίζαμε. Ενώ οι γνωστικές τεχνολογίες μπορεί να μην τραβήξουν την προσοχή των καταναλωτών τόσο όσο οι νέες συσκευές εικονικής πραγματικότητας, είναι πιθανό να γίνουν πολύ πιο σημαντικές μακροπρόθεσμα τόσο για τις εταιρίες όσο και για τους καταναλωτές.

Millenials και PC

Συνδυαστικά με τις προβλέψεις για την εικονική πραγματικότητα, η έκθεση αναφέρει ότι ενώ οι millennials είναι η γενιά των smartphones, οι «αργοί στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών» millennials (18-24 ετών) αναμένεται να υποστηρίξουν τα PC περισσότερο από όλες τις άλλες ηλικιακές ομάδες το 2016.

Σύμφωνα με έρευνα εταιριών μελών της Deloitte (Deloitte Mobile Consumer Study 2015), ένας μέσος όρος μεγαλύτερος του 85% των «αργών» millennials σε 13 αναπτυγμένες χώρες του κόσμου είχαν πρόσβαση σε laptop το 2015.

Επιπλέον, η πρόσβαση σε laptop για τους «αργούς» millennials ήταν είτε η υψηλότερη είτε η δεύτερη υψηλότερη από τις έξι ηλικιακές ομάδες της έρευνας σε όλες τις χώρες εκτός από τη Νορβηγία και τη Φινλανδία.

Αυτά τα δεδομένα δείχνουν ότι η ηλικιακή ομάδα 18-24 ετών βλέπουν ότι τα smartphones και τα PCs συμπληρώνουν το ένα το άλλο και όχι ότι υποκαθιστούν το ένα το άλλο, γεγονός το οποίο μπορεί να οφείλεται μερικώς στα μειωμένα κόστη των laptops (πολλές συσκευές διατίθενται σε τιμές χαμηλότερες των 500 δολαρίων).

Όσον αφορά στις υπόλοιπες προβλέψεις για το έτος 2016 της Deloitte, στο χώρο της τεχνολογίας αναμένονται τα εξής:

• Οι γυναίκες στις θέσεις εργασίας IT

Ως το τέλος του 2016 λιγότερες από το 25% των θέσεων εργασίας στον τομέα τεχνολογίας πληροφοριών (IT) στις αναπτυγμένες χώρες αναμένεται να καλυφθούν από γυναίκες. Αυτό το ποσοστό είναι περίπου το ίδιο με το 2015 και μπορεί να είναι ακόμη μικρότερο.

• Οι γνωστικές τεχνολογίες βελτιώνουν το λογισμικό των εταιριών

Το 2016 περισσότερες από τις 80 από τις 100 μεγαλύτερες εταιρίες software θα έχουν πιθανότατα ενσωματωμένες γνωστικές τεχνολογίες όπως είναι το machine learning, η επεξεργασία φυσικής γλώσσας, ή αναγνώριση ομιλίας στα προϊόντα τους. Αυτό αντιπροσωπεύει μια αύξηση 25% από το 2015, όπου 64 από τις 100 μεγαλύτερες εταιρίες software είχαν κυκλοφορήσει προϊόντα και υπηρεσίες, που περιέχουν μια ή περισσότερες γνωστικές τεχνολογίες.

• Touch commerce

Οι υπηρεσίες πληρωμής touch commerce δίνουν τη δυνατότητα σε έναν πελάτη να κάνει ασφαλείς πληρωμές στη σελίδα ή στην εφαρμογή εμπόρων, χωρίς να παρέχει τα στοιχεία εγγραφής ή εισόδου του, είτε στη σελίδα του εμπόρου, είτε στην υπηρεσία πληρωμής.

Για να πραγματοποιηθεί η συναλλαγή σε κινητή συσκευή απλώς απαιτείται η εφαρμογή ενός δακτυλικού αποτυπώματος ή μερικών αγγιγμάτων της οθόνης (συνήθως δυο). Ο αριθμός των ατόμων που χρησιμοποιούν υπηρεσίες πληρωμής μέσω αφής κατά τις αγορές τους μέσω κινητών συσκευών (smartphones και tablets) είναι πιθανό να αυξηθούν κατά 150% και να φτάσουν τους 50 εκατομμύρια συστηματικούς χρήστες το 2016. Το touch commerce κινητοποιεί τους λιανεμπόρους να εκμεταλλευτούν την αυξημένη χρήση των κινητών συσκευών από τους καταναλωτές για να εντοπίσουν τις σελίδες στις οποίες οι συναλλαγές μειώθηκαν σε μεγάλο βαθμό, εξ αιτίας περισσότερο των επίπονων διαδικασιών πληρωμών.

• Γραφένιο

Το γραφένιο αποκαλείται και θαυματουργό υλικό, καθώς συνδυάζει ιδιότητες των υφασμάτων, ηλεκτρικών, θερμικών και οπτικών υλικών, όντας χιλιάδες φορές λεπτότερο από την ανθρώπινη τρίχα ή ένα φύλλο χαρτί. Έχει βάση τον γραφίτη, μια πρώτη ύλη που βρίσκεται σε μεγάλη αφθονία στον κόσμο.

Αναμένεται να χρησιμοποιηθεί στις οθόνες smartphones, σε φακούς επαφής, σε μπαταρίες μακράς διάρκειας, σε ηλιακά πάνελ κ.άλ. Ενώ η συνολική αγορά των υλικών από γραφένιο το 2016 είναι πιθανό να βρίσκεται σε χαμηλό επίπεδο των δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων, οι δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης φέτος είναι πιθανό να φτάσουν τα εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. Μεσοπρόθεσμα, το γραφένιο μπορεί να ενσωματωθεί σε προϊόντα αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων ανά χρόνο – αλλά μπορεί να περάσουν δεκαετίες μέχρι η δυναμική των υλικών αυτών να γίνει αντιληπτή.

Οι προβλέψεις για τα μέσα ενημέρωσης περιλαμβάνουν:

• Εφαρμογές που μπλοκάρουν τις διαφημίσεις (ad-blocker)

Μόνο το 0,3% από όλους τους κατόχους κινητών τηλεφώνων αναμένεται να χρησιμοποιήσουν μια εφαρμογή ad-blocker μέχρι τα τέλη του 2016. Αυτό είναι πιθανό να θέσει σε κίνδυνο λιγότερα από US$100εκατ. (0,1%) από τα US$70 δισ. της διαφημιστικής αγοράς μέσω κινητών συσκευών (smartphones και tablets).

• Παιχνίδια σε κινητά

Το 2016 τα κινητά (smartphones και tablets) πιθανώς θα γίνουν η βασική πλατφόρμα παιχνιδιών βάσει εσόδων λογισμικού, αναμένοντας να αποφέρουν συνολικά έσοδα 35 δισ. δολαρίων, 20% παραπάνω από το 2015. Αυτό συγκρίνεται με τα αναμενόμενα έσοδα των 32 δισ. δολάρια από τα παιχνίδια σε προσωπικούς υπολογιστές (5% περισσότερο από τον προηγούμενο χρόνο) και 28 δισ. δολάρια από τα παιχνίδια σε κονσόλες (6% περισσότερο σε σχέση με το προηγούμενο έτος). Παρ’ όλα αυτά, το μέσο έσοδο ανά παιχνίδι ανά πλατφόρμα μάλλον θα διαφέρει σημαντικά.

• eSports

Τα esports πιθανόν θα δημιουργήσουν παγκόσμια έσοδα ύψους 500 εκατ. δολαρίων το 2016, 25% παραπάνω από τα 400 εκατ. δολάρια του 2015 και πιθανόν θα έχουν ένα κοινό τακτικών και περιστασιακών θεατών, σχεδόν 150 εκατ. ατόμων. Αυτά τα αναμενόμενα έσοδα αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μέρος των εσόδων πρωταθλημάτων βασικών σπορ, όπως το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το baseball ή το χόκεϊ πάγου, έσοδα που κυμαίνονται από 4 δισ. δολάρια έως 30 δισ. δολάρια.

• Το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο

Η ευρωπαϊκή αγορά ποδοσφαίρου θα φθάσει πιθανότατα τα 30 δισ. δολάρια για πρώτη φορά το 2016/2017, μια αύξηση 8 δισ. δολαρίων σε σχέση με το 2011/2012, και ένα μέσο ετήσιο ποσοστό αύξησης 7%.
Στο χώρο των τηλεπικοινωνιών προβλέπεται ότι :

• Η αυγή της Gigabit εποχής στο Διαδικτύο

Ο αριθμός των συνδέσεων internet με ταχύτητες Gigabit ανά δευτερόλεπτο (Gbit / δευτ.) αναμένεται να εκτοξευτεί σε 10 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του έτους, μια δεκαπλάσια αύξηση με το 70% αυτής να αφορά πιθανότατα τις οικιακές συνδέσεις. Η αύξηση της ζήτησης κατά πάσα πιθανότητα θα τροφοδοτηθεί από την αύξηση της διαθεσιμότητας αλλά και της πτώσης των τιμών. Αναμένεται ότι θα υπάρχουν περίπου 600 εκατομμύρια συνδρομητές δικτύων που προσφέρουν υπηρεσίες με ταχύτητες Gigabit μέχρι το 2020, αντιπροσωπεύοντας την πλειοψηφία των συνδεδεμένων σπιτιών ανά τον κόσμο.

• Μεταχειρισμένα smartphones

Το 2016 οι καταναλωτές αναμένεται να πουλήσουν ή να ανταλλάξουν περίπου 120 εκατομμύρια μεταχειρισμένα smartphones, αποφέροντας περισσότερα από 17 δισ. δολάρα στους κατόχους τους. Αυτή είναι μια πολύ σημαντική αύξηση σε σχέση με τα 80 εκατομμύρια smartphones τα οποία εμπορεύτηκαν το 2015 με αξία 11 δισ. δολάρια. Επιπλέον, το 10% των καινούριων premium smartphones (αξίας US 500 δολαρίων ή υψηλότερης) τα οποία θα αγοραστούν το 2016, κατά πάσα πιθανότητα θα καταλήξουν να έχουν τρεις ή περισσότερους ιδιοκτήτες πριν αποσυρθούν από την αγορά.

• Διαμοιρασμός (sharing) φωτογραφιών

Το 2016, 2,5 τρισεκατομμύρια φωτογραφίες αναμένεται να διαμοιραστούν ή να αποθηκευτούν ηλεκτρονικά, μια αύξηση 15% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. Πάνω από το 90% αυτών των φωτογραφιών, θα έχουν πιθανότατα ληφθεί με κάποιο smartphone ενώ οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές SLR, οι compact φωτογραφικές μηχανές, οι φορητοί υπολογιστές και τα tablets εκτιμάται ότι θα συμβάλουν ισάριθμα στο υπολειπόμενο ποσοστό. Η εκτίμηση αυτή δεν περιλαμβάνει τα τρισεκατομμύρια των φωτογραφιών που θα παραμείνουν αποθηκευμένα στις συσκευές αποθήκευσης.

• Η άνοδος του data exclusive

Περίπου το 26% των χρηστών smartphone στις ανεπτυγμένες αγορές αναμένεται ότι δε θα προβεί σε καμία παραδοσιακή τηλεφωνική κλήση για περίοδο τουλάχιστον μιας εβδομάδας κατά τη διάρκεια του 2016. Τα άτομα αυτά, που αποκαλούνται data exclusive, δεν έχουν σταματήσει να επικοινωνούν, αλλά πιθανότατα αντικαθιστούν τις παραδοσιακές φωνητικές κλήσεις με ένα συνδυασμό μηνυμάτων: SMS, υπηρεσίες φωνής και βίντεο οι οποίες διατίθενται σε υπερβολικό βαθμό.

• VOLTE / VoWiFi

Τα VOLTE/ VoWiFi αυξάνουν τη χωρητικότητα του δικτύου και διευρύνουν την πρόσβαση σε φωνητικές υπηρεσίες. 100 φορείς παροχής κινητής τηλεφωνίας σε όλο τον κόσμο είναι πιθανό να προσφέρουν τουλάχιστον μια φωνητική υπηρεσία βάσει πακέτου μέχρι το τέλος του 2016, να διπλασιάσουν το ποσό από έτος σε έτος και να είναι 6 φορές υψηλότερες από ότι στην αρχή του 2015. Η έκθεση εκτιμά ότι περίπου 300 εκατομμύρια πελάτες θα πρέπει να χρησιμοποιούν φωνητικές υπηρεσίες μέσω WiFi (VoWiFi) και / ή Voice over LTE (Volte), διπλάσιος αριθμός από αυτόν στην αρχή του έτους και πέντε φορές υψηλότερος από εκείνον στις αρχές του 2015.