Ζητείται… όνομα για τις νήσους Κουκ – Δεκάδες οι προτάσεις
Έχουν ήδη 60 επιλογές!
PIXABAY

Ζητείται… όνομα για τις νήσους Κουκ – Δεκάδες οι προτάσεις

Newsroom Newsroom

Ένα νέο όνομα που θα αντικατοπτρίζει καλύτερα την κουλτούρα των ιθαγενών τους αναζητούν οι Νήσοι Κουκ.

Η αυτοδιοικούμενη νησιωτική χώρα πήρε το όνομά της από τον Βρετανό εξερευνητή Τζέιμς Κουκ, ο οποίος επισκέφτηκε την περιοχή το 1770.

Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Μαρκ Μπράουν στο Radio ΝΖ: «Θέλω να βρω ένα νέο παραδοσιακό όνομα για τη χώρα μας, που θα αντανακλά περισσότερο την αληθινή φύση του νησιού μας».

Ήδη, η κυβέρνηση έχει εγκρίνει την σύσταση μιας επιτροπής που θα εργαστεί για την ανεύρεση του νέου ονόματος.

Για την ώρα έχουν προταχθεί περίπου 60 πιθανά ονόματα, ενώ η ειδική επιτροπή αναμένεται να τα δημοσιεύσει τον Απρίλιο. Στη συνέχεια, ο κατάλογος προβλέπεται να διαβιβαστεί στην κυβέρνηση για να γίνει δημοψήφισμα.

Όπως τονίζει ο Μπράουν, το όνομα θα πρέπει να παραπέμπει στη χριστιανική πίστη και την κληρονομιά Μαορί των κατοίκων, «να εμπνέει περηφάνεια και να ενώνει τον λαό μας».

Το πιθανότερο είναι πως το όνομα θα είναι στην τοπική διάλεκτο των Νήσων, που σχετίζεται στενά με τη γλώσσα των Μαορί της Νέας Ζηλανδίας.

Τα νησιά Κουκ που βρίσκονται περίπου 3.500 χλμ βορειοανατολικά της Νέας Ζηλανδίας είναι ένα σύμπλεγμα από 24 κοραλλιογενείς ατόλες και ηφαιστειακά νησιά. Απέκτησαν αυτοδιοίκηση το 1965.

Έχουν πληθυσμό 14.974 κατοίκων, σύμφωνα με την απογραφή του 2011 και πρωτεύουσά τους είναι η Αβαρούα.

Η υπό ανάπτυξη οικονομία στηρίζεται σε καλλιέργειες μαλακίων, μαργαριταριών, ένα εκτροφείο στρουθοκαμήλων, τον τουρισμό και τις τραπεζικές δραστηριότητες.

Με την διάλυση της συμμαχίας ANZUS, το 1986, οι Νήσοι Κουκ ανακήρυξαν την ουδετερότητά τους, καθώς γεννήθηκαν αμφιβολίες για την ικανότητα της Νέας Ζηλανδίας να εξασφαλίσει την άμυνά τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved