scuba diving
H Αλόννησος βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου του National Geographic, με τα καλύτερα καταδυτικά σημεία του κόσμου
TRAVEL

Αλόννησος: Διακοπές στον κορυφαίο καταδυτικό προορισμό του κόσμου

Η Αλόννησος είναι ένα νησί με αμέτρητες παραλίες, μέσα σε καταπληκτικό φυσικό περιβάλλον και αποτελεί το απόλυτο σκηνικό για πραγματικά ήρεμες διακοπές και μοναδικές καταδυτικές εμπειρίες.

Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο στην Αλόννησο συγκεντρώνει το ενδιαφέρον του παγκόσμιου καταδυτικού τουρισμού και η διεθνής διάκριση, σύμφωνα με την οποία η Αλόννησος βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου του National Geographic, με τα καλύτερα καταδυτικά σημεία του κόσμου, δεν ήρθε τυχαία.

«Η Αλόννησος λειτουργεί ως αληθινή σειρήνα για τους αυτοδύτες. Εδώ κάθε βουτιά έχει την αυθεντική αίσθηση της εξερεύνησης, της περιπέτειας και της αναζωογόνησης», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο, την ώρα που η ομάδα των αρθρογράφων επισκέφθηκε όχι μόνο τον βυθό αλλά και ολόκληρο το νησί.

Αλόννησος

Αξίζει να σημειωθεί πως πέρα από την Αλόννησο, ο συγκεκριμένος κατάλογος του National Geographic φιλοξενεί περιοχές από την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Μοζαμβίκη, τις Φιλιππίνες, τη Μάλτα, τη Γαλλία, τις Σεϊχέλες, τον Ισημερινό, το Μπελίζ, την Ινδονησία, την Τανζανία, την Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλική Πολυνησία τη Μαδαγασκάρη, την Ταϊλάνδη, το Μεξικό, τη Νότια Αφρική, τη Χιλή, το Κουρακάο και πολλά εξωτικά νησιά.

Αλόννησος

Η Αλόννησος είναι ένα νησί με αμέτρητες παραλίες, μέσα σε καταπληκτικό φυσικό περιβάλλον και αποτελεί το απόλυτο σκηνικό για πραγματικά ήρεμες διακοπές. Είναι το πιο απομακρυσμένο νησί του συμπλέγματος των Βορείων Σποράδων και το μοναδικό κατοικημένο στην κυρίως περιοχή του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου, που δημιουργήθηκε το 1992. Αποτελεί καταφύγιο σπάνιων πτηνών αλλά κυρίως της μεσογειακής φώκιας monachus monachus. Ο επισκέπτης μπορεί να ξεναγηθεί στο Θαλάσσιο Πάρκο (συνολικής έκτασης 2.200 τ. χλμ.) ακολουθώντας τους κανονισμούς που έχουν θεσπιστεί για την προστασία του μοναδικού αυτού οικοσυστήματος.

φώκια monachus monachus

Το Πατητήρι είναι το γραφικό λιμάνι και πρωτεύουσα του νησιού και οφείλει το όνομά του στο κρασί, καθώς την εποχή που βασική ασχολία των κατοίκων ήταν η αμπελουργία, στην περιοχή βρίσκονταν τα πατητήρια των σταφυλιών. Η Χώρα της Αλοννήσου λέγεται αλλιώς και Παλιό Χωριό και είναι η παλιά πρωτεύουσα του νησιού. Διατηρείται ακόμα το μεσαιωνικό της κάστρο που αγναντεύει από ψηλά το πέλαγος, ενώ είναι ένας οικοσμός με πολλά μικρά σοκάκια, πετρόχτιστα σπίτια και γραφικές αυλές, πολύ ενδιαφέρουσες εκκλησίες, του Χριστού, του Αγίου Αθανασίου και του Αγίου Γεωργίου ξεχωρίζουν, ενώ οι τυχεροί επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν και στα παλιά, παραδοσιακά αλώνια. Αν ο καιρός το επιτρέπει, το περπάτημα μέσα στο πυκνό πευκόδασος μέχρι το ξωκλήσι των Αγίων Αναργύρων είναι μια εμπειρία που αναβαθμίζει την περιήγηση στο νησί!

Αλοννησος

Στη Μηλιά, σε μια κατάφυτη τοποθεσία, στην Αλόννησο, εδρεύει η Διεθνής Ακαδημία Ομοιοπαθητικής συνεχίζοντας έτσι την παράδοση της λαϊκής ιατρικής που άνθησε στον τόπο αυτό χάρη στα θαυματουργά βότανα του νησιού.

Οι εραστές της θάλασσας δεν θα μείνουν παραπονεμένοι στην Αλόννησο: δαντελωτές ακτές με σμαραγδένια νερά (Μεγάλος Μουρτιάς, Στενή Βάλα, Μηλιά, Χρυσή Μηλιά, Μαρπούντα κ.ά.), περιμένουν τους τυχερούς ταξιδιώτες που θα επιλέξουν να παραθερίσουν στο νησί. Άλλωστε, αυτά τα νερά επέλεξαν ως καταφύγιό τους και οι φώκιες monachus monachus, ένα από τα σπάνια και πλέον απειλούμενα θηλαστικά της Μεσογείου.

φωκια

Τα νερά αυτά είναι που ανέδειξαν την Αλόννησο σε κορυφαίο καταδυτικό προορισμό και οι φωτογραφίες που ακολουθούν μπορούν να μας πείσουν για του λόγου το αληθές...

Διαβάστε επίσης

Πέντε παραλίες βγαλμένες από καρτ ποστάλ μια «ανάσα» από τo κέντρο της Αθήνας

Αυτά τα τέσσερα νησιά των Μικρών Κυκλάδων είναι ιδανικά για island hopping

Τρεις ελληνικές παραλίες στη λίστα με τις 50 καλύτερες στον κόσμο για το 2023

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ