τροπική παραλία
H λίστα με τις 50 καλύτερες παραλίες στον κόσμο προέκυψε από τις απόψεις 1.200 influencer, δημοσιογράφων και ταξιδιωτικών συμβούλων από όλο τον κόσμο
Πηγή: Pixabay
TRAVEL

Τρεις ελληνικές παραλίες στη λίστα με τις 50 καλύτερες στον κόσμο για το 2023

Τρεις πανέμορφες ελληνικές παραλίες, με δαντελωτές ακτές και καταγάλανα νερά βρίσκονται στη λίστα με τις 50 κορυφαίες παραλίες του πλανήτη.

Στο άκουσμα της είδησης πως τρεις ελληνικές παραλίες τοποθετούνται ανάμεσα στις 50 καλύτερες στον κόσμο για το 2023, μπορεί να αισθανόμασταν υπερηφάνεια αλλά σίγουρα όχι και έκπληξη, μιας και η χώρα μας είναι γνωστή στα πέρατα του κόσμου για τα γραφικά νησιά της και τις δαντελωτές ακτές της. Αυτός είναι ο λόγος άλλωστε, που τα νησιά μας, από τις Σποράδες και τα Δωδεκάνησα, μέχρι τις Κυκλάδες, τα νησιά του Ιονίου και την Κρήτη, «βουλιάζουν» κατά την καλοκαιρινή περίοδο αφού πλήθος τουριστών σπεύδει να τα γνωρίσει.

Κάπως έτσι, ανάμεσα σε 50 από τις καλύτερες παραλίες παγκοσμίως για το 2023, συγκαταλέγονται και τρεις ελληνικές, σύμφωνα με την κατάταξη που παρουσιάζει το brand αντηλιακών Banana Boat. Μάλιστα, η λίστα προέκυψε από τις απόψεις 1.200 influencer, δημοσιογράφων και ταξιδιωτικών συμβούλων από όλο τον κόσμο, οι οποίοι διαθέτουν ατέλειωτες εμπειρίες και γνώσεις για τα ταξίδια.

Οι ελληνικές παραλίες λοιπόν, που αναδεικνύονται ως οι καλύτερες είναι το Ναυάγιο στην 9η θέση, ο Μύρτος στην 32η θέση και ο Μπάλος στην 44η θέση.

To Ναυάγιο στη Ζάκυνθο

To Ναυάγιο στη Ζάκυνθο
To Ναυάγιο στη Ζάκυνθο

Το Ναυάγιο στη Ζάκυνθο βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα με τις καλύτερες παραλίες του κόσμου. Λόγω των κατολισθήσεων των περασμένων ετών όμως, φέτος το καλοκαίρι απαγορεύεται η πρόσβαση στην παραλία, ενώ τα καραβάκια με τους τουρίστες επιτρέπεται να μένουν εκεί συγκεκριμένη ώρα.

O Μύρτος στην Κεφαλονιά

O Μύρτος στην Κεφαλονιά
O Μύρτος στην Κεφαλονιά


Ο Μύρτος είναι μια εντυπωσιακή παραλία στην Κεφαλονιά, με άσπρα λεπτά βότσαλα και καταγάλανα νερά. Το ηλιοβασίλεμα στον Μύρτο είναι μαγικό, αν και η πρωινή ηρεμία δίνει στην ακτή μια απόκοσμη διάσταση.

O Μπάλος στην Κρήτη

O Μπάλος στην Κρήτη
O Μπάλος στην Κρήτη


Δύο επιλογές έχουν οι επισκέπτες του Μπάλου για να προσεγγίσουν αυτή τη μοναδική λιμνοθάλασσα. Είτε με καραβάκι από τη γειτονική Κίσσαμο, είτε οδικώς, όπου θα χρειαστεί να κατέβουν και να ανέβουν πεζή την πλαγιά, θαυμάζοντας αυτή τη θέα που κόβει την ανάσα.

Οι 10 πρώτες κορυφαίες παραλίες στον κόσμο για το 2023

  1. LuckyBay, Αυστραλία
  2. SourceD’Argent, Σεϋχέλλες
  3. Hidden Beach, Φιλιππίνες
  4. Whitehaven Beach, Αυστραλία
  5. One Foot Island, Cook Islands
  6. Trunk Bay, US Virgin Islands
  7. Honopu Beach, Χαβάη
  8. Reynisjafara Beach, Ισλανδία
  9. Ναυάγιο, Ελλάδα
  10. BalandraBeach, Μεξικό


Ναυάγιο: Πώς πήρε το όνομά της η διάσημη παραλία

Πρόκειται με βεβαιότητα για μια από τις πιο πολυφωτογραφημένες παραλίες του Ιονίου αλλά και της Ελλάδας, καθώς δεν είναι τυχαίο ότι έχει διακριθεί ακόμη και παγκοσμίως για το κάλλος της και την ιστορία της. Τα καταγάλανα, κρυστάλλινα νερά, απότομα βράχια και η αμμώδης παραλία συγκέντρωναν τα τελευταία χρόνια χιλιάδες επισκέπτες που αξιολογούν την παραλία αυτή ως το αποκορύφωμα των διακοπών τους.

Φυσικά, στο τοπίο της περιοχής τα βλέμματα τραβάει το χιλιοφωτογραφημένο καράβι, το Ναυάγιο. Πρόκειται για ένα εμπορικό πλοίο, που ονομαζόταν «Παναγιώτης», και «ξεβράστηκε» στην ακτή στις 30 Σεπτεμβρίου του 1982. Το πλοίο μετέφερε λαθραία τσιγάρα τα οποία παραλάμβανε από λιμάνια της Τουρκίας, Αλβανίας και της Γιουγκοσλαβίας και στη συνέχεια μέσω μικρών πλοιάριων μεταφέρονταν στην Ιταλία. Στο μοιραίο συμβάν το πλοίο ήταν γεμάτο παράνομο φορτίο με κούτες αφορολόγητων τσιγάρων, όταν λόγω κακοκαιρίας και χαλασμένης μηχανής, βγήκε εκτός πορείας και ακυβέρνητο κατέληξε στα βράχια της Ζακύνθου.

Ναυάγιο
Στο τοπίο της περιοχής τα βλέμματα τραβάει το χιλιοφωτογραφημένο καράβι, το Ναυάγιο. Πρόκειται για ένα εμπορικό πλοίο, που ονομαζόταν «Παναγιώτης», και «ξεβράστηκε» στην ακτή στις 30 Σεπτεμβρίου του 1982


Φέτος, μόνο από απόσταση και πάνω στα πλοία που τους μεταφέρουν θα μπορούν να θαυμάσουν, την μοναδική ομορφιά του Ναυαγίου, στη Ζάκυνθο, οι χιλιάδες τουρίστες που επισκέπτονται την περιοχή, όπως αναφέρει σε απόφαση του ο λιμενάρχης Ζακύνθου, η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ.

Σύμφωνα με την απόφαση, καθορίστηκαν τα ακριβή όρια ασφαλούς προσέγγισης στον όρμο του Ναυαγίου με γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής και τη διαφύλαξη της τάξης-ασφάλειας και κατ' επέκταση του εν γένει δημοσίου συμφέροντος κατά την διάρκεια της τουριστικής περιόδου.

Ακόμα η απόφαση του λιμενάρχη Ζακύνθου αναφέρει ότι «απαγορεύεται εσωτερικά της νοητής γραμμής η οποία ενώνει τα δύο (02) άκρα (βόρειο και νότιο) του όρμου «Ναυάγιο» Ζακύνθου σύμφωνα με τις υπό (δ) και (ε) σχετικές η αγκυροβόλια κάθε πλωτού μηχανοκίνητου ή μη μηχανοκίνητου μέσου, καθώς και η λήψη θαλασσίου λουτρού» ενώ επίσης επισημαίνεται ότι «η είσοδός τους εντός των ορίων της ασφαλούς θαλάσσιας ζώνης στον όρμο «Ναυάγιο» θα διενεργείται από το βόρειο άκρο του όρμου «Ναυάγιο» Ζακύνθου προς το νότιο άκρο για να εξέλθουν αυτού και ο μέγιστος χρόνος προσέγγισης τους εντός της καθορισθείσας ασφαλούς θαλάσσιας ζώνης από την είσοδο, από τις 08:00 έως 15:30 το μεσημέρι».

Διαβάστε επίσης

Travel and Leisure: Τα τέσσερα καλύτερα νησιά για ταξίδι του μέλιτος στην Ελλάδα

National Geographic: Τα 25 καλύτερα ελληνικά νησιά για διακοπές το 2023

Από την Κρήτη έως τη Λευκάδα - 5 εντυπωσιακές παραλίες που θα απολαύσουμε καλύτερα τον Μάιο

Η Αθήνα και τέσσερα νησιά στους καλύτερους προορισμούς παγκοσμίως - Τα βραβεία

Αυτές οι 10+1 φωτογραφίες μας θυμίζουν γιατί η ομορφιά της Ελλάδας είναι μοναδική


Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ