Nίσυρος
Η γένεση του νησιού συνδέεται με τον μύθο της Γιγαντομαχίας
Πηγή: Pixabay
TRAVEL

Nίσυρος: Το νησί-ηφαίστειο με την άγρια ομορφιά και τα σεληνιακά τοπία

Καταγάλανα νερά, σεληνιακά τοπία, θερμά λουτρά, άγρια ομορφιά. Η Νίσυρος ενδείκνυται για φυσιολατρικές και ήρεμες διακοπές.

Βορειοδυτικά της Ρόδου, ανάμεσα στην Κω, την Τήλο και την Αστυπάλαια, βρίσκεται ένα νησί που αποτελεί ένα από τα μεγάλα ηφαιστειακά κέντρα της Ελλάδας. Ο λόγος, φυσικά, για το νησί-ηφαίστειο, δηλαδή τη Νίσυρο.

Νίσυρος
Η Νίσυρος αποτελεί ένα από τα μεγάλα ηφαιστειακά κέντρα της Ελλάδας


Καταγάλανα νερά, σεληνιακά τοπία, θερμά λουτρά, άγρια ομορφιά. Η Νίσυρος ενδείκνυται για φυσιολατρικές και ήρεμες διακοπές όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν προσφέρει ευκαιρίες για διασκέδαση, ειδικότερα κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, όταν και το νησί έχει περισσότερη τουριστική κίνηση. Μάλιστα, τον Δεκαπενταύγουστο πραγματοποιείται στο νησί το πανηγύρι της Παναγιάς της Σπηλιανής, που είναι και το πιο γνωστό έθιμο του νησιού.

Νίσυρος
Η πανέμορφη Νίσυρος

Με πρωτεύουσα το Μανδράκι, αλλά διαθέτοντας ταυτόχρονα και αρκετούς ακόμη οικισμούς, όπως ο Εμπορειός, οι Πάλοι, τα Νικιά και τα Λουτρά, η Νίσυρος προσφέρει στους επισκέπτες της τη δυνατότητα να αλλάξουν αρκετές παραστάσεις κατά τη διάρκεια των διακοπών τους και φυσικά, να δοκιμάσουν ιδιαίτερες γεύσεις και εδέσματα στα παραδοσιακά καφενεία και τα ταβερνάκια του νησιού.

Μανδράκι
Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τους οικισμούς του νησιού

Οι παραλίες του νησιού «κερδίζουν» τον ταξιδιώτη από την πρώτη βουτιά. Η Λευκή Παραλία, η Παχιά Άμμος, οι Πάλοι, οι Λυές, ο Άγιος Σάββας, το Κατσούνι, το Αυλάκι, η Αγία Ειρήνη και οι Χοχλάκοι είναι μόνο μερικές από αυτές. Ωστόσο, αν ταξιδέψετε το καλοκαίρι στη Νίσυρο, θα μπορέσετε να επισκεφτείτε με καΐκι και όμορφα, μικρά νησιά που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση, όπως το Γυαλί και ο Άγιος Αντώνιος, η Πυργούσα, η Παχιά και η Στρογγυλή.

Νίσυρος
Το βέβαιο είναι πως η Νίσυρος θα σας συναρπάσει

Πέρα από τις παραλίες και τους οικισμούς της, βέβαια, η Νίσυρος θα σας συναρπάσει μέσα από τα τοπία της και δη, το πιο δημοφιλές αξιοθέατό της, δηλαδή τον κρατήρα «Στέφανο», που είναι και ένας από τους μεγαλύτερους και πιο καλοδιατηρημένους υδροθερμικούς κρατήρες στον κόσμο.

Ο κρατήρας αποτελεί πόλο έλξη τουριστών
Ο κρατήρας αποτελεί πόλο έλξη τουριστών

Ο κρατήρας βρίσκεται σε μία καλδέρα που απέχει μόλις 4 χιλιόμετρα από το κέντρο του νησιού και όπως είναι φυσικό, αποτελεί πόλο έλξη τουριστών, χάρη στο άγριο, σεληνιακό τοπίο που τον περιτριγυρίζει, τα κίτρινα και λευκά χρώματα που υπάρχουν παντού στο τοπίο.

ηφαίστειο
Στο νησί υπάρχουν πολλά και διαφορετικά είδη πετρωμάτων

Σε κάθε περίπτωση, η τελευταία ηφαιστειακή δράση στη Νίσυρο εκδηλώθηκε πριν από αρκετές χιλιάδες χρόνια. Συγκεκριμένα, οι πρώτες υποθαλάσσιες εκρήξεις έλαβαν χώρα πριν από 150.000 χρόνια, ενώ η κύρια δραστηριότητα συνέβη 40 με 10 χιλιάδες χρόνια πριν. Αυτό εξηγεί το γιατί το μεγαλύτερο μέρος του νησιού είναι ορεινό, ηφαιστειογενές, αλλά και εύφορο, καθώς και το ότι στο νησί υπάρχουν πολλά και διαφορετικά είδη πετρωμάτων, όπως ανδεσίτες, δακίτες και ρυόλιθοι.

Το μεγαλύτερο μέρος του νησιού είναι ορεινό και ηφαιστειογενές
Το μεγαλύτερο μέρος του νησιού είναι ορεινό και ηφαιστειογενές

Στη Νίσυρο, μάλιστα, πέρα από αρχαιολογικό και λαογραφικό μουσείο, υπάρχει και ηφαιστειολογικό, ενώ αν ενδιαφέρεστε για την ελληνική μυθολογία, να αναφέρουμε ότι η γένεσή της συνδέεται με τη Γιγαντομαχία. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τον συγκεκριμένο μύθο, κατά τη μάχη Θεών και Γιγάντων, ο Πoσειδώνας, κυνηγώντας στο Αιγαίο πέλαγος τον Γίγαντα Πολυβώτη, κατάφερε να αποκόψει με την τρίαινά του ένα κομμάτι από τη Νήσο Κω και να το εκσφενδονίσει κατά του Πολυβώτη, καταπλακώνοντάς τον. Αυτό το κομμάτι είναι η Νίσυρος.

Γραφικοί οικισμοί του νησιού
Γραφικοί οικισμοί του νησιού

Να τονίσουμε ακόμη πως στη Νίσυρο υπήρχαν στην αρχαιότητα άφθονες μυλόπετρες που χρησιμοποιούνται στους σημερινούς Νερόμυλους, την ύπαρξη τους αναφέρει τον 1ο αιώνα π.Χ. ο Αντίπατρος ο Θεσσαλονικεύς, καθώς και ότι κατά τους Περσικούς πολέμους η Νίσυρος μαζί με την Κάλυμνο και την Κω υπάγονταν στο Βασίλειο της Αλικαρνασσού υπό την Αρτεμισία.

Νίσυρος
Ιαματικές πηγές, καταδύσεις, περιπατικές διαδρομές, είναι ορισμένα μόνο πράγματα που μπορείτε να απολαύσετε στη Νίσυρο

Κατά τη διαμονή σας στη Νίσυρο, πάντως, θα μπορέσετε να απολαύσετε μία σειρά από ιδιαίτερες, φυσιολατρικές δραστηριότητες, όπως το να βουτήξετε στις πολλές θερμές, ιαματικές πηγές που υπάρχουν στο νησί, με τις πιο γνωστές να είναι εκείνες των Λουτρών. Αν λατρεύετε τις καταδύσεις, θα έχετε τη δυνατότητα να εξερευνήσετε τον βυθό του νησιού και μάλιστα, να καταδυθείτε σε μία περιοχή όπου υπάρχει ενεργό ηφαίστειο. Φυσικά, η Νίσυρος διαθέτει και αρκετά μονοπάτια, οπότε θα μπορέσετε να πραγματοποιήσετε και πολλές περιπατητικές διαδρομές.

Νίσυρος
Να φτάσετε στη Νίσυρο με το πλοίο της γραμμής ή αεροπορικώς μέχρι την Κω ή την Ρόδο

Όσο για το πώς θα ταξιδέψετε στη Νίσυρο, μπορείτε να πάτε απευθείας με πλοίο από τον Πειραιά. Επίσης να ταξιδέψετε αεροπορικώς ή με πλοίο στην Κω ή τη Ρόδο και από εκεί, μέσω πλοίου, να φτάσετε στο νησί.


Διαβάστε επίσης

Αλόννησος: Διακοπές στον κορυφαίο καταδυτικό προορισμό του κόσμου

Εύβοια: Πέντε μαγευτικές παραλίες για δροσερές βουτιές κοντά στην Αθήνα

Αυτά τα τέσσερα νησιά των Μικρών Κυκλάδων είναι ιδανικά για island hopping

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ