παραλία, άνθρωπος, ποτό
Πηγή: Pixabay
TRAVEL

Επτά λάθος συμπεριφορές τουριστών: Σκουπίδια, μεθύσια, κλοπές

Σίγουρα, ο σεβασμός που χρειάζεται να δείχνει κάθε τουρίστας, όταν επισκέπτεται μία άλλη χώρα και έναν διαφορετικό πολιτισμό, είναι το Α και το Ω για να είναι ευπρόσδεκτος εκεί. Δυστυχώς, ωστόσο, τα παραδείγματα συμπεριφορών που δείχνουν το ακριβώς αντίθετο είναι πολλά και συχνά επηρεάζουν το πόσο φιλόξενο θα είναι αυτό το μέρος προς όλους τους τουρίστες αδιακρίτως.

Δεν είναι λίγες οι φορές που τουρίστες από όλο τον κόσμο, αγνοούν τους κανόνες συμπεριφοράς και δημιουργούν προβλήματα στο μέρος που τους «φιλοξενεί» για τις ολιγοήμερες αποδράσεις ή τις διακοπές διαρκείας τους. Φυσικά, ανάμεσα στις πιο λάθος συμπεριφορές τουριστών συγκαταλέγονται οι παραβάσεις και τα σκουπίδια.

Αναρωτιέσαι ποιοι είναι οι μεγάλοι αποδέκτες των συγκεκριμένων συμπεριφορών; Την απάντηση, φυσικά, μας δίνει τόσο το φυσικό περιβάλλον και συγκεκριμένα η χλωρίδα και η πανίδα του πλανήτη μας, όσο και οι ντόπιοι των περιοχών, που καλούνται να επωμιστούν τις συνέπειες ανεπίτρεπτων συμπεριφορών.

Ωστόσο, εκείνο που έχει ενδιαφέρον να παρατηρήσουμε, είναι σε ποια μέρη του κόσμου γίνονται τα πιο κραυγαλέα λάθη. Ιδού λοιπόν, η απάντηση!

Νέα Ζηλανδία

Το 2019, μια πολυπληθής βρετανική οικογένεια προκάλεσε τέτοιο σάλο με την εξωφρενική συμπεριφορά της, που η ιστορία της έγινε μουσική παράσταση στο θέατρο, με το όνομα «Οι ανάγωγοι τουρίστες». Και για εμάς που αναρωτιόμαστε τι ήταν εκείνο που έκανε τη συγκεκριμένη οικογένεια τόσο διάσημη, αρκεί να γνωρίζουμε πως όχι μόνο πετούσε σκουπίδια στις παραλίες και έκλεβε βενζινάδικα, αλλά αρνούνταν να πληρώσει σε εστιατόρια και εκφόβιζε όποιον επέκρινε τη συμπεριφορά της.

Nέα Ζηλανδία
Nέα ΖηλανδίαAP

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, οι ντόπιοι να κινηματογραφούν τη δράση της οικογένειας και να δημοσιεύουν τα βίντεο στο διαδίκτυο, ενώ χιλιάδες Νεοζηλανδοί έκαναν έκκληση για την απέλαση των τουριστών -μέχρι που επιτέλους απελάθηκαν.

Νεπάλ

Η αλήθεια είναι πως το Έβερεστ προσελκύει ορειβάτες από όλο τον κόσμο, που φέρουν μαζί τους… ουκ ολίγα πράγματα. Το αποτέλεσμα είναι ο κολοσσός των Ιμαλαΐων, ύψους 8.848 μέτρων, να θεωρείται πλέον ο «υψηλότερος σκουπιδότοπος στον κόσμο». Ειδικά στον καταυλισμό βάσης, στοιβάζονται εγκαταλελειμμένες σκηνές, ρούχα, κουζίνες υγραερίου, συσκευασίες και φιάλες οξυγόνου.

Ορειβάτες μαζεύουν τα σκουπίδια στο Έβερεστ
Ορειβάτες μαζεύουν τα σκουπίδια στο ΈβερεστGetty Images

Αυτή η κατάσταση οδήγησε τις εταιρείες αναρριχήσεων να απαιτούν από τους πελάτες να πληρώσουν μια κατάθεση σκουπιδιών 4.000 δολαρίων, έτσι ώστε σε περίπτωση που «πιαστούν» να αφήνουν σκουπίδια στο βουνό, τα χρήματα τους να κατάσχονται.

Ισπανία

αλκοόλ - παραλία
Οι μεθυσμένοι τουρίστες είναι συνηθισμένο φαινόμενο στη Μαγιόρκα (όπως και σε πολλά ελληνικά νησιά)Getty Images

Στο δημοφιλές νησί της Ισπανίας για διακοπές, τη Μαγιόρκα, οι υπερβολές στο ποτό και η θορυβώδης συμπεριφορά γίνονται συχνά-πυκνά αφορμές για αρνητικά πρωτοσέλιδα. Ο λόγος είναι πως δεν είναι λίγες οι φορές, που υπάρχουν παράπονα για μεθυσμένους τουρίστες ή άλλους που δεν σέβονται τους κανόνες κοινωνικής συμπεριφοράς.

Αυστραλία

καγκουρο
Oι ταξιδιώτες οφείλους να γνωρίζουν και να σέβονται τους κανόνες της άγριας ζωήςAP


Οι ταξιδιώτες τείνουν να υποτιμούν τους κινδύνους που «εγκυμονεί» η μοναδική άγρια ​​ζωή -με αποτέλεσμα να αγνοούν όλους τους κανόνες ασφαλείας. Τον περασμένο Δεκέμβριο, συγκεκριμένα, λοιπόν, μια παραθερίστρια νοτιοδυτικά του Σίδνεϋ θέλησε να χαϊδέψει ένα άγριο καγκουρό και δέχθηκε αμέσως επίθεση. Το εξαγριωμένο μαρσιποφόρο, όπως ήταν επόμενο, κυνήγησε τη νεαρή γυναίκα και της επιτέθηκε.

Μεξικό

Πυραμίδας Κουκουλκάν
Πυραμίδας ΚουκουλκάνAP

Τα σημαντικά ερείπια των Μάγια του Τσιτσέν Ίτζα φημίζονται για τις πυραμίδες τους, στις οποίες μάλιστα δεν επιτρέπεται η αναρρίχηση. Ωστόσο, από τον Νοέμβριο, τουλάχιστον μία γυναίκα και δύο άνδρες έχουν ανέβει στα απότομα πέτρινα σκαλοπάτια της κύριας πυραμίδας Κουκουλκάν στη χερσόνησο Γιουκατάν. Φυσικά, οι υπάλληλοι τους κατέβασαν αμέσως μόλις το αντιλήφθηκαν.

Ινδονησία

Οι απερίσκεπτες συμπεριφορές τουριστών είναι συνήθεις, όχι μόνο στο Μπαλί, αλλά και στη μουσουλμανική επαρχία Ατσέχ. Ωστόσο στα τέλη Απριλίου, η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο, όταν ένας Αυστραλός τουρίστας έφυγε τρέχοντας από το κατάλυμά του στο νησί των σέρφερ -εν ονόματι Simeulue- και επιτέθηκε αδιακρίτως σε περαστικούς. Το αποτέλεσμα ήταν να τραυματίσει έναν ψαρά και να συλληφθεί.

ΗΠΑ

Βίσωνες στο Γέλοουστοουν
Βίσωνες στο ΓέλοουστοουνAP

Οι φύλακες στο Εθνικό Πάρκο Γέλοουστοουν, διάσημο για τους θερμοπίδακες, τις αρκούδες γκρίζλι και τα κοπάδια με βίσωνες, προτρέπουν τους παραθεριστές να κρατήσουν αποστάσεις από την άγρια ​​ζωή. Ωστόσο, ένας τουρίστας από τη Χαβάη, προκάλεσε τον θάνατο ενός μικρού βίσωνα τον Μάιο, διότι πήρε το νεογέννητο από ένα ποτάμι και το άγγιξε. Μπορεί να μην γνώριζε τους «κανόνες» της άγριας ζωής, που επιβάλλουν θανάτωση του ζώου από το κοπάδι του, μετά την επαφή του με τον άνθρωπο, ωστόσο οι υπεύθυνοι του πάρκου επέβαλαν στον άνδρα πρόστιμο άνω των 1.000 δολαρίων.

Πηγή: DW

Διαβάστε επίσης

Σαρδηνία: Μεσογειακή και εξωτική φυσική ομορφιά που σαγηνεύει

Όλα είναι δρόμος - Τα 3 «βήματα» για σωστό και οργανωμένο roadtrip

Αυτά τα τέσσερα νησιά των Μικρών Κυκλάδων είναι ιδανικά για island hopping


Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ