TRAVEL

Πάσχα στο Λεωνίδιο: Το έθιμο με τα φαναράκια και η τσακώνικη φιλοξενία

Πάσχα στο Λεωνίδιο: Το έθιμο με τα φαναράκια και η τσακώνικη φιλοξενία

Το βράδυ της Ανάστασης στο Λεωνίδιο ο ουρανός φωτίζεται από τα δεκάδες αερόστατα που αφήνονται ελεύθερα με το φαντασμαγορικό θέαμα να προκαλεί δέος. 

Το Λεωνίδιο αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για το Πάσχα, κυρίως λόγω του διάσημου εθίμου με τα αερόστατα, το οποίο μάλιστα έχει γίνει γνωστό και εκτός συνόρων της χώρας.

Το βράδυ της Ανάστασης ο ουρανός φωτίζεται από τα δεκάδες αερόστατα που αφήνονται ελεύθερα με το φαντασμαγορικό θέαμα να προκαλεί δέος.

Με το που ακουστεί το «Χριστός Ανέστη» οι ενορίες παίρνουν... φωτιά και μάλιστα ανταγωνίζονται η μία την άλλη για το ποια θα καταφέρει να σηκώσει περισσότερα φαναράκια-αερόστατα στον ουρανό.

Οι κολλημάρες των αερόστατων είναι ποτισμένες με λάδι και πετρέλαιο και λίγα δευτερόλεπτα αφότου ανάψουν… αρχίζουν να τα ανεβάζουν σιγά σιγά στον ουρανό, δημιουργώντας ένα απίθανο θέαμα, από μικρές «φωτιές» στον ουρανό. Το άκρως εντυπωσιακό αυτό οπτικό έθιμο συνοδεύεται και… ακουστικά από τη βροντή χιλιάδων βαρελότων, αλλά και από δυναμίτες που ρίχνονται στον «Κοκκινόβραχο».

Η αρχιτεκτονική στο Λεωνίδιο είναι αυτό που ξεχωρίζει, ενώ από τα σημαντικότερα αξιοθέατα είναι ο Πύργος Τσικαλιώτη με τις βαριές σιδερένιες μπάρες στην εξώπορτα, που χρονολογείται από το 1808 καθώς και ο Πύργος Νούφρη, στο κέντρο της πόλης, που χρονολογείται από τον 18ο αιώνα. Παρόλο που είναι εγκαταλελειμμένος σήμερα, η εικόνα του θυμίζει κάτι από τα μεγαλεία που έζησε κατά την ακμή του.

Η εντυπωσιακή μονή της Παναγίας Έλωνας

Όσοι επισκέπτονται το Λεωνίδιο, δεν παραλείπουν να βρεθούν και να προσκυνήσουν στην Παναγία Έλωνας, την εντυπωσιακή μονή που βρίσκεται σφηνωμένη στους πορφυρούς βράχους, στη νότια πλευρά του Πάρνωνα. Απέχει 14 χλμ από τον Κοσμά και άλλα τόσο περίπου από το Λεωνίδιο και είναι χτισμένη σε υψόμετρο 650 μέτρων, με θέα που κόβει την ανάσα. Άλλωστε, ο θεόρατος και απότομος αυτός βράχος στον οποίο είναι κτισμένη η Μονή, προκαλεί δέος στον προσκυνητή και σε συνδυασμό με τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, δεν άργησε να γίνει δημοφιλής προσκυνηματικός προορισμός. Οι εκδοχές για την προέλευση του ονόματός της είναι αρκετές. Μια από αυτές θέλει το μοναστήρι να παίρνει το όνομα του από ένα κοντινό σπήλαιο με την ονομασία «Ελώνη», ενώ μία άλλη αποδίδει την επωνυμία «Ελώνα» ως ετυμολογικό παράγωγο της τσακώνικης λέξης «εούνη» που ερμηνεύεται ως Ελεούσα.

Εκδρομές στα γύρω χωριά

Το Λεωνίδιο έχει και αρκετά κοντινά μέρη που αξίζει να επισκεφθείτε.

Μόλις πέντε λεπτά το χωρίζουν με την Πλάκα, το επίνειο της πόλης, ένα μικρό και ήσυχο λιμανάκι με οργανωμένη παραλία αλλά και γραφικά ταβερνάκια για να απολαύσετε το φαγητό σας. Λίγο παρακάτω βρίσκεται η παραλία στα Πούλιθρα, που μπορείτε, αν το επιτρέψει ο καιρός να κάνετε ακόμα και το μπάνιο σας.

Μπορείτε επίσης να κάνετε και εκδρομές στα γύρω χωριά του Πάρνωνα, όπως ο Κοσμάς ή αλλιώς το «Μπαλκόνι της Κυνουρίας» σε υψόμετρο 1.150 μέτρων. Πρόκειται ίσως για το πιο όμορφο χωριό του Πάρνωνα, με πέτρινα σπιτάκια με κεραμίδια και μία λιθόστρωτη πλατεία, ενώ μία διάσημη ιστορία είναι για τον «δρόμο των 100 ημέρων» και πως οι ίδιοι οι κάτοικοι τον άνοιξαν, αφού παρά τις κρατικές υποσχέσεις, το χωριό ήταν εντελώς απομονωμένο.

*Με πληροφορίες από exploringgreece.tv