ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Τουρισμός για Όλους»: Θα «τρέξει» για ακόμα 3 χρόνια

«Τουρισμός για Όλους»: Θα «τρέξει» για ακόμα 3 χρόνια

Στο 1ο Φόρουμ για την Αν. Μακεδονία - Θράκη «1st EAST MACEDONIA & THRACE FORUM» συμμετείχε ως ομιλήτρια η Υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη και αναφέρθηκε στο «άκρως πετυχημένο πρόγραμμα "Τουρισμός για Όλους

Το «Τουρισμός για Όλους» θα συνεχίσει να ισχύει για ακόμα τρία χρόνια, σύμφωνα με την υφυπουργό Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, η οποία σε συζήτηση για την τουριστική ανάπτυξη της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, χαρακτήρισε το πρόγραμμα άκρως επιτυχημένο.

«Το ποσό που θα διατεθεί θα είναι πέρι τα 100 εκατομμύρια ευρώ, χρήματα που διατίθενται στους δικαιούχους, στους ταξιδιώτες και στις τοπικές κοινωνίες», σημείωσε, ενώ υπογράμμισε πως «οι πληρωμές γίνονται με άυλες κάρτες που πληρώνουν αμέσως την επιχείρηση. Το πρόγραμμα είδε μεγάλη ανάπτυξη και στην περιφέρεια τοπικά - στη Θάσο, στη Δράμα και αλλού» είπε η κ. Ζαχαράκη.

«Ειδικά στον τουρισμό, είναι η στιγμή της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης» υποστήριξε, ενώ μιλώντας για βιώσιμες μορφές τουρισμού στο "1st East Macedonia Thrace Forum", το οποίο διοργανώνεται από το Ολυμπία Φόρουμ, σε συνεργασία με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης, το Energizing Greece και την Hellas Journal, ανέδειξε τα μοναδικά χαρακτηριστικά των επιμέρους νομών της περιφέρειας, σε επίπεδο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, φυσικού κάλλους κλπ. Παράλληλα υπογράμμισε τις μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης σε ειδικές μορφές τουρισμού, όπως ο γαστρονομικός.

«Περιοχές σαν την Αλεξανδρούπολη μπορούν να κάνουν τη διαφορά στον τουρισμό», σημείωσε προσθέτοντας πως ιδιαίτερα μετά την πανδημία, περιοχές όπως η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης δίνουν στον ταξιδιώτη αυτό που αναζητά, την "παρθένα φύση". Η υφυπουργός στο πλαίσιο αυτό τόνισε πως υπάρχουν νέες αγορές που ψάχνουν αυτό το τοπικό στοιχείο, όπως η ισραηλινή.

Ακόμα, αναφέρθηκε στα εργαλεία που έχει αναπτύξει το Υπουργείο Τουρισμού για την ενίσχυση της προώθησης του ελληνικού τουρισμού, όπως οι DMO's (Destination Management Organisations) που δίνουν μεγάλες δυνατότητες σε Δήμους, Περιφέρειες να προβληθούν ως προορισμοί.

Εκπαίδευση στον τουρισμό

Τέλος, συζητήθηκε το ζήτημα της τουριστικής εκπαίδευσης, με την Υφυπουργό να το χαρακτηρίζει ως «το μεγαλύτερο στοίχημα για τον ελληνικό τουρισμό» στην εποχή μετά την πανδημία και της ραγδαίας τουριστικής ανάπτυξης. Η Υφυπουργός είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει το σημαντικό έργο που παρέχει το ΙΕΚ Θράκης, με έδρα την Αλεξανδρούπολη, του Υπουργείου Τουρισμού ενώ συνοπτικά υπογράμμισε τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που προωθεί το Υπουργείο για την αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης κάθε βαθμίδας, με εμβληματικό το έργο επιμόρφωσης στον τουριστικό κλάδο για 20.000 ωφελουμένους μέσω Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Το Συνέδριο διεξάγεται υπό την αιγίδα του Olympia Forum, του μεγαλύτερου συνεδρίου περιφερειακής ανάπτυξης στην Ελλάδα, και αποτελεί την πρώτη προσπάθεια εξαγωγής των αρχών και της φιλοσοφίας του Olympia Forum σε μια συγκεκριμένη ελληνική Περιφέρεια.

Διαβάστε επίσης:

Κικίλιας: «Η επιτυχία του τουρισμού συμβάλλει στη βιώσιμη ανάπτυξη και στην κοινωνική συνοχή»

Βασίλης Κικίλιας: Αύξηση εσόδων +21,8%, +16,4% και +10% από Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Γερμανία

Στα 20,1 δισ. ευρώ εκτοξεύθηκε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών