ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eναντίον ΔΝΤ και Ρεπουμπλικανών o Αυστραλός ΥΠΟΙΚ

Eναντίον ΔΝΤ και Ρεπουμπλικανών o Αυστραλός ΥΠΟΙΚ

Η παγκόσμια οικονομία απειλείται να βυθισθεί σε ακόμα μεγαλύτερη κρίση λόγω «ακραίων και ηλίθιων» στοιχείων του Ρεπουμπλικανικού κόμματος των ΗΠΑ.

Αυτό υποστήριξε σήμερα ο Αυστραλός υπουργός Οικονομικών, Γουέιν Σουάν, ο οποίος τόνισε ότι παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Μπαράκ Ομπάμα, το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ είναι «όμηρος» της ακροδεξιάς πτέρυγας των Ρεπουπλικανών. «Αυτό», πρόσθεσε, «είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό και απειλεί την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα».

Την ίδια στιγμή, ο κ. Σουάν διαφώνησε και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο λέγοντας ότι η κυβέρνηση στοχεύει φέτος να επαναφέρει τα ταμεία της χώρας σε πλεονασματική θέση. «Το πλεόνασμα αποτελεί την καλύτερη άμυνα της χώρας μας αν η ύφεση στην παγκόσμια οικονομία βαθύνει», είπε ο κ. Σουάν, ενώ, παράλληλα, παραδέχθηκε ότι η μείωση των τιμών πρώτων υλών στην παγκόσμια αγορά καθιστά την προσπάθεια της κυβέρνησης δύσκολη υπόθεση.

Στο μεταξύ, έκθεση του ΔΝΤ για την οικονομία της Αυστραλίας αναφέρει ότι με δεδομένη τη γενικότερη αβεβαιότητα στην παγκόσμια οικονομία, η Αυστραλία δεν πρέπει να στοχεύει στην επίτευξη πλεονάσματος φέτος, ενώ η εκτίμησή του για το εξωτερικό χρέος της Αυστραλίας είναι ότι αυτό είναι «μέτριο».